NOU 2000: 10

Lov om registrering av finansielle instrumenter— (Verdipapirregisterloven)

Til innholdsfortegnelse

28 Forslag til lov om registrering av finansielle instrumenter (verdipapirregisterloven)

Kapittel 1. Innledende bestemmelser

§ 1-1 Virkeområde

Denne lov regulerer registrering av finansielle instrumenter i et rettighetsregister med virkninger som bestemt i denne lov.

§ 1-2 Verdipapirregisterets utfyllende regler

Et verdipapirregister skal fastsette regler for virksomheten i henhold til bestemmelsene i denne lov. Reglene skal godkjennes av Kredittilsynet.

Kapittel 2. Rett til registrering

§ 2-1 Finansielle instrumenter som kan utstedes i verdipapirregister

Finansielle instrumenter som nevnt i vphl. § 1-2 annet ledd kan utstedes i et verdipapirregister, med de rettsvirkninger som følger av denne lov. Departementet kan i særlige tilfeller utelukke bestemte finansielle instrumenter fra rett til registrering, og utvide registreringsadgangen til å omfatte også annet enn finansielle instrumenter.

Utstedelse etter første ledd kan ikke skje dersom det allerede er utstedt dokument som representerer det finansielle instrumentet på en måte som kan komme i strid med det som følger av denne loven. Utstedelse etter første ledd kan likevel skje dersom slikt dokument makuleres, legges i sikker forvaring eller på annen måte sikres mot å komme i omsetning. Når utstedelse i verdipapirregister er skjedd, har ikke lenger dokument som nevnt i første punktum rettsvirkninger som kan komme i strid med denne loven. Departementet kan gi nærmere regler om innkalling av dokumenter ved overgang til utstedelse i et verdipapirregister.

Utstedelse etter første ledd kan ikke skje dersom det finansielle instrumentet allerede er utstedt i annet norsk verdipapirregister, eller i utenlandsk register med rettsvirkninger som kan komme i strid med det som følger av denne loven. Registrering i strid med bestemmelsen i første punktum er uten rettsvirkninger etter denne lov, jf. likevel § 11-1.

§ 2-2 Beslutning om utstedelse i verdipapirregister

Dersom ikke annet er bestemt i eller i medhold av lov, beslutter utstederen av norske verdipapirer og verdipapirfondsandeler om disse skal utstedes i et verdipapirregister.

Et verdipapirregister kan ikke nekte å ta opp et finansielt instrument til registrering, med mindre registerets virksomhetsområde ifølge vedtektene er begrenset eller registeret for øvrig har saklig grunn for nektelse.

§ 2-3 Konvertering av finansielle instrumenter

Verdipapirregisteret fastsetter regler om framgangsmåten ved utstedelsen av et finansielt instrument og om fremgangsmåten der et finansielt instrument ikke lenger skal være registrert i verdipapirregisteret. Disse reglene skal sikre at eventuelle rettighetshavere ikke taper sine rettigheter.

Kapittel 3. Konsesjon

§ 3-1 Vilkår for å drive virksomhet som verdipapirregister

Virksomhet som består i registrering av finansielle instrumenter med de virkninger som bestemt i denne lov kan bare drives av foretak med tillatelse fra departementet.

Verdipapirregister skal være organisert som allmennaksjeselskap, og oppfylle de krav som følger av kapittel 4, 5 og 6.

Styremedlemmer, daglig leder og andre som faktisk deltar i ledelsen av verdipapirregisteret skal ha relevante kvalifikasjoner og yrkeserfaring, ha ført en hederlig vandel og for øvrig ikke ha gjort seg skyldig i straffbare forhold eller annen utilbørlig adferd som gir grunn til å anta at stillingen eller vervet ikke vil kunne ivaretas på forsvarlig måte.

Verdipapirregister skal til enhver tid ha en ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra omfanget og risikoen ved selskapets virksomhet.

§ 3-2 Søknad om tillatelse

Søknad om tillatelse skal inneholde de opplysninger som anses av betydning for behandling av søknaden og som viser at de lovbestemte krav er oppfylt. Konsesjonsmyndigheten kan be om ytterligere opplysninger.

Vedtak om tillatelse skal meddeles søker snarest mulig og senest seks måneder etter at søknaden ble mottatt. Dersom søknaden ikke inneholder de opplysninger som er nødvendige for å avgjøre om tillatelse skal gis, regnes fristen fra det tidspunkt slike opplysninger ble mottatt.

