Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Australia - reiseinformasjon

Australia er et velfungerende land som det er enkelt å reise i. Reisende bør ha reiseforsikring som dekker utgifter ved reiseulykke og dødsfall. Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge.

Snarveier:

Sikkerhet

Australia er et velfungerende land som det er enkelt å reise i. Reisende bør ha reiseforsikring som dekker utgifter ved reiseulykke og dødsfall. Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge.

Det gjøres oppmerksom på at det nå er høysesong for skogbranner i Queensland, New South Wales, South Australia, Victoria og Western Australia. Selv om det ikke er stor sannsynlighet for at brannene når inn til sentrum av storbyene, er det imidlertid mulig at røyken fra brannene kan bli sterkt forurensende også der. Reisende til disse områdene bør følge med på lokale nyheter og forholde seg til det lokale myndigheter informerer om.

Norge er representert ved den norske ambassaden i Canberra. For oversikt over konsulater i Australia, se her.

Australske myndigheter anser muligheten for en terrortrussel mot Australia som "sannsynlig" og anbefaler ekstra årvåkenhet. Australia er derimot generelt et trygt land å ferdes i. Reisende bør ha reiseforsikring som dekker utgifter som kan oppstå ved ulykker og dødsfall, under hele oppholdet. Reisende bør for øvrig utvise alminnelig aktsomhet og ta fornuftige forholdsregler for å redusere risikoen for å bli rammet av kriminalitet. Australia har generelt strenge lover mot besittelse og bruk av narkotika, også cannabis.

Det anbefales å ta ekstra godt vare på pass, kredittkort, kontanter og billetter. Ta dette alltid med deg når du forlater bilen og pass alltid ekstra godt på håndveske/lommebok uansett hvor du ferdes. Benytt deg av hotellenes tilbud om oppbevaring i safe. På grunn av svært store avstander vil det ta tid og påløpe ekstra kostnader å få erstattet pass.

Australia kan rammes av tropiske stormer, oversvømmelser, skogbranner, tsunamier og jordskjelv. Tropiske stormer med store nedbørsmengder og oversvømmelser kan forekomme i de nordlige områdene av Australia og spesielt i Queensland.

Kysten av Queensland, særlig områdene rundt Brisbane kan rammes av tsunami. Det samme gjelder kysten utenfor Broome, sør for Darwin, i Western Australia. Sjekk Joint Australian Tsunami Warning Centre (JATWC) for varsel i tillegg til kunngjøringer på radio og tv.

På grunn av sterk tørke i flere år har Australia opplevd flere store og fatale skogbranner, hvor menneskeliv har gått tapt. Du kan se en oversikt over områder med aktuell stor skogbrannfare her.

Jordskjelv kan forekomme i store deler av Australia. For råd og informasjon om jordskjelvfarer i Australia benytt Geoscience Australia sine hjemmesider. For å få oppdateringer om jordskjelv, meld deg på deres Eartquake Notification Service.

Følg med på lokale nyheter og rett deg etter meldinger og råd fra australske myndigheter i en krisesituasjon. Generelle forholdsregler ved naturkatastrofer i Oseania kan du lese her.

For en komplett liste over nødtjenester tilbudt av australske myndigheter, se myndighetenes oversikt. For en oversikt over tilgjengelig kriseassistanse, benytt regjeringens Disaster Assist verktøy. For informasjon om hvordan du kan forberede deg på naturkatastrofer kan du benytte Røde Kors sin RediPlan.

Det er mulig å registrere sitt telefonnummer på Australian Early Warning Networks hjemmeside og få tilsendt sms-advarsler for området hvor man befinner seg.

I Australia er det venstrekjøring. Husk derfor alltid å se deg til høyre når du skal krysse vegen eller når du kjører inn i kryss eller rundkjøringer. En god regel er å se til begge sider. Trafikksikkerhet prioriteres høyt av australske myndigheter. Det er relativt strenge straffer for trafikkforseelser.

Lokale nødnummer er som følger - 
Nødnummer for fasttelefon og de fleste mobiltelefoner: 000
Nødnummer for GSM og satelitt-telefoner:112
Nødnummer for tekstbaserte mobiltelefoner (TDD): 106
Internasjonalt nødnummer: 1300 555 135 (innenfor Australia)

 I krise og nødsituasjoner oppfordres publikum til å kontakte den norske ambassaden i Canberra på tlf: +61 2 6270 5700 eller pr e-post: [email protected].

Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected] 

Utenriksdepartementet oppfordrer alle som skal til land utenfor Europa og Nord-Amerika, å registrere seg på reiseregistrering.no. Reiseregistrering anbefales også for alle som skal være i utlandet over lengre tid, inkludert studenter og andre fastboende. 

