Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Mikronesia - reiseinformasjon

Ansvarlig stasjon for landet er ambassaden i Tokyo

Det er lite kriminalitet i Mikronesia. Den største faren for reisende vil være lommetyveri og ulykker ved bilferdsel.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber

Sikkerhet

De fleste reiser til Mikronesia gjennomføres uten spesielle problemer.
Det er ingen norsk utenriksstasjon i Mikronesia.

Risikoen for terrorhendelser i Mikronesia ansees som lav.

Det er lav kriminalitet i Mikronesia. Den største faren for reisende vil være lommetyveri og ulykker ved bilferdsel. Veistandarden er varierende og ved biltransport bør man kjøre sakte og forsiktig. Ved ferdsel utenfor byområder bør man sørge for at bilen er i god stand, at man har nok drivstoff og vann, og at man har kommunikasjonsutstyr som fungerer.

Det anbefales å ta normale forbehold. Kvinner advares mot å gå alene på kveldstid, selv om risikoen for overfall er lav.

Politiet i Mikronesia kan kreve mindre bestikkelser. Oppstår det behov for å kontakte politiet bør man derfor sørge for å få snakke med senior personell og man bør ha med seg en ansatt fra hotellet.

Homofili er ulovlig og kan medføre strenge straffer. Alkohol er forbudt på Chuuk.

Tyfoner kan forekomme i regntiden (juni–desember) og kan føre til oversvømmelser på de lavereliggende atollene.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Mikronesia oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: 911 for politi, brann og ambulanse.

På Pohnpei: Politi og brann – 320 2221, ambulanse – 320 2213

Ved krise eller nødsituasjon kan man kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller på e-post [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for reiser opptil 30 dager. Pass må være gyldig i minst 120 dager etter avreisedato og det stilles krav om gyldig utreisebillett.  

Hver flyplass på de mikronesiske øyer har toll og immigrasjon. Hvis man planlegger å reise til flere øyer, må man derfor gjennom toll og immigrasjon hver gang. Det kreves forhåndsgodkjennelse for å besøke Yap.

Ved opphold inntil 30 dager er det ikke behov for visum. Ved ankomst må reisende fremvise et utfylt ‘FSM Immigration Arrival and Departure Record’. Skjemaet vil bli utlevert på flyet eller båten den reisende ankommer med.

Ved opphold lenger enn 30 dager må en innreisetillatelse fylles ut og sendes inn per post til FSM Department of Justice Division of Immigration and Labour i Phonpei. Skjemaet for innreisetillatelse finnes her.

Ved ankomst må alle reisende kunne vise gyldig utreisebillett.
Mikronesia opererer med utreiseskatt og den varierer fra stat til stat. Utreiseskatten må betales kontant. Informasjon som skattenivået finnes her.

Kun pass godkjennes som identifikasjonsdokument.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige. Det anbefales å undersøke på forhånd om det er tillatt å besøke øyer og strender.


Helse

Helsetilbudet på hovedøyene er adekvat. Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention anbefaler vaksine mot hepatitt A og tyfus før innreise til Mikronesia. Se her for mer informasjon

Smitte av zikaviruset og utbrudd av zikafeber har blitt påvist i Mikronesia. Reisende bes være påpasselig med myggbeskyttelse. Zikaviruset kan overføres av mygg eller ved seksuell overføring. Symptomene er vanligvis milde og mange smittet med zikaviruset blir ikke syke. Gravide rådes til å utsette reiser til utbruddsområder.

Mer informasjon finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Engelsk er det offisielle språket i Mikronesia. Amerikanske dollar er den offisielle valutaen. De største kredittkortene er normalt akseptert, særlig på turistorienterte steder, men det er få minibanker så det er å anbefale å ha kontanter eller reisesjekker i amerikanske dollar.

Mikronesia strekker seg over to tidssoner. Yap og Chuuk er åtte timer foran Norge. Pohnpei og Kosrae er ni timer foran Norge.

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Mikronesia er +691. Telefonnettet er stabilt og det er utbredt internett. Internettdomenet er .fm.

Normale åpningstider er fra kl. 08:00 – 12:00 og fra kl. 13:00 – 17:00 mandag til fredag. I helgene er de fleste butikker åpne fra 08:30 – 13:30. Banker og offentlige kontorer er stengt i helgene. Restauranter og barer har åpent til kl. 22:00 alle dager.

110 volt er standard for elektriske uttak og amerikanske stikkontakter er normen.

Turister ansees som gjester og tipsing er derfor hverken vanlig eller forventet.

Temperaturen i Mikronesia ligger i snitt på 26 grader. Regntiden regnes fra juni til desember.

Offentlige helligdager 

Alle øyer:  1. januar – første nyttårsdag, 10. mai – grunnlovsdag, 24. oktober – FN-dagen,  3. november – frigjøringsdag, 11. november – veterandagen, 25. desember – jul

Chuuk: 31. mars – kulturdag, 1.oktober – grunnlovsdag, 4. november – takkgiving

Kosrae: 11. januar – grunnlovsdag, 21. august – gospeldag, 8. september – frigjøringsdag

Phonpei:  31. mars – kulturdag, mars/april – langfredag, 11. september – frigjøringsdag, 8. november – grunnlovsdag

Yap: 1., 2. mars – Yapdag, 24. desember - grunnlovsdag

Til toppen