§ 3-3 Endring og tilbakekall av konsesjon

Departementet kan helt eller delvis endre, herunder sette nye vilkår, eller tilbakekalle tillatelse til å drive verdipapirregister dersom:

  1. verdipapirregisteret ikke gjør bruk av tillatelsen innen tolv måneder, gir uttrykkelig avkall på tillatelsen eller har opphørt å drive registeret i mer enn seks måneder,

  2. verdipapirregisteret har fått tillatelsen ved hjelp av uriktige opplysninger eller andre uregelmessigheter,

  3. verdipapirregisteret ikke lenger oppfyller de vilkår som kreves for tillatelsen,

  4. verdipapirregisteret, styremedlem, daglig leder eller annen person som deltar i ledelsen av virksomheten eller deler av denne eller i andre foretaksorganer foretar alvorlige eller systematiske overtredelser av bestemmelser gitt i eller i medhold av lov,

  5. mislige forhold hos verdipapirregisteret gir grunn til å frykte at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser, eller

  6. verdipapirregisteret ikke etterkommer pålegg gitt av Kredittilsynet.

Departementet skal påse at tilbakekall av tillatelse offentliggjøres i Norsk Lysingsblad og minst to riksdekkende aviser.

§ 3-4 Melding om sammenslåing, deling mv.

Vedtak som nevnt i § 4-5 skal meddeles departementet før vedtaket gjennomføres. Departementet kan innen tre måneder fra den dag melding er mottatt nekte sammenslåing, deling eller avhendelse, samt sette vilkår for gjennomføring av transaksjonen eller endre den konsesjon som foreligger.

§ 3-5 Virksomhet i utlandet

Verdipapirregister som skal utøve virksomhet i utlandet ved etablering av datterselskap eller filial, skal melde fra til Kredittilsynet.

Kapittel 4. Selskapsrettslige bestemmelser

§ 4-1 Styre og ledelse

Verdipapirregister skal ha et styre med minst fem medlemmer. Daglig leder kan ikke være medlem av styret.

§ 4-2 Endringer i ledelsen

Verdipapirregisteret skal gi Kredittilsynet melding ved endring av styrets sammensetning, skifte av daglig leder eller andre personer som faktisk deltar i ledelsen av virksomheten.

Meldingen skal gis på forhånd, og inneholde nødvendige opplysninger om kvalifikasjoner, yrkeserfaring, vandel, samt verv eller stilling i annen virksomhet.

Kredittilsynet kan gi pålegg om at endringen ikke skal iverksettes dersom endringen kan antas å medføre at kravene i § 3-1 tredje ledd ikke oppfylles.

§ 4-3 Vedtekter

Verdipapirregisterets vedtekter skal godkjennes av departementet som kan gi nærmere regler om innhold og godkjenning. Endringer i vedtektene skal godkjennes av departementet med mindre annet er fastsatt i forskrift.

§ 4-4 Internkontroll

Styret skal fastsette retningslinjer for internkontroll og forvisse seg om at internkontrollen etableres, gjennomføres og dokumenteres på en forsvarlig måte i samsvar med styrets retningslinjer og pålegg. Kredittilsynet kan gi nærmere bestemmelser om internkontroll.

Daglig leder skal sørge for at internkontroll etableres og gjennomføres i henhold til lov og forskrifter, samt styrets vedtatte retningslinjer og pålegg.

§ 4-5 Vedtak om sammenslåing, deling mv

Vedtak om sammenslåing og deling av selskapet skal treffes av generalforsamlingen med flertall som for vedtektsendring. Tilsvarende gjelder ved avhendelse av en vesentlig del av foretakets konsesjonspliktige virksomhet. Departementet avgjør i tvilstilfelle om en avhendelse omfatter en vesentlig del av den konsesjonspliktige virksomhet.

Kapittel 5. Virksomhetsregler

§ 5-1 Virksomhetsbegrensning

Verdipapirregister kan ikke drive annen virksomhet enn det som har naturlig sammenheng med verdipapirregistreringsvirksomheten. Departementet kan gi nærmere regler om hvilken virksomhet selskap med tillatelse etter § 3-1 kan drive.

Bestemmelsen i første ledd er ikke til hinder for at foretaket inngår i konsernforhold som nevnt i § 6-2.

