§ 25-1 - Departementet svarer på spørsmål om kommunens adgang til å føre tilsyn med flomveier i byggesak

Vi viser til e-post av 27. september 2023 fra Nordre Follo kommune v/Heidi Caroline Nymark. Henvendelsen gjelder opparbeiding og overtagelse av flomveier i forbindelse med byggesak. Slik vi leser henvendelsen er det stilt spørsmål om kvalitetskrav og kommunens tilsyn med flomveien, og om det har noen betydning for kommunens tilsyn om hvem det er som skal overta flomveien.

Departementets svar

  1. Krav til flomveier i byggesak

Det foreligger etter opplysningene i henvendelsen ikke noen kommunal norm for flomveier, og det spørres om «det er regelverket i sin helhet som gjelder, bl.a. kommuneplanens bestemmelser, reguleringsplanen, plan- og bygningsloven, TEK17 mm.»

  1. 1. Krav til tiltaket

Nye tiltak må oppfylle krav som gjelder for håndtering av overvann. Blant annet krever plan- og bygningsloven (pbl.) § 27-2 siste ledd at avledning av grunn- og overvann skal være sikret før oppføring av bygning blir godkjent. I byggteknisk forskrift (TEK 17) § 15-8 første og andre ledd følger det krav om at overvann og drensvann i størst mulig grad skal infiltreres i grunn eller på annen måte håndteres lokalt for å sikre vannbalansen i området og for å unngå belastning på avløpsanleggene. Ved bortledning av drensvann og overvann, for eksempel ved flomveier, må ikke dette gjennomføres på en slik måte at det oppstår oversvømmelse eller andre ulemper ved dimensjonerende regnintensitet.

I tiltaket skal altså overvann håndteres på en forsvarlig måte etter krav i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift. Kommunen kan fastsette supplerende krav til håndtering av overvann i sine arealplaner, for eksempel ved å angi traseer for flomveier.

Vi nevner samtidig at det er tiltakshaver og ansvarlig søker som i byggesøknaden må dokumentere at kravene er tilfredsstilt for tiltaket i byggesaken, jf. pbl. § 21-2, jf. pbl. § 23-1 første ledd og § 23-4 første ledd.

  1. 2. Krav til fellesanlegg

Utbygging av et område kan forutsette at det opparbeides større flomveier enn for et konkret byggetiltak. Anlegg som skal håndterer overvann fra flere eiendommer i området, kan enten være kommunale anlegg eller private fellesanlegg for flere eiendommer. Krav om slike anlegg må følge av arealplan.

Private fellesanlegg, for eksempel flomveier for et byggefelt, kan kreves opparbeidet etter pbl. § 18-2[1]. Privat opparbeiding av kommunale anlegg må imidlertid være frivillig for tiltakshaver, og vil vanligvis følge av en utbyggingsavtale. Både private og offentlige flomveier vil ofte være selvstendige tiltak, jf. pbl. § 20-1, som er søknadspliktige etter pbl. § 20-2 flg.

Materielle krav til flomveier vil følge av kommunens arealplaner, særlig når det gjelder plassering og kapasitet. Ellers vil krav i TEK17 gjelde. Kommunen kan også ha normaler som stiller krav. Videre kan en utbyggingsavtale stille krav til gjennomføringen.

Til orientering nevnes at NVE har laget en veileder for kommunene om håndtering av overvann i arealplaner. Veilederen finner dere her. Etter departementets mening vil kommunale normer om håndtering av overvann være noe kommunen selv må innarbeide i sine arealplaner.

 

  1. Tilsyn med flomveier

Kommunen har rett og plikt til å føre tilsyn i byggesaker for å kontrollere at «tiltaket gjennomføres i samsvar med gitte tillatelser og bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, og at ansvarlig foretak er kvalifisert», jf. pbl. § 25-1 første ledd. Tilsyn i en byggesak kan kommunen gjennomføre inntil 5 år etter at ferdigattest er gitt, jf. pbl. § 25-2 andre ledd. Etter disse reglene har kommunen anledning til å føre kontroll med om overvannshåndtering er i samsvar med krav i plan- og bygningsloven, byggteknisk forskrift, arealplaner og gitt byggetillatelse. Der kommunen blir oppmerksom på gjennomføring av overvannshåndtering som potensielt kan være til skade, vil kommunen ha en plikt til å gjennomføre tilsyn, jf. pbl. § 25-1 andre ledd. Pbl. § 28-1 første ledd krever at tiltak ikke gjennomføres slik at det utsetter annen grunn for fare eller ulempe, og som vi var inne på i pkt. 1.1 stiller TEK 17 § 15-8 krav om hvordan bortledning av overvann må gjennomføres.

Det har ingen betydning for kommunens tilsyn hvem det er som skal overta det aktuelle overvannsanlegget ved gjennomføringen av arealplan. Adgangen og plikten til å føre tilsyn med overvannsløsninger vil gjelde enten det er snakk om krav til overvannshåndtering i et tiltak, eller der f.eks. en flomvei er et tiltak i seg selv.

Oppfølging av en avtalt plikt til å oppføre et kommunalt anlegg, kan imidlertid ikke følges opp av kommunen som bygningsmyndighet.

Håper dette ga svar på spørsmålene dine.

For ordensskyld nevner departementet at det fra 1. januar 2024 vil tre i kraft nye regler om håndtering av overvann etter gjennomføringsdelen og byggesaksdelen i loven.[2]

 

 

[1] Prop. 125 L (2021-2022) kap. 4.4 og merknadene til § 18-2

[2] Prop.125 L (2021-2022) Endringar i plan- og bygningsloven (reglar om handtering av overvatn i byggjesaker)