Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Italia - reiseinformasjon

På grunn av koronavirus (covid-19) er det fra 9. mars restriksjoner i bevegelsesfriheten i hele Italia. Se reiseråd og mer under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Fra 15. juni er Danmark unntatt det globale reiserådet. Les mer om vilkår for innreise.

Snarveier:

Helse

Koronavirus (covid-19):

 • Utenriksdepartementet følger situasjonen i Italia nøye. 
 • Fra 9. mars er det restriksjoner i bevegelsesfriheten i hele Italia. Bevegelser er tillatt hvis de er helt nødvendige ut fra hensyn til arbeid eller helse. Det er tillatt å returnere til bosted
 • Reisende rådes til å følge jevnlig med på informasjon og oppdateringer som fremkommer via media. Man bør også følge eventuelle råd og anvisninger fra lokale myndigheter. For nordmenn som er usikre på sin hjemreise fra Italia, anbefaler vi å kontakte sitt flyselskap eller reisebyrå. Mange flyplasser legger også ut informasjon på sine hjemmesider.
 • Alle reisende anbefales å registrere seg på www.reiseregistrering.no 
 • Folkehelseinstituttet har helsefaglige smittevernråd hvor nordmenn rådes til å unngå reiser til Italia. Les mer om disse rådene på Folkehelseinstituttets nettsider.
 • Ambassaden legger ut informasjon på regjeringen.no
 • Situasjonen i Italia kan endre seg. Og situasjonen kan endre seg før du skal reise, eller underveis i oppholdet.
 • Det er vanskelig å forutse eventuell videre spredning av koronaviruset. 
 • Lokale myndigheter kan innføre reiserestriksjoner, og andre tiltak som for eksempel karantene.
 • Infrastruktur som buss, bane og flytrafikk kan bli rammet. Det vil alltid være slik at den enkelte må vurdere behovet for å reise opp mot den rådende situasjonen der man skal oppholde seg.
 • Utenriksdepartementet har da mulighet til å sende ut informasjon via e-post og SMS dersom en alvorlig hendelse skulle finne sted i landet under oppholdet. 
 • Spørsmål om kansellering av reise og  reiseforsikring må du stille til forsikringsselskapet og reiseselskapet.

I hele Italia holdes museer, skoler og universiteter stengt. Sports- og kulturarrangementer er avlyst. Det er også restriksjoner og krav om avstand mellom mennesker på barer, restauranter, og noen butikker osv.

Du kan ringe 112 (Italias nødnummer) eller 1500 hvis du tror du har symptomer på Koronoviruset og befinner deg i Italia. Det kan imidlertid være vanskelig å komme gjennom på grunn av svært stor pågang.

Aktuelle italienske hjemmesider:

Særlig berørte regioner: Lombardia

Italienske nasjonale helseinstituttet

Det italienske Sivilforsvaret

"Italian Civil Aviation Authority's" hjemmeside.

Informasjon om togreiser i Italia på Trenitalia og Italo sine hjemmesider.

Du kan også finne informasjon på det italienske pressebyråets hjemmeside (ANSA).

***

Europeisk helsetrygdkort og gyldig reiseforsikring er viktig å ha ved reise til Italia.

Italia har et godt utbygd helsesystem med både offentlige og private sykehus. Helsemessige og sanitære forhold er noe varierende. Det er trangt om plassen på offentlige sykehus, og mange pasienter pr lege. Det er gjerne lang ventetid ved legevaktene ("Pronto Soccorso"). I tillegg vil en ikke-italiensktalende pasient kunne oppleve problemer med å kommunisere med lege og øvrig personale.

Skandinaviske leger i Roma:

Dr. Beate Halicz Sepe (dansk)
Allmenpraktiker, indremedisin, hjemmekonsultasjoner
Adresse: Viale Bruno Buozzi 51
Tlf.: +39 06 8083943, Mobil: +39 338 6279002

Dr. Hildegund Røer (norsk, oppnevnt sjømannslege)
Allmennpraktiker, spesialist i hud- og veneriske sykdommer, spesialist i diett og ernæring, hjemmekonsultasjoner
Via del Babuino, 68 (Metro A, Spagna)
Mob.: + 39 330 855288 Tel.: + 39 06 486688

Folkehelseinstituttet publiserer nyheter, informasjon og råd ved utenlandsreiser på denne nettsiden.