Kredittilsynet kan pålegge foretaket å drive tilknyttet virksomhet i eget foretak.

Kapittel 6. Eierbegrensningsregler mv.

§ 6-1 Hovedregel

Ingen kan eie aksjer som representerer mer enn 20 prosent av aksjekapitalen eller stemmene i et verdipapirregister. Likestilt med aksjeeie regnes erverv av rett til å bli eier av aksjer når dette må ansees som reelt erverv av aksjene.

Departementet kan i særlige tilfeller gjøre unntak fra første ledd, og kan sette vilkår for slikt vedtak.

§ 6-2 Konsernforhold

Begrensningene i § 6-1 er ikke til hinder for at selskapet eies 100 prosent av et foretak som ikke driver annen virksomhet enn å forvalte sine eierinteresser i datterselskaper, og datterselskapene ikke driver annen virksomhet enn verdipapiregistreringsvirksomhet, børsvirksomhet, virksomhet som autorisert markedsplass, oppgjørsvirksomhet etter lov 19. juni 1997 nr. 79 kapittel 6 eller virksomhet som har naturlig sammenheng med dette. § 6-1 gjelder tilsvarende for slikt morselskap.

§ 6-3 Konsolidering

Like med aksjeeierens egne aksjer regnes i forhold til reglene i § 6-1 til § 6-3 de aksjer som eies eller overtas av

  1. aksjeeierens ektefelle, mindreårige barn eller personer som aksjeeieren har felles husholdning med,

  2. selskap hvor aksjeeieren har slik innflytelse som nevnt i aksjeloven og allmennaksjeloven § 1-3 annet ledd,

  3. selskap innen samme konsern som aksjeeieren, og

  4. noen som det må antas aksjeeieren har forpliktende samarbeid med når det gjelder å gjøre bruk av rettighetene som aksjonær.

Kapittel 7. Registrering av rettigheter til finansielle instrumenter

§ 7-1 Registreringsberettigede

Berettiget til å anmelde registrering på en konto er den som ifølge registeret fremstår som berettiget, eller som godtgjør at retten er gått over til ham ved rettighetshaverens død.

Berettiget til å anmelde slettelse av panterett eller annen heftelse er den berettigede etter heftelsen. Slik slettelse kan også skje dersom det legges frem bevis for at rettigheten er falt bort.

Utstederen av et finansielt instrument er berettiget til å anmelde slettelse av finansielt instrument fra konti i registeret, dersom det legges frem bevis for at det finansielle instrumentet er opphørt å eksistere på grunn av innfrielse eller annet forhold.

Berettiget til å anmelde registrering er videre enhver som etter annen lovgivning har rett eller myndighet til å stifte eller overføre rettigheter i eller til finansielle instrumenter uten samtykke av den som er nevnt i første ledd

§ 7-2 Enkeltkonti og samlekonti (forvalterkonti)

Med mindre annet er bestemt i eller i medhold av lov, kan finansielle instrumenter registreres på enkeltkonti tilhørende de enkelte investorer, eller på samlekonti for to eller flere investorer. Investor kan etter eget valg ha sin beholdning av finansielle instrumenter på en eller flere enkeltkonti og/eller samlekonti. Registeret plikter å opprette investor- eller samlekonti til registrering av finansielle instrumenter som er utstedt i registeret.

Verdipapirregisteret kan i sine regler bestemme at visse typer finansielle instrumenter bare skal kunne registreres på enkeltkonti, og at det må opprettes egne konti for bestemte formål.

§ 7-3 Samlekonti

Det skal fremgå av registeret at en konto er en samlekonto, og hvem som forvalter kontoen. Forvalteren må være godkjent av Kredittilsynet. Departementet kan gi nærmere regler om godkjennelse og tilbakekall av godkjennelse av forvalter.

Forvalteren har fullmakt til å råde over beholdninger på kontoen med bindende virkning for investor, og for øvrig med slike rettsvirkninger som er bestemt i kapittel 9.

I forhold til reglene i §§ 8-1 og 10-2 regnes forvalteren som innehaver av finansielle instrumenter på samlekonto. For øvrig tilhører finansielle instrumenter på samlekonto de enkelte investorer. Finansielle instrumenter som tilhører forvalteren, kan ikke være registrert på samlekonto som forvaltes av vedkommende.

