Velg land

Angola - reiseinformasjon

Angolas grenser er åpne for innreise. For mer informasjon om koronavirus, se punktet Helse.

Innreisebestemmelsene kan endres på kort varsel. Norske borgere trenger visum for reise til Angola. Det er ditt eget ansvar å påse at reisedokumenter, visum og vaksinasjonskort er gyldige.

Visum. Visum kan man søke om enten via nett eller den angolanske ambassaden i Stockholm. Det må påregnes noe lengre behandlingstid når man søker via ambassaden, da passet må sendes til Stockholm.

Det finnes ulike typer visum. Det er opp til deg å velge rett type visum, men hvis du søker via nett er det kun mulig å søke om turistvisum. Angolanske myndigheter har bekreftet at turistvisum søkt online også kan brukes ved forretningsreiser. Skal du derimot oppholde deg mer enn 90 dager i landet, må du ta kontakt med angolanske myndigheter.

Mer informasjon om visum finner du på visaangola.com eller ved henvendelse til den angolanske ambassaden i Stockholm, tlf: +46 82 42 890, e-post: info.angolaemb@telia.com eller 
consuladoinfo.suecia@angolaemb.se.

Dersom man oversitter et visum, eller på andre måter bryter med betingelsene for innvilget visum, vil man få dagsbøter.

Pass. Passet må være gyldig i minst seks måneder fra oppholdet ditt i Angola tar slutt. Det er ikke mulig å komme inn i Angola med nødpass.

Andre reisedokument. Tilreisende må ha gyldig gulfebersertifikat. Det oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring. 

Reiseregistrering. Det er ønskelig at alle reisende til Angola registrerer seg på https://www.reiseregistrering.no/.

Trafikk. Den største risikoen i Angola er knyttet til trafikksikkerhet. Trafikkbildet kan oppfattes som intenst, veiene er dårlige og ulykkesfrekvensen er høy. Vær spesielt forsiktig ved kryssing av veier.

Du bør unngå å kjøre på kvelds- og nattestid utenfor sentrum av byene på grunn av dårlig opplyste veier.

Terror. Risikoen for terrorhendelser i Angola ansees som lav.

I enklaven Cabinda i nord er situasjonen tidvis uoversiktlig og spent, spesielt utenfor Cabinda by. Militante opprørere kjemper for Cabinda-provinsens uavhengighet. Også utlendinger har uforvarende blitt omfattet av voldshandlinger, inkludert kidnappinger mot løsepenger.  

Demonstrasjoner. Det er sjelden det er politisk uro eller demonstrasjoner i Angola, og antall deltagere er ofte lavt. Likevel er det slik at politiet kan slå hardt ned på demonstrasjoner, slik at de kan eskalere og bli voldelige. Det oppfordres til å unngå områder hvor det demonstreres eller der man har hørt rykter om at demonstrasjoner skal foregå.

Lunda Norte. I den diamantproduserende provinsen Lunda Norte kan besøk av utlendinger forårsake spenning. Sikkerhetsstyrker som jobber for å fjerne ulovlige diamantutvinning kan være mistenksomme overfor tilreisende. Tilreisende kan bli bedt om å dokumentere hvorfor de oppholder seg i provinsen.

Koronavirus (covid-19). Reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronasituasjonen utvikler seg i Angola og følge lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger. Nye restriksjoner kan innføres på kort varsel.

Innreiserestriksjoner. For innreise til Angola kreves sertifikat for covid-19-vaksine, alternativt negativ PCR-test tatt senest 48 timer før avreise. Det er et krav at man kan dokumentere gulfebervaksine.

***

Helsetjenester. Standard og kvalitet på helsetjenester, klinikker og sykehus er varierende og ofte dårlig. Det offentlige tilbudet er faglig svakt og dårlig utstyrt. Medisinsk hjelp utenfor Luanda er svakt og til dels ikke-eksisterende.

For tilreisende anbefales det sterkt å bruke private klinikker. Betaling for tjenestene er høy og må ofte foretas før behandling gis. Evakuering til Sør-Afrika eller Europa er vanlig ved alvorlige ulykker, operasjoner og fødsler. Derfor er det nødvendig med en heldekkende og god sykeforsikring.

Dersom du trenger medisinsk hjelp, anbefales en av disse klinikkene:

  • Climed Serviços de Saúde, Alameda do Príncipe Real 65, Luanda Tlf +244 222 4435142
  • Clinica Girassol, Rua Comandante Gika 225, Luanda. Tlf +244 226 698 415
  • Clínica Sagrada Esperança, Av. Murtala Mohammed, Luanda Tlf +244 222 014 571

Sykdommer. Gyldig gulfebervaksine er påbudt ved innreise. Malaria, dengue, kolera og andre tropiske sykdommer er utbredt, det samme gjelder tuberkulose. Søk råd hos lege i god tid før utreise.

Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet. 

Drikkevann. Vann fra springen kan ikke drikkes.

Kriminalitet forekommer i Angola. Spesielt i Luanda, der ran med dødelig utfall har skjedd, de fleste i forbindelse med større bankuttak. Det oppfordres til å vise ekstra forsiktighet ved uttak av kontanter, og det anbefales at dette gjøres inne på hotell heller enn ute på åpen gate.

Det hender at tilreisende blir utsatt for vold og kriminalitet, og man bør være varsom ved ferdsel til fots samt ikke ha synlige verdisaker på seg. Normalt vil man på dagtid kunne bevege seg trygt i de store byene (Luanda, Lobito, Benguela) dersom du oppholder deg i godt trafikkerte sentrumsgater og unngår slumområder. Spesielt på nattestid bør man være forsiktig. Det regnes som trygt å gå langs Marginalen (sjøpromenaden) i Luanda.

På Ilha do Cabo i Luanda skal man være spesielt oppmerksom på kvelds- og nattestid, og ikke gå til fots, på grunn av fare for ran og overfall.

Ansvar.  Dersom det oppstår en krisesituasjon, er det angolanske myndigheter som er ansvarlig for hjelpearbeidet på stedet. Det er derfor viktig å følge veiledning og råd fra angolanske myndigheter.

Meld fra til ambassaden hvis du befinner deg i en situasjon hvor du har behov for hjelp. Husk også å gi beskjed til familiemedlemmer, arbeidsgiver og nære venner slik at de ikke trenger å bekymre seg unødig.

Kopi av pass. Ha alltid med deg kopi av pass. Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel, hvis ikke risikerer man bøter.

Fotografering.  Det er forbudt å fotografere militære anlegg og omgivelser. Vær også forsiktig med å fotografere sivile offentlige bygg. Vær oppmerksom på at mange angolanere misliker å bli tatt bilde av og kan bli svært irriterte dersom dette gjøres uten å be om lov.

Valutautførsel. Det er ikke lov å ta med angolanske kwanza ut av landet. Ved utreise er det obligatorisk kontroll av valutautførsel.

Den norske ambassaden befinner seg i Luanda.  Vær klar over at Angola er et stort land der infrastrukturen mange steder er dårlig. Dette innebærer at ambassadens evne til å kunne bistå raskt kun vil være i sentrale strøk.

Kgl. norsk ambassade i Luanda
Tlf.: +244 222 447 522/447 922 • +47 23981902/19
Fax: +244 222 446 248
Adresse: Rua Garcia Neto nº 9, Miramar, C.P 3835, Luanda, Angola
E-post: emb.luanda@mfa.no
Ambassadens hjemmeside

Angola
Angola Foto: Torbjørn Vagstein, DSS