Ot.prp. nr. 47 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 10. juli 1936 nr. 6 til å fremja umsetnaden av jordbruksvaror

Til innholdsfortegnelse

6 Tilsynsutvalget

6.1 Gjeldende rett

Tilsynsutvalget for Omsetningsrådet består av fire medlemmer og oppnevnes av Landbruks- og matdepartementet for fire år av gangen. Lederen har tradisjonelt vært en representant for domstolene, mens de øvrige medlemmene representerer ulik fagkompetanse. Tilsynsutvalget skal, i henhold til både loven og instruks vedtatt av Landbruks- og matdepartementet, føre tilsyn og kontroll med virksomheten til Omsetningsrådet og de organisasjoner som mottar midler fra omsetningsavgiften.

I henhold til instruksen er tilsyns- og kontrolloppgavene knyttet til fire ulike forhold: formålstjenelighet, legalitet, regnskap og konkurransenøytralitet. Tilsynsutvalget har således et overordnet ansvar for å kontrollere vedtak som treffes av Omsetningsrådet, samt føre tilsyn med bruken av omsetningsavgiftsmidlene. Mer konkret vil dette si at Tilsynsutvalget foretar en legalitetskontroll av Omsetningsrådets vedtak, og fører tilsyn med arbeidet og regnskapene til både rådet og markedsregulatorene. Tilsynsutvalget skal påse at avgiftsmidlene blir styrt og brukt på en formålstjenlig måte i samsvar med loven, gjeldende jordbruksavtale og de retningslinjer som ligger til grunn for bevilgning av midlene (regelverk for økonomistyring i staten 1). I medhold av instruksen skal Tilsynsutvalget kontrollere møteprotokoller fra Omsetningsrådet og Arbeidsutvalget, samt gjennomgå markedsregulatorenes møteprotokoller, årsregnskaper, årsmelding og revisjonsrapport. Tilsynsutvalget har også ansvar for å oppnevne statsautorisert revisor for Omsetningsrådet, gjennomgå årsregnskapet for rådet og sende årsmelding til Landbruks- og matdepartementet.

6.2 Departementets høringsutkast

Departementet foreslo i høringsnotatet å oppheve ordningen med å oppnevne et eget tilsynsutvalg for Omsetningsrådet. Videre ble det foreslått at oppgaven med å oppnevne revisor blir lagt til Landbruks- og matdepartementet.

I høringsnotatet ble det lagt til grunn at Tilsynsutvalget ble etablert i en tid hvor Omsetningsrådet ble regnet for å ha et mer et autonomt preg enn i dag, og hvor den offentlige forvaltningen var relativt beskjedent utbygd. En hadde derfor behov for et eget kontrollorgan som løpende kunne følge med på virksomheten i Omsetningsrådet. Tilsynsutvalget var da også svært aktivt og hadde mange møter de første årene. Denne situasjonen har nå endret seg i betydelig grad.

Departementet la vekt på at man i dag har et statlig forvaltningsorgan, Statens landbruksforvaltning, som i tillegg til sine forvaltningsoppgaver også er sekretariat for rådet. Videre er oppfølgingen fra Landbruks- og matdepartementet mer aktiv enn tidligere. Kontroll av formaliteter knyttet til rådets vedtak og virksomhet er fortsatt viktige, men disse vil kunne ivaretas i det større forvaltningsmiljøet som omgir Omsetningsrådet. Departementet viste til at vanskelige næringspolitiske avveininger og vurderinger av konkurransemessig forhold finner sin løsning i andre fora enn i Tilsynsutvalget.

Departementet fant det også viktig å fremheve den omgjøringsadgang Landbruks- og matdepartementet fikk gjennom en endring av omsetningslovens § 11 i 1991. Som en følge av lovendringen har departementet, der det har vært grunnlag for det, omgjort Omsetningsrådets vedtak dersom vedtaket var « i strid med lov, føresegner, eller gjeldande jordbruksavtale.» Kongen kan dertil omgjøre vedtak som er « i strid med samfunnsinteresser.» Den omgjøringsadgangen departementet og Kongen har etter § 11 fjerde ledd, sammen med at Fornyings- og administrasjonsdepartementet er representert i rådet, ivaretar hensynene til tilsyns- og kontrollvirksomhet fullt ut.

Når det gjelder kontroll med bruken av midlene, la departementet til grunn at det er nødvendig med en ekstern og uavhengig kontroll. Tilsynsutvalget har hatt en viktig rolle i å oppnevne revisor for Omsetningsrådet og avgiftsmidlene. Departementet konkluderte imidlertid med at det ikke er behov for å ha et eget utvalg for denne oppgaven. Det ble i stedet foreslått at Landbruks- og matdepartementet selv skulle foreta revisoroppnevningen.