Forvalter plikter å gi opplysninger om de reelle eierne i samme omfang som verdipapirregisteret plikter å gi opplysninger etter § 10-2. Kredittilsynet kan gi nærmere bestemmelser om utlevering av opplysningene.

Dersom et norsk verdipapirregister er forvalter av en samlekonto i et annet norsk verdipapirregister, gjelder reglene i kapittel 9 ved overføringer mellom forskjellige beholdninger på samlekontoen. Departementet kan gi nærmere bestemmelser. For øvrig har overføringer av finansielle instrumenter mellom forskjellige beholdninger på samme samlekonto ikke rettsvirkninger etter kapittel 9.

§ 7-4 Sanksjoner

Dersom noen forvalter en samlekonto uten godkjennelse etter § 7-3 første ledd eller godkjennelsen trekkes tilbake, kan Kredittilsynet kreve kontoen sperret. Ved sperring mister forvalteren retten til å disponere over de finansielle instrumentene som er registrert på kontoen, herunder til å motta utbetalinger knyttet til de finansielle instrumentene med frigjørende virkning for betaleren. Sperringen er ikke til hinder for gjennomføringen av transaksjoner som er godkjent av Kredittilsynet.

Bestemmelsen i første ledd gjelder tilsvarende dersom en forvalter ikke oppfyller sin plikt til å gi opplysninger etter § 7-3 fjerde ledd.

§ 7-5 Organisering av registreringsvirksomheten

Verdipapirregisteret fastsetter regler om organiseringen av registreringsvirksomheten, herunder bruk av eksterne registerførere, adgang til å foreta registreringer direkte i registeret, krav til dokumentasjon av identitet, fullmaktsforhold mv.

§ 7-6 Tvist om registrering. Omgjøring av registrering

Dersom det er tvist om vilkårene for registrering er til stede, kan verdipapirregisteret beslutte å utsette registreringen til tvisten er løst. Registeret kan sperre de berørte konti. Opplysning om tvisten og om at kontoen er sperret, skal fremgå av informasjon som nevnt i § 8-1.

Registeret kan sette som vilkår for ta et krav om at en registrering skal eller ikke skal gjennomføres til følge, at vedkommende stiller sikkerhet for sitt eventuelle ansvar overfor den annen part. Registeret fastsetter i så fall sikkerhetens form og omfang.

Registeret skal rette feil i en registrering dersom det finner at registreringen er uriktig.

§ 7-7 Sletting av opplysninger fra rettighetsregisteret

Verdipapirregisteret kan slette opplysninger fra rettighetsregisteret dersom de åpenbart er uten betydning.

Opplysninger slettet fra rettighetsregisteret skal oppbevares i minst ti år.

§ 7-8 Endringsmeldinger

Verdipapirregisteret skal med mindre annet er avtalt, sende melding til kontohavere og andre registrerte rettighetshavere ved enhver endring i registeret som kan ha betydning for deres rettigheter. Også andre som har anmeldt en registrering skal ha melding om at registreringen er foretatt eller at den er slettet.

Verdipapirregisteret fastsetter nærmere regler om endringsmeldinger.

§ 7-9 Beholdningsoversikt

Verdipapirregisteret skal én gang i året sende kontohavere og andre registrerte rettighetshavere en oversikt over deres beholdning av eller rettigheter i registrerte finansielle instrumenter. Det skal av oversikten framgå også andre opplysninger som kan ha betydning for deres rettigheter.

Verdipapirregisteret fastsetter nærmere regler om beholdningsoversikter.

Kapittel 8. Opplysninger som skal fremgå av registeret

§ 8-1 Opplysninger som skal fremgå av registeret

Registeret skal inneholde følgende opplysninger:

  1. Opplysninger om mengde og innhold av hvert enkelt ISIN som er utstedt i registeret, jf. § 8-2.

  2. Opplysninger om innehavere og hver enkelt innehavers beholdning av hvert enkelt ISIN.

  3. Opplysninger om hvilke ISIN og beholdning av hvert enkelt ISIN som er registrert på den enkelte innehaver.

  4. Opplysninger om hvilke ISIN og beholdning av hvert enkelt ISIN som er registrert på den enkelte konto.

  5. Opplysninger om panterettigheter og andre heftelser eller båndleggelser, herunder konkurs, som er registrert på den enkelte konto.

  6. Opplysning om registrerte fullmakter og andre rettsgrunnlag for disponering over finansielle instrumenter, herunder fullmakt til utlån av finansielle instrumenter.