Sikkerhet

De fleste reiser til Italia er problemfrie, men man bør likevel vise aktsomhet, særlig i de store byene. Pass godt på vesker og verdisaker. Pass må alltid medbringes for å kunne identifisere seg i Italia. Helsemessige og sanitære forhold er stort sett gode, men kan variere.

Italia har et godt apparat for krisehåndtering. Ambassaden har ved behov god kontakt med berørte italienske myndigheter, som politi, det italienske sivilforsvaret og krisesenteret i italiensk UD.

Norge har ambassade i Roma. Kontaktinformasjon og åpningstider.

I tillegg har Norge 13 honorære representasjoner i Italia, i byene Bari, Bologna, Cagliari, Firenze, Genova, Messina, Milano, Napoli, Palermo, Savona, Torino, Trieste og Venezia. Denne lenken gir deg en oversikt over adresse og åpningstider for nevnte konsulater. Disse er alle honorære representasjoner (mottar ikke lønn eller godtgjørelse for å representere norske myndigheter) og har periodevis begrenset tilgjengelighet. Ved behov for bistand anbefales det å kontakte konsulatet for å gjøre avtale.    

Terror, kriminalitet og trafikksikkerhet: Trusler om og gjennomføring av terrorhandlinger i alle deler av verden tilsier at terrorhendelser ikke kan utelukkes, heller ikke i Italia. Det er ingenting som tyder på at norske mål i Italia er særlig utsatt.

Det er forholdsvis lav voldskriminalitet i landet, men turister er et yndet mål for lommetyver, særlig i byene. Veskenapping og tyveri av lommebøker forekommer stadig. Dette gjelder særlig på offentlige kommunikasjonsmidler som buss og t-bane, ved de store turistattraksjonene, på jernbanestasjoner/flyplasser og andre steder hvor mange mennesker ferdes. Det forekommer også innbrudd i parkerte biler. Ambassaden anbefaler at man holder vesker o.l. foran seg på buss og bane, og ikke setter verdisaker fra seg på kaféer eller lett synlig i en parkert bil.

Sikkerheten på både veier, jernbaner, fly og ferger er jevnt over god. Det har imidlertid forekommet overfall av trailere langs veinettet i Italia. Både trailere og campere bør ha installert gassvarslere i sine kjøretøyer. Trafikken kan virke noe aggressiv på nordboere. Camping utenfor campingplasser anbefales ikke.

Kollektivtrafikken i Roma rammes jevnlig av streik, noe som medfører reduserte avganger.

Offentlig taxi er forholdsvis rimelig i Italia og trygt. Private drosjer som vilkårlig tilbys inne på flyplassbygninger ved de større flyplasser frarådes.   

Det forekommer hyppig politiske demonstrasjoner i Italia. Disse forløper vanligvis fredelig og utgjør sjelden noen sikkerhetsrisiko.  

Italia er utsatt for forskjellige naturkatastrofer. I de fleste regioner av Italia er det en viss jordskjelvfare. I forbindelse med lengre regnperioder forekommer oversvømmelser og jordras. Det er også aktive vulkaner i Italia. Skogbranner kan forekomme i sommermånedene, spesielt sør i landet. Den mest pålitelige informasjon om hvilken type risiko dette kan innebære, samt informasjon til publikum, utgis av det italienske sivilforsvaret.  

Ved naturkatastrofesituasjoner bes nordmenn om å forholde seg til råd fra lokale myndigheter på det stedet de oppholder seg, som normalt fås ved kontakt til overnattingssted/reisedestinasjon.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Italia oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Dette gjelder også nordmenn som er fastboende i Italia. Bare ved slik registrering vil ambassaden ha oversikt over hvilke nordmenn som befinner seg hvor i en eventuell krisesituasjon.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring. Helårs reiseforsikring er å anbefale fremfor en korttidsforsikring knyttet opp til flybillett.

