NOU 2013: 8

Med los på sjøsikkerhet— Losordningens omfang, organisering og regelverk

Til innholdsfortegnelse

8 Innspill fra interesseorganisasjoner

8.1 Møte 22. oktober 2012 med brukerinteresser

Utvalget ønsket å innhente synspunkter og erfaringer med lostjenesten og regelverk fra berørte interessenter som ikke er direkte representert i utvalget. På denne bakgrunn ble det 22. oktober 2012 arrangert et fellesmøte med ulike interessegrupper, samt åpnet for innsending av skriftlig innspill til utvalget. På møtet 22. oktober 2012 deltok følgende organisasjoner: Fiskebåtredernes Forbund, KS Bedrift Havn, Virke, European Cruise Service, Ytre Hvaler Nasjonalparkstyre, Bellona, Oslo Yrkesbåtrederes Forening, Cruise Norway og KS (representert ved rådmannen i Tjøme).

De ulike interesseorganisasjonene har noe ulike synspunkter på hvilke problemstillinger og tiltak som ønskes nærmere belyst gjennom utvalgets arbeid. Her gjengis det utvalget oppfatter som hovedpunkter fra den enkelte organisasjons fremstilling på fellesmøtet, samt fra skriftlige innspill der dette foreligger.

Fiskebåtredernes Forbund

Fiskebåtredernes Forbund mener at den gjeldende losplikten for fiskefartøy over 70 meter bør bortfalle. I begrunnelsen ble det vist til at fiskefartøy ikke fører farlig eller forurensende last, har god teknisk utrustning, har navigatører fra kystnære kommuner og er lite ulykkesutsatt. Det ble også understreket at fiskeriaktiviteten til dels foregår i lospliktig farvann, og at losplikt derfor er problematisk for fartøysgruppen.

Forbundet anførte også at det må skilles mellom norske og utenlandske navigatører hva gjelder innslagspunktet for lospliktige fartøy. Alternativt mente de at det aktuelle fartøy bør fritas fra losplikt når navigatøren har en viss fartstid langs kysten, eksempelvis at fem års kystseilas gir farledsbevis langs hele kysten. Det ble videre pekt på at omfanget av og innretning på farledsbevisprøvene må være lik langs hele kysten.

KS Bedrift Havn

KS Bedrift Havn stilte spørsmål ved dimensjoneringen av lostjenesten, og mente at denne i større grad bør ses i sammenheng med andre sikkerhetstiltak som sjøtrafikksentraltjenester. Videre ble det pekt på at nåværende regelverk gir losplikt ved forhaling (korte forflytninger) i havn, og at 14 av organisasjonens medlemshavner ønsker å kunne fjerne losplikten ved slik forhaling. KS Bedrift Havn ga også uttrykk for at visse endringer i det geografiske virkeområdet for losplikten er ønskelig. Flytting av losbordingsfelt for å korte ned losingstiden bør vurderes, blant annet i Oslofjorden og innseilingene til Karmsund Havn, Trondheim Havn, Tromsø Havn og Bodø Havn. Det ble videre foreslått økt bruk av simulatorer for opplæring og utsjekk av farledsbevis.

Hva gjelder organisering av lostjenesten, ga KS Bedrift Havn uttrykk for at en bør vurdere å skille lostjenesten ut av Kystverket for å oppnå en større grad av uavhengighet i tjenesten. Det ble videre gitt uttrykk for at tilbringertjenesten bør konkurranseutsettes.

Virke og European Cruise Service

Organisasjonene Virke og European Cruise Service holdt en felles presentasjon på møtet. De økte kostnadene knyttet til cruisefartøyenes anløp de siste årene ble vektlagt, og det ble antydet at denne økningen kunne tilbakeføres til lostjenesten. Organisasjonene mente at det burde vurderes større grad av frivillighet omkring bruk av los. Det ble vist til at dette fungerer i København, hvor fartøyene velger los frivillig dersom de ikke er svært godt kjent i havnen. Virke og European Cruise Service ønsket gjeninnføring av ordningen med rederilos. Det ble også ytret ønske om lospliktfrie korridorer inn til Longyearbyen og Ny-Ålesund. Hva gjelder organiseringen av lostjenester, ble det gitt uttrykk for at privatisering av tjenesten med Kystverket som tilsynsmyndighet bør vurderes.

