Forsiden

Albania - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Kosovo

Albania har ikke lengre covid-19-relaterte innreiserestriksjoner. For øvrig informasjon om koronaviruset, se under punktet Helse.

Du trenger ikke visum til Albania, men passet må være gyldig i tre måneder. Nødpass aksepteres. Nasjonalt ID-kort med reiserett er også tilstrekkelig for innreise. 

Opphold gis for 90 dager innen en seksmånedersperiode.

Albania har ikke lengre covid-19-relaterte innreiserestriksjoner. Reisende trenger ikke fremvise test eller vaksinebevis ved innreise

Du bør unngå politiske opptøyer og demonstrasjoner, de kan bli voldelige. Offentlig sikkerhet er gjennomgående god, særlig i Tirana. Du kan kjøre bil i Albania med et gyldig norsk førerkort i inntil ett år. Ved forlenget opphold må du søke om albansk førerkort. Kjøring kan være utfordrende, veiene er dårlige, særlig på landsbygda. Gatelys i byene kan bli berørt av strømbrudd. Det mangler gatelys langs de fleste veier utenfor byene. Albansk kjørestil kan være aggressiv og følger ikke alltid trafikkreglene. Antall døde i trafikken er av de høyeste i Europa. Mindre uenighet i trafikken kan raskt eskalere, særlig siden noen førere er bevæpnet. Unngå å reagere på provoserende atferd fra andre førere.

Albania erklærte seg minefritt i 2009, men vær oppmerksom på varselskilt om miner og ikke-eksplodert ammunisjon  hvis du reiser til fjellandsbyer i nord på grensen til Kosovo. Minerydding foregår på kosovisk side av grensen.

Både helse- og tannlegefasiliteter er dårlige, særlig utenfor Tirana. Sørg for at du har reiseforsikring og tilgang til tilstrekkelig kontanter for å betale for helsehjelp. Vann fra springen i Albania kan gi sykdom. Drikk vann fra flasker. Hvis du drikker melk, må du sørge for at den er pasteurisert.  

Ring 127 eller 04 2222 235 hvis du trenger akutt helsehjelp/ambulanse. Kontakt forsikringsselskapet ditt straks hvis du blir sendt til medisinsk behandling. 

Kriminalitet og vold skjer, men er ikke i særlig grad rettet mot utlendinger. Det har forekommet skuddvekslinger og små eksplosjoner, stort sett relatert til interne stridigheter. Eierskap til våpen er utbredt.

Fra desember til februar kan uvær føre til flom, særlig i det nordlige Albania. Snøfall i fjellområdene kan føre til stopp av transport og tjenester. Albania ligger i en seismisk aktiv sone og jordbevninger er vanlige.

Alvorlige jordskjelv forekommer. En rekke jordskjelv fant sted i det vestlige Albania i november 2019, det største målte 6,4 på Richters skala og skjedde i havnebyen Durres, ca. 15 mil fra hovedstaden Tirana. Relevant informasjon kan hentes hos: European-Mediterranean Seismological Centre

Det er ikke mange som snakker engelsk, men engelskkunnskapene øker blant de unge.

LHBTI: Det er ingen lov mot homofil praksis. Vi har ikke registrert problematiske forhold knyttet til tilreisende LHBTI-personer, men det er generelt lite aksept for LHBTI-miljøer i samfunnet for øvrig.

Dobbelt statsborgerskap: Albania anerkjenner dobbelt statsborgerskap.

Droner: Nasjonale regler krever registrering av droner.

Kontakter i Tirana:

Politi: 129

Brann: 128

Ambulanse: 127

Norsk konsulat: +355 (0) 69 2034 469

Nettsiden Norge i Albania

UDs døgnoperative senter: (+47) 23 95 00 00, e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no

Den norske ambassaden i Prishtina dekker også Albania og kan gi konsulære hjelp til norske borgere, eksempelvis ved søknad om pass, ved rettsprosesser, ulykker, sykdom og død.

I Albania kontakt honorær konsul i Tirana: Honorary Consul General of Norway in Albania

Str.Themistokli Germenji, Bldg. No.8, 2nd floor, Ap 9
Tirana, Albania
Tel:    +355 4 222 5553
Mob: +355 69 20 34 469

eller

Royal Norwegian Embassy in  Prishtina
Visa and Consular Section
Address:  Rr. Sejdi Kryeziu Nr.8, 10 000 Prishtina, Kosovo
Office:   +383 38 232 111 00

E-post: consular.prishtina@mfa.no

UD på Facebook

Albania. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Albania