Georgia - reiseinformasjon

Det er åpnet for innreise til Georgia for norske borgere. Fullvaksinerte reisende med fly må fremvise gyldig koronasertifikat. Uvaksinerte reisende må medbringe en attest på negativt testresultat (PCR) som ikke er eldre enn 72 timer før innreisetidspunktet. For mer detaljert informasjon om koronavirus og reiserestriksjoner, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

Georgia - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i utbryterområdene Abkhasia og Sør-Ossetia. Departementet fraråder også alle reiser som ikke er strengt nødvendige til områder nær de administrative grensene til Abkhasia og Sør-Ossetia.

 

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Det er ikke mulig å krysse grensen mellom Georgia og Russland uten å reise gjennom områder som er omfattet av Utenriksdepartementets offisielle reiseråd for Russland (Nord-Kaukasus) eller tilsvarende for Georgia (Abkhasia og Sør-Ossetia). Utenriksdepartementet fraråder derfor enhver reise over landegrensen mellom Georgia og Russland. 

Pass. For innreise til Georgia kreves norsk pass.

Visum. Norske borgere trenger ikke visum til Georgia for opphold på inntil ett år.

Ved eventuelle spørsmål kan man kontakte Georgias ambassade i Oslo. For mer informasjon om innreisebestemmelser for nordmenn, se informasjon fra det georgiske utenriksdepartementet.

Andre reisebevis. Reisebevis for flyktninger (grønt eller blått reisedokument) og utlendingspass (blått eller grått reisedokument) aksepteres for innreise til Georgia. 

Mistet reisedokument. Hvis du mister pass, reisebevis eller oppholdskort, må du melde tapet til georgisk politi og kontakte ambassaden i Tbilisi. Søknad om nytt reisedokument krever personlig oppmøte på ambassaden.

Sikkerheten i Georgia er relativt god så lenge man tar vanlige forholdsregler og bruker sunn fornuft.

Trafikk. Farten er ofte høy i Georgia, og kjøretøyene i dårlig stand. Det er lavere terskel for å ta risiko i trafikken. Bilister stanser ikke nødvendigvis for fotgjengere.

Okkuperte områder. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i utbryterområdene Abkhasia og Sør-Ossetia. Departementet fraråder også alle reiser som ikke er strengt nødvendige til områder nær de administrative grensene til Abkhasia og Sør-Ossetia. Vis stor aktsomhet hvis du skal ferdes i disse områdene.

Demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner finner sted, spesielt i Tbilisi.  Det anbefales å unngå områder der politiske demonstrasjoner finner sted.

Menneskerettigheter. LHBTQI-personer bør være oppmerksomme på at Georgia er et konservativt samfunn der mange fortsatt har negative holdninger til personer med en annen seksuell orientering enn majoriteten. Verbale og fysiske angrep på LHBTQI-personer forekommer.

Fjellferdsel. Skal man ferdes i fjellene, anbefales det å ha følge av kjentfolk og ha med godt utstyr. Været i fjellene skifter brått. Redningstjenestene er ikke like godt utstyrt eller trent som i vesteuropeiske land. Om vinteren kan det mange steder være stor snøskredfare.

Kjernekraftverk: Mange opplever at krigshandlinger nær ukrainske kjernekraftverk vekker bekymring. Vi anbefaler norske borgere som befinner seg i Geogia om å orientere seg om situasjonen og følge råd fra lokale myndigheter. Du finner oppdatert informasjon om atomsikkerhet og atomberedskap i her: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Koronavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronasituasjonen utvikler seg og følge georgiske myndigheters råd, veiledning og anvisninger. Nye restriksjoner kan innføres på meget kort varsel. Brudd eller mangel på respekt for smittevernsbestemmelsene kan medføre straffeforfølgelse.

Georgiske myndigheter har opprettet samlesiden Prevention of Coronavirus Spread in Georgia for informasjon om pandemien og situasjonen rundt.

Norske borgere som oppholder seg i Georgia, og som opplever alvorlige symptomer på covid-19, bes ringe ordinært nødnummer i Georgia, 112.

Vær obs på at helsevesenets kapasitet kan variere. 

Innreiserestriksjoner: Reisende må fremvise gyldig koronasertifikat ved innreise eller fremvise attest på negativ PCR-test som ikke er eldre enn 72 timer på innreisetidspunktet.

***

Sykdommer. For innreise til Georgia bør man være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og hepatitt A., Det finnes flere relativt gode legesentre som kan brukes ved ikke-alvorlig sykdom, slik som MediClub Georgia, American Medical Center Tbilisi, Medical Center Cito og IMSS Clinic. Merk at disse legesentrene har priser som er betydelig høyere enn det som er vanlig i Georgia.  

Folketrygden dekker ikke helsetjenester ved turistopphold og det er derfor sterkt anbefalt å kjøpe en dekkende reiseforsikring ved reiser til Georgia.

Det er mange apotek i Tbilisi der man kan få både medisinske varer, kosmetikk og lignende. Enkelte varer som man får uten resept i Norge kan være reseptbelagte i Georgia.

Vaksine mot tyfoidfeber anbefales ved lengre opphold. Avhengig av oppholdes karakter kan ytterlige vaksiner være anbefalt.

Hiv, tuberkulose og syfilis er en stor utfordring i Georgia som i andre land i regionen.

For mer informasjon om vaksinasjoner, se Folkehelseinstituttets nettsider.

Tbilisi er en trygg by, med lite synlig kriminalitet.  Noe vinningskriminalitet forekommer mot turister. Man bør utvise normal aktsomhet ved håndtering av verdigjenstander og kontanter.

Jordskjelv. Georgia ligger i et jordskjelvutsatt område. Store jordskjelv har forekommet i nabolandene Tyrkia og Armenia. Regionen Adsjara ved svartehavskysten er til tider flomutsatt. Store og raske flommer har nylig forekommet i hovedstaden, med tap av menneskeliv. Jordras forkommer også tidvis i utsatte strøk, særlig etter store nedbørsmengder.

Meld fra til ambassaden dersom du befinner deg i et berørt område og har behov for assistanse. Husk også å gi beskjed til familiemedlemmer, arbeidsgiver og nære venner slik at de ikke bekymrer seg unødig.

Språk. Georgisk er offisielt språk, med eget alfabet. Mange georgiere snakker russisk og engelsk, spesielt i Tbilisi. På landsbygda kan det være vanskeligere å kommunisere uten å kunne georgisk.

Religion. Majoriteten av befolkningen tilhører den georgisk-ortodokse kirken. Klesstilen er hovedsakelig vestlig, men det forventes at man dekker til beina (både for menn og kvinner) hvis man ønsker å besøke en av Georgias mange kirker. Her må kvinner også dekke til håret.

Telefon. Bruk av norsk sim-kort er dyrt i Georgia. Skru av roaming for å unngå store kostnader. Lokalt sim-kort fra leverandøren Magticom med en måneds ubegrenset datapakke kan kjøpes i ankomsthallen på flyplassen i Tbilisi for ca. 300 NOK. Benytt WhatsApp e.l. for kommunikasjon til Norge.

Nødtelefon: 112

Ta kontakt med ambassaden dersom en krisesituasjon skulle oppstå.

UDs døgnoperative senter: (+47) 23 95 00 00, e-post: UDs.Operative.Senter@mfa.no

Ambassadens hjemmeside

Kontaktinformasjon for ambassaden:  +955 591 451 571 emb.tbilisi@mfa.no    

Registrer deg på www.reiseregistrering.no

 

Georgia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Georgia.