Namibia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Sør-Afrika.

Den nye koronavarianten B.1.1.529 har ført til nye innreiserestriksjoner i flere europeiske land, samt at flere flyselskap midlertidig innstiller flyvninger fra Namibia. Følg nyhetene og kontakt ditt reisebyrå eller flyselskap for å avklare om dette får betydning for din hjemreise til Norge. For øvrig informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 26. NOVEMBER 2021 - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for Namibia

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til  Namibia.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Pass. Kun maskinlesbare pass godkjennes som gyldig identifikasjonsdokument. Nødpass kan derfor ikke benyttes for reiser til Namibia. Det er den reisendes ansvar å påse at passet er gyldig. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreise, og det må være minst to ledige sider i passet.

Visum. Nordmenn behøver ikke søke om visum på forhånd for å besøke Namibia. Besøksvisum blir gitt ved innreise for inntil tre måneder og er kostnadsfritt.

Returbillett/tilstrekkelige midler. Besøkende må være forberedt på å måtte vise frem gyldig returbillett ved innreise, samt bevis på at man har tilstrekkelige midler (kontanter og kredittkort).

Mindreårige. Ved inn- og utreise fra Namibia kreves at fødselsattest med apostille kan fremvises for barn under 18 år. Dersom ikke begge foreldre reiser sammen med den mindreårige må samtykke fra den som ikke reiser sammen med barnet kunne fremvises, jf. pressemelding fra Ministry of Home Affairs and Immigration. For mer informasjon om apostille se Apostillestempel på dokument hos Fylkesmannen.

Mistet pass. Hvis du mister pass eller oppholdskort må du melde tapet til lokalt politi og kontakte det norske generalkonsulatet i Windhoek som kontakter ambassaden i Pretoria. 

Gulfebervaksine. Det anbefales å ha med bevis på gulfebervaksine, da dette kan bli avkrevd ved innreise.

Reiseforsikring. Kontakt ditt forsikringsselskap for bekreftelse på at du er reiseforsikret.

Kriminalitet. De fleste reiser til Namibia gjennomføres uten spesielle problemer. Den senere tid har det imidlertid vært en generell økning i kriminaliteten i landet, som også har rammet besøkende.

Trafikk. Dårlig infrastruktur (ikke alle større veier er asfaltert) og et stort antall trafikkulykker er en sikkerhetsrisiko.

Terror. Risikoen for terrorhandlinger i Namibia anses som lav. 

Strømmangel. Strømmangel kan forekomme.

Tørke og oversvømmelser. Landet er ofte utsatt for voldsomt vær som resulterer i store menneskelige og materielle skader. Lange tørkeperioder og skogbranner kan forekomme, likeledes plutselige regnskyll som resulterer i oversvømmelser.

Grenseområdene mot Angola i nord. Landminer og kriminelle bander kan være et problem i grenseområdene mot Angola i nord.

Lover og regler. Bruk av narkotika og smugling er forbudt og kan medføre streng straff. Fotografering og bruk av videokamera er forbudt på militært område. Spør alltid om lov før fotografering av folk.

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg og følge med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg.

Det er åpnet for reise mellom regioner. Det er portforbud i Namibia fra kl. 22 – 04.

Koronatest/karantene: Ved innreise må det fremvises negativ PCR-test som ikke er eldre enn sju dager ved ankomst. Dette kravet gjelder selv om du er  vaksinert mot covid-19.  

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Koronavirus - helsenorge.no. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Hiv/aids. Hiv/aids-epidemien er svært alvorlig i Namibia. Det anslås at 11,5 prosent av befolkningen lever med viruset.

Malaria. Malaria er utbredt i den nordlige og nordøstlige delen av Namibia, og malariamedisin bør benyttes.

Sykdommer. Se vaksinasjonsanbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Standarden på helsetilbudet i Namibia er i gjennomgående bra.

Ansvar. Dersom en krisesituasjon oppstår, er det lokale myndigheter som er ansvarlig for hjelpearbeidet på stedet. Det er derfor viktig å følge veiledning og råd fra lokale myndigheter. Hold deg orientert om situasjonen gjennom internett, tv og radio.

Meld fra til ambassaden/konsulat dersom du befinner deg i et berørt område og har behov for assistanse. Husk også å gi beskjed til familiemedlemmer, arbeidsgiver og nære venner slik at de ikke bekymrer seg unødig.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Namibia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no .

Norge er representert ved et honorært konsulat i hovedstaden Windhoek. Ansvarlig norsk ambassade for Namibia er Norges ambassade i Pretoria, Sør-Afrika.

Lokale nødnumre: Politi 10111, brann (061) 21 1111, City Police (061) 30 2302, Hospital Medi Clinic i Windhoek: (061) 433 1000 / 222 687

I krise og nødsituasjon oppfordres nordmenn til å kontakte ambassaden i Pretoria på telefon Tel: +27 123 643 700 eller +47 23 95 26 00. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

Lenke til ambassadens hjemmeside Honorary Consulate Namibia - Norway in Namibia

 

Namibia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Namibia.