Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Georgia - reiseinformasjon

Georgiske myndigheter stengte 18. mars grensene sine for utlendinger, i første rekke i to uker.  For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.03.20. GJELDER TIL 14.04.20

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

 

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

Georgia - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i utbryterområdene Abkhasia og Sør-Ossetia. Departementet fraråder også alle reiser som ikke er strengt nødvendige til områder nær de administrative grensene til Abkhasia og Sør-Ossetia.

 

Sikkerhet

Sikkerheten i Georgia er relativt god så lenge man tar vanlige forholdsregler og bruker sunn fornuft.

Tbilisi var tidligere en by med mye vinningskriminalitet, men situasjonen er blitt langt bedre de siste årene. Det forekommer fortsatt mye tigging. Det er viktig å passe godt på verdisaker som penger, pass, smykker og fotoutstyr. Safen på hotellet bør benyttes. Om nettene anbefales det å ta taxi om man vurderer å gå lengre avstander.

Det er mer risiko forbundet med å bevege seg i trafikken enn man er vant med i Norge. Farten er ofte høy, og kjøretøyene dårlige. Det er lavere terskel for å ta – og utsette andre for – risiko i trafikken. Bilister stanser som regel ikke for fotgjengere.

Langs den administrative grenselinjen til utbryterrepublikken Abkhasia bør man være oppmerksom på landminer. Det oppfordres til å utvise stor aktsomhet langs den administrative grenselinjen mot utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Grenselinjen er ikke alltid synlig og det har forekommet tilfeller der personer som ubevisst har krysset denne har blitt anholdt av sør-ossetiske de-facto myndigheter.

Skal man ferdes i fjellene i nord, anbefales det å ha følge av kjentfolk, samt ha med bra utstyr. Været i fjellene skifter svært brått. Ved enkelte landsbyer i fjellene kan det forekomme kriminell aktivitet på tvers av grensen mellom Georgia og Russland.

Generelt bør man forhøre seg med kjentfolk angående dyreliv eller andre forhold man må være oppmerksom på før man legger ut på reiser i naturen i Georgia.

Politiske demonstrasjoner finner sted jevnlig, spesielt i Tbilisi, og sammenstøt mellom politi og demonstranter forekommer. Det anbefales å unngå områder der politiske demonstrasjoner finner sted.

Georgia ligger i et jordskjelvutsatt område. Store jordskjelv har forekommet i nabolandene Tyrkia og Armenia. Regionen Adzjara ved svartehavskysten er til tider flomutsatt. Jordras forkommer også tidvis i utsatte strøk, særlig etter store
nedbørsmengder.
 
Følgende generelle forholdsregler anbefales for kortere eller lengre opphold i landet:

 • Bruk sunn fornuft
 • Registrer deg på reiseregistrering.no
 • Ta kontakt med ambassaden i Tbilsi dersom en krisesituasjon skulle oppstå
 • Enhver som besøker Georgia, bør ha omfattende reiseforsikring
 • Lytt til lokale råd, og følg med i lokale media
 • Bær alltid legitimasjon
 • Unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner, samt steder hvor det er varslet politiske demonstrasjoner
 • Vis aktsomhet i trafikken, der mange ulykker forekommer

Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum til Georgia for opphold på opptil et år. Ved eventuelle spørsmål kan man kontakte Georgias ambassade i Oslo. For mer informasjon om innreisebestemmelser for nordmenn, se informasjon fra det georgiske utenriksdepartementet.

Ved innreise/transit til Georgia aksepteres følgende gyldige dokumenter i tillegg til pass:

 • nødpass
 • reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument)
 • reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument)

Det er ikke mulig å krysse grensen mellom Georgia og Russland uten å reise gjennom områder som er omfattet av Utenriksdepartementets offiielle reiseråd for Nord-Kaukasus eller tilsvarende for Abkhasia. Utenriksdepartementet fraråder derfor enhver reise over land mellom Georgia og Russland. 


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er påvist tilfeller av koronavirussmitte i Georgia. 

