Historisk arkiv

Nyheter

Julekalender: Mandelpotet er julefavoritten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mandelpoteten øker i popularitet og mange nordmenn velger nettopp denne sorten til julemiddagen. Den kraftige, melne potetsmaken passer svært godt til tradisjonsmat.

  • Åpne dagens luke i julekalenderen 
    Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember.
    Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Mandelpoteten har økt i produksjon og omsetning. I følge en undersøkelse fra Epinion, på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, foretrekker 70 prosent av nordmenn mandelpotet til ribba, pinnekjøtt eller lutefisken. Poteten er en gammel sort som trives høyt til fjells. Det er en spesiell kvalitetssort som ikke gir veldig store avlinger.

– Norsk landbruk er avhengig av forsking og utvikling for å auke matproduksjonen, gje betre lønsemd til bonden og høg effektivitet over heile landet. Noreg har sterke forskingsmiljø som stadig gjev ny kunnskap og legg difor eit viktig grunnlag for å auke konkurransekrafta og handtere utfordringar i framtida, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale

Østerdalen og Gudbrandsdalen er viktige produksjonsområder for mandelpotet i Norge. Ved å dyrke poteten i kaldere, høyereliggende områder reduserer man faren for potetsykdommer. Det kalde klimaet gjør det vanskeligere for sykdommer å spre seg, samtidig som det bidrar til å ta knekken på skadedyr.