Bakgrunn for strategien

I Norge har vi et godt utgangspunkt for å stå imot forsøk på påvirkning gjennom et bredt mediemangfold, høy tillit og en høyt utdannet befolkning. Dette er ikke noe vi kan ta for gitt i fremtiden.

Blant annet har utbredelsen av sosiale medier, endrede medievaner, økt uro i verden og utviklingen innenfor generativ kunstig intelligens gjør at det er nødvendig å vurdere hvorvidt dagens virkemiddelapparat er tilpasset den nye virkeligheten.

Det såkalte «Infrastrukturkravet» i Grunnloven § 100 pålegger myndighetene å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. Spredning av misledende og feilaktig informasjon kan bidra til å undergrave tilliten og den opplyste samtalen. Dersom folk ikke lenger kan stole på informasjonen de blir forelagt vil det gi grobunn for uro, polarisering og mistillit.

Samtidig kan tiltak mot desinformasjon overkompensere, gi inntrykk av overvåkning og i seg selv skape mistillit til myndighetene og dermed ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten.

Det er en krevende balansegang å vurdere hensynene for å motvirke negative effekter av spredning av desinformasjon på den ene siden og bevare og styrke ytringsfriheten på den andre. For å drøfte de prinsipielle spørsmålene, og finne eventuelle tiltak, skal regjeringen utarbeide en strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon.

Strategien vil blant annet ta opp:

  • Hvordan regjeringen kan utvikle en mediepolitikk som bidrar til at mediene er i stand til å oppfylle sitt samfunnsoppdrag også i fremtiden.
  • Hvordan regjeringen kan bidra til å styrke den kritiske medieforståelsen i befolkningen, slik at folk blir i stand til å selv vurdere hvorvidt informasjon, bilder og video er troverdige.
  • Hvordan regjeringen kan sikre en kraftfull oppfølging av de store tek-selskapene og deres påvirkning på det norske ordskiftet.
  • Hvordan regjeringen kan bidra til mer kunnskap om hvordan desinformasjon spres i Norge og i hvilken grad det får konsekvenser for det norske ordskiftet.

Strategien vil være et ledd i regjeringens oppfølging av Ytringsfrihetskommisjonen. Strategien vil kun omfatte den sivile motstandskraften mot spredning av desinformasjon og vil være avgrenset mot etterretnings- og sikkerhetstjenestenes mandat.

Regjeringen tar sikte på å lansere strategien i løpet av våren 2025.