Historisk arkiv

Nyheter

Julekalender: Nellik beskytter maten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forskere i Nofima samarbeider med Romania om å lage en ny matemballasje som kan hindre sykdomsfremkallende bakterier i å vokse i maten. Sammen ser de på sammenhengen mellom blant annet julekrydderet nellik og innpakning av mat.

– Norsk landbruk er avhengig av forsking og utvikling for å auke matproduksjonen, gje betre lønsemd til bonden og høg effektivitet over heile landet. Noreg har sterke forskingsmiljø som stadig gjev ny kunnskap og legg difor eit viktig grunnlag for å auke konkurransekrafta og handtere utfordringar i framtida, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember.
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år ein quiz med eit nytt spørsmål om landbruk- og matforsking frå 1. til 24. desember. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Den nye matemballasjen skal baseres på bioplaster, kitosan fra for eksempel rekeskall, og essensielle oljer fra ulike krydderurter. Bioplasten er 100 prosent nedbrytbar og vil derfor kunne redusere avfallsmengden betydelig. Kitosan har bakteriehemmende egenskaper, som vil gjøre det vanskelig for eventuelle sykdomsfremkallende bakterier å vokse i maten. Det betyr også at holdbarheten på matvaren forlenges. Essensielle oljer fra ulike krydderurter, som for eksempel nellik, virker positivt på maten og reduserer bakterieveksten. Målet er å utvikle en matemballasje som bidrar til å holde høyere matkvalitet under produksjon, distribusjon og salg.

Prosjekte ActioBioSafe har et totalbudsjett på 900.000 Euro, og er finansiert av EØS og rumenske forskningsmidler.