18. mars stengte Georgia grensene sine for utlendinger, i første rekke i to uker. For den senest oppdaterte informasjonen om innreise til Georgia under koronapandemien, vennligst se nettsidene til det georgiske utenriksministeriet.

Koronapandemien har også medført at det i øyeblikket er svært få ruteflyvninger inn og ut av Georgia. Informasjon om tilgjengelige ruteflyvninger til/fra Georgia.

Norske reisende som fortsatt befinner seg i Georgia bør holde seg oppdaterte om hvordan situasjonen utvikler seg. Følg gjerne med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Georgiske myndigheter har opprettet samlesiden Prevention of Coronavirus Spread in Georgia. Merk at det kan være sparsomt med informasjon på engelsk.

Norske borgere som oppholder seg i Georgia, og som opplever symptomer på covid-19, bes ringe ordinært nødnummer i Georgia, 112.

Mer informasjon til norske borgere om reiser under koronapandemien..

*** 

For innreise til Georgia bør man være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og hepatitt A. Innleggelse på lokale sykehus anbefales ikke, men det finnes legesentre som det internasjonale miljøet bruker: MediClubGeorgia, Medical Center Cito og IMSS Clinic. Folketrygden dekker ikke helsetjenester ved turistopphold og det er derfor sterkt anbefalt å kjøpe en dekkende reiseforsikring ved reiser til Georgia.

Det er mange apotek i Tbilisi der man kan få både medisinske varer, kosmetikk og lignende. Enkelte varer som man får uten resept i Norge kan ofte være reseptbelagt i Georgia. 

Vaksine mot tyfoidfeber anbefales ved lengre opphold. Avhengig av oppholdes karakter kan ytterlige vaksiner være anbefalt.

Hiv, tuberkulose og syfilis er en stor utfordring i Georgia som i andre land i regionen.

For mer informasjon om vaksinasjoner se Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Internasjonal telefonkode +995 (+32 for Tbilisi). GSM-dekningen er god, også utover i landet. Tidsforskjellen mellom Norge og Georgia er +to timer om sommeren og +tre timer om vinteren. 

Georgisk er offisielt språk, med eget alfabet. Mange georgiere snakker russisk, i tillegg vil enkelte beherske engelsk, spesielt i Tbilisi.

Majoriteten av befolkningen tilhører den georgisk-ortodokse kirken. Klesstilen er hovedsakelig vestlig, men det forventes at man dekker til beina (både for menn og kvinner) hvis man ønsker å besøke en av Georgias mange kirker. Her må kvinner også dekke til håret.

Strøm: Hyppige og langvarige strømbrudd var tidligere vanlig, men dette er nå betydelig bedret. Spenningsvariasjonen kan være stor. Strømforsyningen er best i hovedstaden.

Transport: Offentlig kommunikasjon er billig, men av varierende kvalitet. Mange utlendinger bruker taxi, også på lengre dagsturer utenfor hovedstaden. Det er lurt å be om pris før man setter seg inn i taxien. Taxiselskapet 009 tilbyr forhåndsbestilling og gir vanligvis fornuftige priser. I Tbilisi er appen taxify en effektiv måte å bestille taxi på. 

Kredittkort: De fleste kort kan brukes, som MasterCard og Visa på noen av hotellene og på større supermarkeder. I vanlige butikker må kontanter benyttes. Myntenheten i Georgia er lari (GEL). I juli 2019 er kursen 1 GEL = 3.03 NOK.

Helligdager: 7. januar - ortodoks jul, 19. januar - åpenbaringen, ortodoks påske - dato varierer fra år til år men sammenfaller bare unntaksvis med protestantisk/katolsk påske, 9. april - uavhengighets- og minnedag, 26. mai - uavhengighetsdagen, 28. august - St. Marys dag (Mariamoba), 14. oktober - Svetitskhovlba (feiring av første kristne kirke i Georgia), 23. november - St. Georgs dag.

Normale åpningstider er 1000-1800. Banker: 0930 – 1730

Nødnummer: Politi, ambulanse og brannvesen - 112

Til toppen