Departementet foreslo også endring i § 4 vedrørende inndekning av diverse kostnader knyttet til Omsetningsrådets virksomhet. For at utgifter til revisor skal dekkes over omsetningsavgiften, på lik linje med oppgavene med å forberede saker til rådet etter § 3 siste ledd, foreslo departementet at det blir inntatt en bestemmelse om dette i § 4 annet ledd.

6.3 Høringsinstansenes merknader

Coop NKL BA, Gartnerhallen A/L, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Hoff Norske Potetindustrier BA, Norges Bondelag, Norsk Frukt- og Grønnsaksgrossisters Forbund, Norges Pelsdyralslag, Norkorn, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Landbrukssamvirke, Norske Felleskjøp BA, Nortura BA og Statens landbruksforvaltning har sagt seg enige i forslaget om å avvikle Tilsynsutvalget.

Kun Tine BA er uenig i det fremsatte forslaget. Tine fremhever at:

«Tilsynsutvalget har likehetstrekk med kontrollkomiteens oppgaver i samvirkeorganisasjonene, og med forvaltningsrevisjonens oppgaver i det offentlige. Tine mener derfor at kontrollaspektet ikke godt nok ivaretas i forslaget. Vi kan ikke se hvordan Departementet har tenkt å ivareta denne funksjonen innenfor rammen av Departementets endringsforslag. Det er vår klare oppfatning at denne funksjonen bør ivaretas. Revisjon av hvordan fattede vedtak omsettes av markedsregulator og forvaltning er viktige elementer for å sikre legitimitet, og et viktig hjelpemiddel for Omsetningsrådet når tiltak skal evalueres. En av intensjonene bak endringsforslagene er å åpne opp for diskusjoner av større prinsipiell betydning. I denne sammenheng vil de oppgaver som har karakter av forvaltningsrevisjon neppe få mindre betydning som grunnlag for Omsetningsrådets arbeid. Vi foreslår at det i § 3 gis en tilføyelse som også dekker dette aspektet.»

Gartnerhallen A/L, Norges Bondelag, Norsk Landbrukssamvirke, Norske Felleskjøp og Nortura BA er uenige i at Landbruks- og matdepartementet skal oppnevne revisor, og mener at dette er noe rådet må kunne gjøre selv for å bekrefte sin uavhengige stilling.

6.4 Departementets vurdering

Tilsynsutvalgets tilsyns- og kontrollvirksomhet har i praksis først og fremst vært rettet mot økonomiområdet. I tillegg har utvalget fokusert på formaliteter i saksbehandlingen, for eksempel legalitetskontroll og utformingen av vedtakene. Spørsmål knyttet til hvorvidt midlene blir bruk i samsvar med lovens målsetning, jordbruksavtale og andre retningslinjer har ikke hatt en fremtredende plass i Tilsynsutvalgets arbeid. Det samme gjelder spørsmålet om konkurransenøytralitet, som i følge instruksen skal være et prioritert område.

Departementet mener at myndighetene allerede i dag har tilstrekkelig styring i saker av konkurransemessig betydning. Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som ansvarlig myndighet for konkurransepolitikk, er representert i Omsetningsrådet. Videre kan Landbruks- og matdepartementet overprøve Omsetningsrådets vedtak dersom de strider mot lov, forskrift eller gjeldende jordbruksavtale. Kongen kan også overprøve vedtak dersom de er i strid med samfunnsinteresser, typisk i saker med konkurransemessige konsekvenser. Det arbeid som i dag gjøres av Tilsynsutvalget vil i det vesentlige kunne følges opp av Statens landbruksforvaltning som et faglig kompetent forvaltningsorgan. Blant annet blir lovligheten av vedtak allerede i dag vurdert av Statens landbruksforvaltning under saksforberedelsen for Arbeidsutvalget/Omsetningsrådet. Statens landbruksforvaltning kontrollerer også iverksettelsen av vedtak der det er behov for dette. Departementet anser det for øvrig som rådets ansvar, med hjelp av Statens landbruksforvaltning som sekretariat, å påse at dets vedtak blir gjennomført av markedsregulatorene i samsvar med intensjonene.

Departementet fastholder også forslaget om at oppgavene med å velge revisor skal legges til departementet. Etter departementets oppfatning vil det gi rådet større legitimitet utad dersom revisor velges av et organ utenfor rådet. I dag er det Tilsynsutvalget som gjør dette. Dette innebærer at rådet heller ikke tidligere har hatt ansvar for å oppnevne revisor. Landbruks- og matdepartementet er ansvarlig myndighet for regelverket på området og fastsetter omsetningsavgiften. Det synes derfor naturlig at departementet også har det formelle ansvaret for initiering av revisjonen av Omsetningsrådets virksomhet. Når det gjelder kostnadene knyttet til revisjonen, foreslås det at disse dekkes over omsetningsavgiften på lik linje med rådets øvrige administrasjonskostnader, jf. lovutkastet § 4 annet ledd.

Fotnoter

1.

Reglement for økonomistyring i staten og Bestemmelser om økonomistyring i staten fastsatt 12. desember 2003 med senere endringer.

Til forsiden