  7. Hvorvidt en konto er en samlekonto og hvem som i så fall forvalter kontoen.

  8. Annen informasjon som registeret er pålagt å registrere i eller i medhold av lov.

Med ISIN menes identifikasjonsnummer for finansielle instrumenter.

Reglene ovenfor i denne paragraf og i § 8-2 gjelder tilsvarende for formuesgoder som identifiseres på annen måte enn ved ISIN.

Departementet kan gi nærmere regler om at også andre opplysninger skal fremgå av registeret.

§ 8-2 Opplysninger om hvert enkelt ISIN

Verdipapirregisteret kan i sine regler fastsette hvilke opplysninger som skal være registrert om de enkelte typer finansielle instrumenter (jf. § 8-1 nr 1), og om hvem som kan anmelde nye eller endrede opplysninger om hvert enkelt ISIN til registeret.

Kapittel 9. Prioritet til registrering. Rettsvirkninger av registrering

§ 9-1 Prioritet mellom overføringer

Verdipapirregisteret fastsetter regler om prioritering mellom flere overføringer som skal gjennomføres samme dag.

§ 9-2 Panterettigheter og andre begrensede rettigheter

Panterettigheter og andre begrensede rettigheter får prioritet etter tidspunkt for anmeldelse til verdipapirregisteret. Rettigheter som nevnt i første punktum får i alle tilfelle prioritet foran overføringer som ikke har fått rettsvern etter § 9-4 når rettigheten anmeldes til registeret.

Begrensede rettigheter som ikke har beste prioritet pga. andre begrensede rettigheter, registreres med anmerkning om prioriteten. Ved konflikt mellom begrenset rettighet og overføring registreres bare rettigheten med best prioritet.

§ 9-3 Individuelt bestemte finansielle instrumenter

Rettserverv som gjelder individuelt bestemte finansielle instrumenter går uten hensyn til §§ 9-1 og 9-2 foran senere rettserverv, dersom sistnevnte rettserverv bygger på avtale, og erververen var eller burde ha vært kjent med det tidligere rettserverv før han fikk rettsvern etter § 9-4.

Verdipapirregisteret kan uten hinder av regelen i første ledd gjennomføre registrering i henhold til reglene i §§ 9-1 og 9-2. Dette gjelder ikke dersom det før registrering er gjennomført er utvilsomt at en senere anmeldelse går foran en tidligere anmeldelse etter første ledd.

§ 9-4 Rettsvern mot avhenders kreditorer

Avtalebaserte rettighetserverv har rettsvern mot avhenderens kreditorer, herunder hans insolvensbehandlingsbo, etter følgende regler:

Overføringer har rettsvern dersom overføringsprosessen har nådd et stadium som bestemmes i nærmere regler gitt av verdipapirregisteret, før kreditorbeslaget eller åpningen av insolvensbehandlingen ble anmeldt til registeret.

Panterett og andre begrensede rettigheter har rettsvern dersom vedkommende rettighet er anmeldt til registeret før kreditorbeslaget eller åpningen av insolvensbehandlingen ble anmeldt til registeret.

For rettsvernsprioritet mellom flere kreditorbeslag gjelder § 9-2.

§ 9-5 Når anmeldelse anses skjedd

Verdipapirregisteret gir nærmere regler om når anmeldelse av rettighet mv. skal anses skjedd i forhold til reglene i §§ 9-1 til 9-4.

En anmeldelse til registrering som pga. manglende opplysninger eller av andre grunner ikke gir tilstrekkelig grunnlag for registrering, skal avvises. Kan mangelen avhjelpes, skal verdipapirregisterert sette en frist for dette. Avhjelpes mangelen innen fristen, regnes prioritet og rettsvern etter den opprinnelige anmeldelsen.

§ 9-6 Mangler ved avhenderens rett

Når en avtalebasert rettighet har fått rettsvern etter § 9-4, kan det ikke gjøres gjeldende mot erververen at avhenderens rett ikke var i samsvar med registerets innhold. Dette gjelder ikke dersom erververen var eller burde ha vært kjent med avhenderens manglende rett da han fikk rettsvern.

