Ot.prp. nr. 47 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 10. juli 1936 nr. 6 til å fremja umsetnaden av jordbruksvaror

Til innholdsfortegnelse

7 Delegering av oppgaver

7.1 Gjeldende rett

Omsetningsrådet har i dag ikke lovhjemmel til å delegere oppgaver til sitt sekretariat. Etter prinsipper fastsatt av rådet foretar sekretariatet likevel noen enkle sats- og beregningsoppgaver.

7.2 Departementets høringsutkast

Et utgangspunkt i norsk rett er at delegasjon av avgjørelsesmyndighet fra et partssammensatt organ til et administrativt sekretariat krever særskilt hjemmel i lov. I høringsnotatet foreslo departementet at Omsetningsrådet gis slik hjemmel til delegasjon.

I perioden 2004-2006 gjennomførte Statens landbruksforvaltning et prosjekt knyttet til effektivisering av Omsetningsrådets forvaltningsmyndighet. Hensikten med prosjektet var å gjennomgå beslutningsprosesser og arbeidsrutiner. Ett av prosjektgruppens forslag var å gi rådet anledning til å delegere oppgaver av relativt teknisk og rutinemessig art til sekretariatet.

I høringsnotatet sa departementet seg enig i dette forslaget. Det ble lagt til grunn at forvaltningen knyttet til Omsetningsrådets virksomhet er ressurskrevende. Arbeidet kjennetegnes av en stor saksmengde og mange møter. Mange saker behandles også på tre nivåer: i Statens landbruksforvaltning som sekretariat, i Arbeidsutvalget og i Omsetningsrådet, før det fattes endelig vedtak. Departementet fremhevet at en slik ordning kan føre til at prinsipielle saker blir borte i en stor saksmengde preget av detaljer. Prosessene blir omstendelige, og drøftingen av viktige utfordringer kan få vansker med å finne sin nødvendige plass.

Delegasjonsadgang fra Omsetningsrådet til sekretariatet ble foreslått til kun å gjelde for saker av ikke-prinsipiell karakter. Ett eksempel på dette kan være fastsettelsen av rentesatsen, som benyttes i beregningen av godtgjørelsen for markedsregulering. Ett annet eksempel er godkjenning av bevilgningsoppgaver for avsetningstiltak, som er spesifisert i hovedforskriften på områdene kjøtt, melk og korn, eller i egne forskrifter på grøntområdet. Bevilgningsoppgavene er bekreftet av revisor. Departementet viste til at slike saker er av ren beregningsmessig karakter, hvor det i realiteten ikke er rom for skjønn og hvor rammene er klart definert i forskriftene.

7.3 Høringsinstansenes merknader

Ingen av høringsinstansene har sagt seg uenige i forslaget, og de fleste har aktivt gitt sin tilslutning til høringsnotatets konklusjoner på dette punkt.

Norsk Landbrukssamvirke og Nortura BA påpeker viktigheten av at rådet selv får vurdere hvilke saker som bør delegeres.

7.4 Departementets vurdering

Departementet viser til høringsnotatets begrunnelse for delegasjon fra Omsetningsrådet til sekretariatet, gjengitt ovenfor i kapittel 7.2, og foreslår at slik hjemmel inntas i lovens § 3 siste ledd. Departementet foreslår at delegasjonsadgangen kun skal knytte seg til saker av ikke-prinsipiell karakter. I høringsnotatet ble det gjengitt to eksempler på beregningstekniske oppgaver som departementet mener er egnet for delegasjon, fordi regelverket gir lite rom for skjønn. Departementet ønsker imidlertid å presisere at en sak etter forholdene kan anses for å være av ikke-prinsipiell karakter selv om den inneholder elementer av skjønn. Etter departementets oppfatning må det, innenfor de ovennevnte rammer, i stor grad være opp til rådet selv å definere hvilke saker som er egnet for delegasjon.

Til forsiden