Ytre Hvaler nasjonalparkstyre

Ytre Hvaler nasjonalparkstyre fremhevet betydningen av å beholde losplikten i Oslofjorden ut til Vidgrunnen eller Trestenene, av hensyn til det sårbare, marine miljøet i området.

Det ble vist til den store skipstrafikken inn til Fredrikstad og Sarpsborg, som går gjennom nasjonalparken. Det ble også understreket at dette i tillegg er områder med trangt og navigasjonsmessig utfordrende farvann. Nasjonalparkstyret foreslo at det etableres flere seilingskorridorer i området for å forhindre seilas i urent farvann.

Bellona

Bellona mente at det ikke kan påvises en redusert ulykkesrisiko ved bruk av nye navigasjonshjelpemidler som ECDIS og ENC, og at teknologisk utvikling dermed ikke gir grunnlag for lettelser i losplikten.

Bellona mente videre at lostjenesten bør ses i sammenheng med krav til minimumsbemanning på broen. I følge Bellona er minimumsbemanning et problem for navigasjonssikkerheten, noe som understreker behovet for los. Gjeldende krav til brobemanning tilsier at man trenger en uthvilt navigatør i tillegg til den ordinære brobesetningen når man skal navigere langs norskekysten. Tilsvarende krav bør gjelde for seilas med farledsbevis, slik at det innføres krav om at det skal være to navigatører med farledsbevis på broen. Bellona tok også til orde for at farledsbevisordningen og dispensasjonspraksisen strammes inn, og at det stilles krav til at navigatøren kan norsk for å få farledsbevis.

Hva gjelder organiseringen av lostjenesten, ga Bellona uttrykk for at denne bør splittes i en utførende del og en tilsynsdel. Bellona foreslo å vurdere om Sjøfartsdirektoratet kan benyttes som tilsynsorgan.

Oslo Yrkesbåtrederes Forening

Oslo Yrkesbåtrederes Forening mente at lospliktgrensen for passasjerfartøy bør heves fra 24 til 50 meter. I begrunnelsen viste de til DNV-rapporten (2006), som foreslår en lospliktgrense på 50 meter. De viste også til at dagens bestemmelser har uforholdsmessig store økonomiske konsekvenser for yrkesbåtnæringen, sett i forhold til hva dette regelverket betyr rent sikkerhetsmessig.

Cruise Norway

Cruise Norway viste til at sikkerhet er et helt avgjørende kriterium i deres virksomhet, og at tap av omdømme er den største kostnaden et rederi kan ha. De mente imidlertid at kostnaden til lostjenesten er for stor, noe som medfører risiko for svekket konkurransekraft mot naboland. På denne bakgrunn ble det gitt uttrykk for at lostjenesten må effektiviseres for å redusere kostnadene. Spørsmålet om effektivisering ble særlig knyttet til Svalbard, og det ble foreslått å etablere lospliktfrie seilingskorridorer inn til Longyearbyen og Ny-Ålesund.

KS (representert ved rådmannen i Tjøme)

KS pekte på at vurderingen av losplikten må ta hensyn til at det er stor forskjell på utstyrsnivå, manøvreringsegenskaper og språkkompetanse på skipene som trafikkerer i sårbare kystområder. De mente videre at nye sjøsikkerhetstiltak som kommer til, ikke medfører at andre bør tas bort. KS mente at det er et poeng i seg selv at nye tiltak bidrar til å øke den samlede sikkerheten og vern av miljøet. De uttrykte også bekymring for en eventuell flytting av bordingsfelt fra Færder til Horten, blant annet på grunn av tett trafikk (ferjer og fritidsbåter) og liten plass i Horten-området. KS ga videre uttrykk for skepsis til økt bruk av farledsbevis i stedet for los, da losen bare har én oppgave mens en farledsbevisnavigatør må ta flere hensyn.

8.2 Innspill fra nærskipsfartsstrategien

Den nasjonale transportpolitikken presenteres i Nasjonal transportplan. For å nå målet om å overføre gods fra veg til sjø, har regjeringen i Nasjonal transportplan 2014–2023 varslet at det skal legges fram en strategi for å styrke nærskipsfarten. Nærskipsfarten omfatter sjøtransporten mellom havner i Norge, og mellom havner i Norge og øvrige havner i Europa.