§ 9-7 Utstederens innsigelser

Når en avtalebasert rettighet har fått rettsvern etter § 9-4, kan ikke utstederen av annet finansielt instrument enn egenkapitalinstrument gjøre gjeldende mot erververen innsigelser som nevnt i gjeldsbrevlovens § 15. Innsigelsen kan likevel gjøres gjeldende dersom erververen var eller burde ha vært kjent med utstederens innsigelse da han fikk rettsvern. Gjeldsbrevlovens § 18 gjelder tilsvarende.

Ustederen kan i alle tilfelle gjøre gjeldende innsigelser som nevnt i gjeldsbrevlovens §§ 16 og 17.

§ 9-8 Frigjørende betaling mv.

Utbetaling fra utsteder til investor, panthaver mv. på forfallsdag i henhold til registerets innhold denne dag er frigjørende for utsteder, selv om mottakeren ikke hadde rett til å ta imot betaling. Dette gjelder ikke dersom utstederen var eller burde ha vært kjent med betalingsmottakerens manglende rett da utbetalingen fant sted.

Kapittel 10. Innsyn og taushetsplikt

§ 10-1 Taushetsplikt

Tillitsvalgte, ansatte og revisor i et verdipapirregister plikter å hindre at noen får adgang eller kjennskap til det som de i sitt arbeid får vite om noens forretningsmessige eller personlige forhold hvis ikke annet følger av denne eller annen lov. Det samme gjelder andre som utfører arbeid eller oppdrag på vegne av et verdipapirregister.

Taushetsplikten gjelder også etter at vedkommende har avsluttet tjenesten, oppdraget eller vervet.

§ 10-2 Innsynsrett

Uten hinder av taushetsplikten etter § 10-1 gjelder følgende om rett til å få opplysninger fra et verdipapirregister:

Kontohaver har rett til å få alle opplysninger registrert på kontoen.

Panthaver eller rettighetshaver til en annen begrenset rettighet registrert på en konto har rett til å få alle opplysninger registrert på kontoen som kan ha betydning for rettigheten.

Skifteretten, namsmyndighetene og vergemålsretten har rett til å få opplyst hvilke registrerte finansielle instrumenter som tilhører en saksøkt eller umyndiggjort, og om det er øvrige heftelser i disse. Skifteretten, bostyrer og leder av gjeldsnemnd oppnevnt av skifteretten har rett til å få alle opplysninger registrert om en konkursskyldner eller en skyldner som er under gjeldsforhandling eller en avdød ved skifte av insolvent dødsbo, herunder alle opplysninger om finansielle instrumenter foretaket har utstedt. Tilsvarende gjelder for leder av administrasjonsstyret for finansinstitusjon oppnevnt av Finansdepartementet eller Kredittilsynet.

Utstedere av obligasjoner har rett til å få opplyst hvem som eier obligasjoner vedkommende har utstedt, og hvilket antall hver enkelt eier.

Enhver har rett til å få opplysninger som er registrert om et finansielt instrument, med mindre annet følger av lov, forskrift eller verdipapirregisterets regler.

Dersom noen med hjemmel i lov har krav på opplysninger til bruk i vedkommendes arbeid og opplysningene finnes i et verdipapirregister, har vedkommende rett til å få disse opplysningene fra verdipapirregisteret.

§ 10-3 Vederlag

Verdipapirregisteret kan kreve vederlag for utlevering av opplysninger til kontohavere, rettighetshavere og andre, herunder ved utlevering av endringsmeldinger og beholdningsoversikter. Dette gjelder likevel ikke for opplysninger offentlige myndigheter har krav på i medhold av lov eller forskrift.

Kapittel 11. Erstatningsansvar, sikkerhetsstillelse, klage

§ 11-1 Registerets erstatningsansvar

Verdipapirregisteret er erstatningsansvarlig for økonomisk tap som noen påføres som følge av feil i registeret eller i informasjon som nevnt i § 8-1. Som «feil i registeret» regnes i denne sammenheng bl.a. at utstedelse av finansielle instrumenter er skjedd i strid med regler gitt i eller i medhold av § 2-1, at registerets innhold ikke stemmer med det som er anmeldt i medhold av § 7-1, eller at registrering er foretatt i strid med prioritetsreglene i §§ 9-1 til 9-4.

Verdipapirregisteret er erstatningsansvarlig for økonomisk tap som noen påføres som følge av driftsavbrudd og andre forstyrrelser i registerets virksomhet, med mindre registeret godtgjør at avbruddet mv. skyldes forhold utenfor registerets kontroll og at registeret har tatt de forholdsregler en med rimelighet kan forvente for å overvinne eller unngå følgende av avbuddet mv.