Lokalt nødnummer i Italia: 112

I krise og nødsituasjon oppfordres nordmenn til å kontakte ambassaden i Roma.  Kontaktinformasjon i ambassadens åpningstid: +47 23 95 29 00, e-post: [email protected]

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf.: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]  


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Før du reiser til Italia, sørg for at du har pass, Europeisk helsetrygdkort og gyldig reiseforsikring. Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Italia.

For nordmenn er pass eneste gyldige reisedokument. Selv om du kan komme deg inn i Italia uten pass (ingen passkontroll i Norge ved utreise), kommer du deg ikke ut av Italia uten pass. Pass må også vises ved innsjekking på hoteller i Italia. Nordmenn må derfor ha gyldig pass før de reiser til Italia. Nødpass er godkjent for innreise til Italia.

Utlendingspass og reisebevis for flyktninger utstedt av norske myndigheter er gyldige reisedokumenter i Italia. Innehaver av utlendingspass/reisebevis må i tillegg medbringe gyldig oppholdstillatelse utstedt av norske myndigheter.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Italia er +39.
Italia har samme strømstyrke som Norge, men ofte trenger man adapter pga. stor variasjon av støpsler.

Myntenheten i Italia er euro. De fleste kredittkort kan anvendes, men bruk av kontanter er fortsatt mer utbredt enn i Norge. Det er en rekke minibanker og bankfilialer, og derfor sjelden et problem å få tatt ut kontanter.

Vanlige åpningstider i Italia er for - butikker: Åpent hverdager inkludert lørdag 0900-13.00 og 1600-19.30. Supermarkeder, shoppingsentre og enkelte større butikker: 09.00-20.00. Banker: Åpent mandag-fredag 08.30-13.00 samt 14.45-15.45.  Lørdag stengt. Postkontor: Vanlige postkontor har åpent mandag til fredag: 08.30-14.00. Postkontor med utvidete åpningstider har åpent mandag til fredag: 08.30-18.30 Alle postkontorene holder åpent lørdager: 08.30-18.30

Buss/trikk/metro - billetter selges i kiosker merket med en T (Tabaccheria) eller i aviskiosker. Ved de største metrostasjonene kan billetter også kjøpes fra automat. Billettene stemples om bord.

Tog: Togbilletter kjøpes på togstasjonen eller på Internett.

NB: Med unntak av plassbilletter for hurtigtog må papirbilletter stemples før man går på toget, hvis ikke vanker det bot ved kontroll.

Ved bruk av offentlig kommunikasjon må billetter kjøpes før ombordstigning.

Trafikk: Italienere har en mer offensiv kjørekultur enn vi er vant med i Norge. Veistandarden er høyere enn i Norge, og det samme er hastigheten. Det må betales bompengeavgift på motorveier, betalingskort og kredittkort kan stort sett benyttes til å betale. Fotgjengere bør være oppmerksomme og se seg godt for før de går over veien, selv på grønt lys og i fotgjengeroverganger.

Det norske førerkortet er gyldig i Italia. NB! Mange italienske byer har innført soner i bykjernen der kjøretøy uten særskilt tillatelse bøtelegges om de beveger seg innenfor (Zona Traffico Limitato - ZTL). Norske sjåfører som kjører i disse sonene kan regne med å få tilsendt regning til Norge etter endt opphold i Italia, også om det er brukt italiensk leiebil.

Det er trygt å ta drosjer i Italia, men det hender turister avkreves mer betaling enn nødvendig. Pass på at taksameteret ikke slås av. Fra flyplasser til bysentrum er det vanligvis faste takster, spør gjerne om dette når du setter deg i taxien og be om "Prezzo fisso". Drosjesjåførene kjører ofte litt i raskeste laget. Vær oppmerksom på at barneseter kan være vanskelig å oppdrive i drosjer. Piratdrosjer forekommer i de store byene, spesielt ved togstasjoner og flyplasser, og koster gjerne langt mer enn de regulære taxiene. Godkjente drosjesjåfører har ikke lov til å praie kundene sine. Prøver en drosjesjåfør å praie kunder, er dette en god indikator på at det er en piratdrosje.

Offisielle italienske helligdager: 1. januar, 6. januar, 2. påskedag, 25. april, 1. mai, 2. juni, 15. august, 1. november, 8. desember, 1. og 2. juledag.

Felles nødnummer i Italia: 112

Til toppen