Ta kontakt med familiemedlemmer i Norge om du har grunn til å tro at de kan være bekymret for deg. Familiemedlemmer kan også ta kontakt med de lokale myndigheter i de rammede områdene. 


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere må ha elektronisk visum for kortere opphold i Australia. Visum fås hos reisebyrå eller flyselskap. Visum er gyldig for opphold inntil tre måneder av gangen innenfor en tolv måneders periode. For mer informasjon se nettsidene til Australian Border Force.

Norge har bilateral avtale om arbeidsferievisum med Australia. Slike visum gir nordmenn under 31 år ved ankomst til Australia, adgang til å oppholde seg og arbeide i Australia i inntil tolv måneder. For mer informasjon, se Working Holiday visa.

Australia har ingen spesielle regler mht. passets gyldighet, men vær oppmerksom på at ved transitt via Asia krever de fleste land at passet må være gyldig i minst seks måneder på reisetidspunktet.

Australia har meget strenge karanteneregler. All bagasje blir sjekket ved innreise. Alle matvarer og varer av ubehandlet trevirke, skinn, naturmateriale o.l. må erklæres ved innreise og godkjennes av karanteneinspektører. Ved manglende erklæring blir man bøtelagt på stedet. Kjæledyr som hund og katt kan kun importeres med forutgående samtykke og gyldige papirer. For mer informasjon - se australske myndigheters nettside.


Helse

Helsemessige og sanitære forhold er omtrent som i Norge.  Det anbefales å følge reisevaksineråd fra Statens institutt for folkehelse.

Det anbefales at Utenriksdepartementets generelle råd om reiser, herunder reiseforsikring, følges.  For informasjon om den bilateral helseavtalen les ambassadens gjennomgang av ordningen for helse- og
reiseforsikring i Australia eller avtaledokumentet mellom Norge og Australia.

Springvann kan drikkes i de store byene. Det anbefales ellers at en spør for hvert enkelt sted. Flaskevann er lett tilgjengelig. 

Det finnes en rekke giftige arter edderkopper og slanger i hele Australia, også i urbane strøk. Det finnes også hai og giftige maneter langs kysten. Følg lokale råd om forholdsregler og oppsøk lege dersom du blir bitt av ukjente dyr/insekter.

Australia har jevnt over et varmt klima med meget sterk sol. På grunn av  et tynnere ozonlag enn i Nord-Europa er UV-strålingen ekstra høy. Vær derfor nøye med solbeskyttelsen.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for telefonsamtaler til Australia er +61. Tidsforskjell er åtte timer ved norsk sommertid og ti timer ved norsk vintertid. Strøm benytter 240 volt og trepunktsstøpsler. Adapter er vanligvis tilgjengelig i butikk.

Mobildekningen er god i byer, men til dels dårlig i utkantstrøk. Tidsforskjell varierer mellom delstatene ettersom de tilhører ulike tidssoner og dato for skifte av sommer-/vintertid varierer.

Alle vanlige kredittkort og bankkort godtas i bankautomater og butikker/hoteller. Automater er lett tilgjengelig i byer. Det er ikke mulig å ta ut penger på utenlandsk kort i butikker. Det er ikke mulig å få fylt drivstoff fra kortpumper etter stengetid. I utkantstrøk stenger bensinstasjoner tidligere enn i Norge.

Offentlige kontorer er åpne mandag til fredag kl. 09:00-16:00. Butikker er normalt åpne fra 09:00 -17:30. Matbutikker har som regel lengre åpningstider og holder også åpent på helligdager. Kjøpesentre er normalt åpne både lørdag og søndag.

Engelsk er offisielt språk. Pass er eneste gyldige legitimasjon for turister. Australiere kler seg normalt forholdsvis formelt på jobb, men veldig uformelt på fritiden, også ved opera og teaterbesøk. Tips er vanlig, men ikke nødvendig. Røyking er generelt ikke tillatt innendørs på hoteller, restauranter, barer og kafeer, samt offentlige bygninger.

Ved korte opphold godtas norsk førerkort av myndigheter og leiebilfirmaer. Dette forutsetter imidlertid at du enten har en engelsk oversettelse av førerkortet eller har et internasjonalt førerkort. Veier i byer og tettsteder er generelt av god kvalitet. I utkantstrøk er grusveier vanlig.

For nærmere informasjon kan den norske ambassaden i Canberra eller konsulat kontaktes. Kontaktinformasjon finner du her.

Til toppen