For erstatningsansvar etter første og annet ledd er ansvaret begrenset til kr. 500 mill. for samme feil.

For økonomisk tap som noen påføres av andre grunner enn nevnt i første og annet ledd, herunder som følge av at registerets innhold ikke stemmer med de reelle rettsforhold, er verdipapirregisteret erstatningsansvarlig dersom tapet skyldes feil eller forsømmelse hos noen som registeret svarer for.

§ 11-2 Direkte /indirekte tap

Erstatningsansvar etter § 11-1 første og annet ledd og som følge av uaktsomhet etter fjerde ledd, omfatter kun direkte tap.

For indirekte tap er verdipapirregisteret kun ansvarlig dersom tapet er voldt ved grov uaktsomhet eller forsett hos noen registeret svarer for.

§ 11-3 Sikkerhetsstillelse

Verdipapirregisterets erstatningsansvar etter § 11-1 skal til enhver tid være dekket av tilfredsstillende forsikring eller annen garantistillelse til fordel for tredjemann som er godkjent av Kredittilsynet.

§ 11-4 Skadelidtes medvirkning

Har skadelidte selv forsettlig eller uaktsomt forårsaket eller medvirket til skaden, kan erstatningen nedsettes eller bortfalle.

§ 11-5 Behandling av erstatningskrav

Krav om erstatning skal behandles etter reglene i § 11-6. Erstatningskrav skal fremsettes overfor verdipapirregisteret. Registeret kan velge å dekke kravet i sin helhet eller tilby en erstatning. Dersom skadelidte ikke godtar denne, skal saken bringes inn for klagenemnden.

§ 11-6 Klage

Klage over avgjørelser truffet av et verdipapirregister eller en representant for registeret kan bringes inn for verdipapirregisterets klagenemnd. Klagen skal fremsettes overfor verdipapirregisteret. Verdipapirregisteret kan selv ta klagen til følge eller fremsette forslag til løsning overfor klageren.

Regler om klagenemndens oppnevning og sammensetning skal fastsettes av verdipapirregisteret.

Klagenemnden skal avvise klagen dersom saken klagen gjelder er brakt inn for domstolene.

Klage kan fremsettes av enhver med rettslig klageinteresse. Klagenemnden kan beslutte at en klage ikke skal tas under behandling, dersom den finner at det spørsmål klagen reiser bør fremmes til avgjørelse for domstolene.

Klage må fremsettes innen tre uker fra den dag klageren har eller burde ha fått kjennskap til avgjørelsen.

Klagenemnden kan etter begjæring fra klageren beslutte at klagen skal registreres på samme måte som en begrenset rettighet.

Dersom noen har opptrådt som motpart eller kan betraktes som motpart i klagesaken, skal vedkommende så vidt mulig gis anledning til innen rimelig tid å uttale seg før klagenemnden treffer avgjørelse i klagesaken.

Melding om at en avgjørelse er påklaget skal sendes til alle med registrerte rettigheter i de finansielle instrumentene klagen gjelder dersom klagen kan ha betydning for vedkommendes rettigheter. Tilsvarende melding skal sendes registrerte rettighetshavere og de som har opptrådt som part i klagesaken når denne er avgjort.

Bringes klagenemndens avgjørelse inn for domstolen skal megling i forliksrådet ikke finne sted.

Kapittel 12. Tilsyn og straff

§ 12-1 Tilsyn

Selskap som driver verdipapirregister er underlagt tilsyn av Kredittilsynet etter lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel mv.

§ 12-2 Straff

Tillitsvalgte, ansatte og revisor i selskap som driver verdipapirregister og som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelsene i denne lov eller forskrifter gitt med hjemmel i loven, eller som medvirker til slik overtredelse, straffes med bøter og under særlig skjerpende omstendigheter med fengsel inntil tre måneder, hvis handlingen ikke går under noen strengere straffebestemmelse.

Kapittel 13. Avvikling mv.

§ 13-1 Avvikling

Vedtak om å avvikle virksomheten i eller oppløse et verdipapirregister treffes av generalforsamlingen med flertall som for vedtektsendring, med mindre annet følger av lov. Vedtaket skal godkjennes av departementet, som kan sette vilkår for godkjennelsen.