Nærskipsfartsstrategien er et samarbeid mellom statlige, regionale og lokale myndigheter og aktørene i markedet, dvs. havner, rederier, vareeiere, speditører og samlastere. En forutsetning for å lykkes med strategien er at alle aktører iverksetter tiltak innenfor sine ansvarsområder. Det er signalisert at det vil bli gjennomført tiltak for å bedre sjøtransportens konkurranseevne, eksempelvis gjennom utvikling av nye transportkonsept, fornyelse av flåten og effektivisering av havnedriften. Innenfor rammen av nærskipsfartsstrategien, vises det til at er det varslet at regjeringen vil utforme tiltak som stimulerer til økt bruk av nærskipsfart, utforme en tilskuddsordning for statlig støtte til investeringer i utpekte havner, statlige tilskuddordninger for havneinvesteringer, utforme en tilskuddsordning for havnesamarbeid og godskonsentrasjon og styrke forskning og utredning om godstransport på sjø og kombinerte transportløsninger. For å bidra til å oppnå målsetningen om godsoverføring fra veg til sjø, er det videre vist til at regjeringen vil videreutvikle lostjenesten som en fremtidsrettet, kostnadseffektiv og brukervennlig tjeneste som skal fortsette å ivareta viktige samfunnsoppgaver knyttet til miljø og sikkerhet.

Som en del av arbeidet med nærskipsfartsstrategien, har næringsaktører og andre organisasjoner også kommet med innspill knyttet til lostjenesten. Utvalget har mottatt disse innspillene ved oversendelse datert 26. oktober 2012 fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Innspill om lospliktens omfang og farledsbevisordningen

Norges Rederiforbund mener at losplikt- og losavgiftssystemet må vurderes opp mot den utvikling som i de senere årene har skjedd innen navigasjonssikkerhet, både innen utdanning og trening av offiserer og teknisk utvikling. Videre mener Norges Rederiforbund og Maritimt Forum at ordningen med farledsbevis bør likestilles med bruk av los, uten noen form for begrensninger som lengde og last. Sjøtransportalliansen, der Norges Rederiforbund, Logistikk- og Transportindustriens Landsforening, Fraktefartøyenes Rederiforening, KS Bedrift havn, Maritimt Forum, Rederienes Landsforening, Norsk Skipsmeglerforbund og Norsk Havneforening deltar, mener at farledsbevisordningen bør utvides sammenlignet med dagens situasjon.

Norges Rederiforbund, Maritimt Forum og Sjøtransportalliansen mener at bordingsfeltene langs kysten bør gjennomgås med tanke på bedre ressursutnyttelse. Det vises også til at følgende losbordingspunkter bør endres: Fra Færder til Bastøya i Oslofjorden (20 nm), fra Kvitsøy til Kopervik i Rogaland (tolv nm) samt fra Grip til Kopervik for nordgående fartøy til Trondheim (91 nm). Norsk Havneforening mener at losplikten bør fjernes ved forhaling innen havnen.

Innspill om organisering av lostjenesten

Norges Rederiforbund og Sjøtransportalliansen mener at det bør gjøres et klarere skille mellom forvaltnings-/myndighetsrolle og drift av lostjenester, gjennom å skille driften av lostjenesten ut av Kystverket. De mener videre at tilbringertjenesten bør privatiseres og at dagens tre losformidlingssentraler bør slås sammen til en landsdekkende losformidlingssentral.

Innspill om effektivisering som følge av den teknologiske utvikling

Norges Rederiforbund mener at seilingsplan bør oversendes skipet før los kommer om bord. Videre mener forbundet at simulatorer bør tas i bruk både for opplæring av loser og for uteksaminering i forbindelse med farledsbevis. Maritimt Forum mener at en bør vurdere landbasert losing fra sjøtrafikksentraler.

Innspill om lostjenestens finansiering

Norges Rederiforbund mener at kryssubsidieringen i losavgiftssystemet mellom landsdelene bør avvikles. Sjøtransportalliansen mener at graden av brukerfinansiering av lostjenesten bør reduseres.

Til forsiden