Vedtak om oppløsning eller avvikling av et verdipapirregister skal offentliggjøres i Norsk Lysingsblad og minst to riksdekkende aviser.

§ 13-2 Meldeplikt

Styret og daglig leder i et verdipapirregister har hver for seg plikt til å melde fra til Kredittilsynet hvis det er grunn til å frykte at:

  1. det vil kunne oppstå svikt i verdipapirregisterets evne til å oppfylle sine forpliktelser etterhvert som de forfaller,

  2. det er inntrådt forhold som kan medføre alvorlig tillitssvikt eller tap som vesentlig vil svekke eller true soliditeten,

  3. verdipapirregisteret ikke vil være i stand til å utføre konsesjonspliktige registreringsfunksjoner.

Hvis verdipapirregisterets revisor blir kjent med forhold nevnt i første ledd, skal denne gi slik melding til Kredittilsynet som nevnt i første ledd, med mindre vedkommende har fått bekreftelse fra Kredittilsynet på at slik melding allerede er gitt.

Meldingen skal inneholde opplysninger om institusjonens likviditets- og kapitalsituasjon, og gjøre rede for grunnen til vanskelighetene.

§ 13-3 Videreføring av verdipapirregisterets virksomhet

Styret, avviklingsstyret eller bostyret skal ved avvikling søke å finne ordninger som gjør at verdipapirregisterets virksomhet kan drives videre med tilstrekkelig økonomisk grunnlag, eller søke å få verdipapirregisteret sluttet sammen med, eller virksomheten overdratt til, annet foretak.

Kapittel 14. Ikrafttredelses- og Overgangsregler

§ 14-1 Ikrafttredelse

Denne lov trer i kraft fra den tid departementet bestemmer. På samme tid oppheves lov 14. juni 1985 nr. 62 om Verdipapirsentral. Verdipapirsentralen må innen ett år fra lovens ikrafttredelse søke om tillatelse etter denne lovs kapittel 3.

Departementet kan gi nærmere overgangsregler.

§ 14-2 Omdannelse av Verdipapirsentralen

Verdipapirsentralen skal innen xx omdannes til allmennaksjeselskap, jf. lov 13. juni 1997 nr. 45.

Omdannelse skal skje ved at Verdipapirsentralens eiendeler og forpliktelser overføres til et nystiftet allmennaksjeselskap. Kreditorer etter de overførte forpliktelser kan ikke kreve utløsning på grunn av omdannelsen eller motsette seg omdannelsen.

Aksjene i det nystiftede selskapet skal selges etter reglene om offentlig tilbud i verdipapirhandelloven kapittel 5. I forbindelse med omdannelsen skal den formue som oppstår ved salg av aksjene forvaltes etter reglene i § 14-3, og Verdipapirsentralen skal avvikles.

Verdipapirsentralen skal utarbeide en plan for omdannelsen som skal godkjennes av departementet. Departementet kan gi nærmere regler om omdannelsen.

§ 14-3 Forvaltning av salgsprovenyet ved omdannelsen

Formuen som oppstår som følge av omdannelsen av Verdipapirsentralen skal ...

Kapittel 15. Endringer i andre lover

§ 15-1 Endringer i andre lover

I lov av 17. februar 1939 nr. 1 om gjeldsbrev gjøres følgende endringer:

§ 11 annet ledd nr. 1 oppheves.

I lov av 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper gjøres følgende endringer:

§ 4-4 endres

I lov av 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper gjøres følgende endringer:

§ 4-10 endres

I lov av 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:

I § 6-1 siste ledd skal lyde:

Dette er ikke til hinder for at selskapet eies 100 prosent av et foretak som ikke driver annen virksomhet enn å forvalte sine eierinteresser i sine datterselskaper, og datterselskapene ikke driver annen virksomhet enn oppgjørsvirksomhet, verdipapirregistreringsvirksomhet, børsvirksomhet eller virksomhet som autorisert markedsplass eller virksomhet som har naturlig sammenheng med dette. Første punktum gjelder tilsvarende for slikt morselskap.

II § 6-3 annet ledd nytt annet punktum skal lyde:

Dette er ikke til hinder for at oppgjørssentral inngår i konsernforhold som nevnt i § 6-1 siste ledd.

I lov av 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel m.v. (Kredittilsynet) gjøres følgende endringer:

§ 1 nr. 10 skal lyde:

Verdipapirregistre

Til forsiden