Nord-Makedonia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Beograd, Serbia

Grensen til Nord-Makedonia er åpen for innreise fra flere land, herunder Norge. Det er per 18. januar 2021 ikke koronaspesifikke innreisekrav for reisende fra Norge. For mer informasjon om koronavirus, se punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. JANUAR - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Östra Savolax, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Lappland, Norra Savolax, Satakunta og Syd-Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 1. mars 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

Nord-Makedonia er i hovedsak et trygt land å oppholde seg i, men har opplevd uroligheter, demonstrasjoner og voldelige angrep. Reisende oppfordres til å unngå store forsamlinger eller demonstrasjoner. De fleste reiser til Nord-Makedonia kan gjennomføres uten spesielle problemer. Norge er representert med en ambassade i Beograd (Serbia).

Til tross for enkelte politisk motiverte angrep anses terrorfaren i Nord-Makedonia som lav. Kriminaliteten i Nord-Makedonia er lav. Veskenapping, lommetyveri og liknende forekommer. Vanlige forholdsregler for turister er vanligvis tilstrekkelig for reisende i Nord-Makedonia.

Den største risikoen for reisende er trafikkulykker. Veiene i Nord-Makedonia er ikke alltid av like god standard. Reisende bør være på oppmerksom på at kombinasjonen av is, snø og mangel på sikkerhetsrekkverk kan gjøre kjøring i Nord-Makedonias fjellområder svært vanskelig.

Det forekommer regelmessig tøffe meningsutvekslinger mellom opposisjonen og regjeringen. I lys av dette har det vært demonstrasjoner som stort sett har foregått rolig, men med sporadiske innslag av vold. I mai 2015 ble medlemmer av en bevæpnet gruppe samt flere politimenn skutt og drept i Kumanovo 40 km nordøst for Skopje.

Nord-Makedonia er preget av varme somre og kalde vintre. Juli er den varmeste måneden med temperaturer opptil 40 varmegrader. Januar er den kaldeste måneden. I fyringssesongen oktober-april er det tidvis høy luftforurensing som kan være utfordrende for personer med luftveissykdommer.

Som i regionen for øvrig kan jordskjelv forekomme, spesielt nord i landet. Det siste store jordskjelvet var i Skopje i 1963 og resulterte i over tusen døde og enda flere skadde og store materielle ødeleggelser. Det er av og til meget kraftige regnskyll, spesielt om høsten.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Nord-Makedonia oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/. Norske borgere oppfordres pådet sterkeste til å ha gyldig reiseforsikring. Folketrygdens europeiske helsetrygdekort (EØS-kort) er ikke gyldig i Nord-Makedonia.

I krise og nødsituasjoner kan reisende kontakte den norske ambassaden i Beograd som holder åpent mandag til fredag fra 08:30 til 16:00 (til 15:00 i perioden 01.07-31.08)

Sava Business Center
6. Etasje.
Milentija Popovica 5 a
11070 Novi Beograd
Tlf.: +381 (0)11 3208 000
E-post: emb.belgrade@mfa.no

Utenfor ambassadens åpningstider kan reisende kontakte Utenriksdepartementets døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

I krise og nødssituasjoner kan reisende også kontakte den svenske ambassaden i Skopje som holder åpent mandag til torsdag 08:00 – 16:30 og fredag 08:00 – 14:00.
8ma Udarna
Brigada nummer 2
1000 Skopje
Tlf: +389 2 329 78 80
E-post: ambassaden.skopje@gov.se

Nødnummer: Politi + 192, ambulanse + 194, brann + 193


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for besøk eller turisme i Nord-Makedonia for opphold inntil tre måneder. Ved privat innlosjering må man registrere seg ved lokalt politi i løpet av 24 timer for å få et såkalt «white paper». Uten dette vil reisende kunne oppleve vanskeligheter ved utreise.

Passet må være gyldig for hele tidsrommet du planlegger å bli værende i Nord-Makedonia. For opphold utover tre måneder må man søke om midlertidig oppholdstillatelse. For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser til Nord-Makedonia oppfordres reisende til å undersøke med Nord-Makedonias ambassade i Oslo. Selv om norske borgere er visumfrie i reiser til Nord-Makedonia, er pass det eneste godkjente identifikasjonsdokumentet.

Alle med fremmedpass/utlendingspass er visumpliktige i Nord-Makedonia. Det må søkes om visum på forhånd. Saksbehandlingstiden er oppgitt til å kunne være minst 14 dager. Spørsmål om visum med fremmedpass og selve søknadsprosessen kan rettes til Nord-Makedonias ambassade i Norge.

Man kan ikke reise inn i Serbia fra Kosovo dersom man ikke også reiste inn i Kosovo fra Serbia. Det vil si at reisende kan kjøre fra Serbia til Nord-Makedonia og så til Kosovo, men kan ikke returnere til Serbia fra Kosovo. For nærmere informasjon om grensepasseringer mellom Kosovo, Serbia, Nord-Makedonia, Albania eller Montenegro anbefales det å ta kontakt med serbiske grensemyndigheter.

Ved innreise vil reisende bli bedt om å erklære penger (inkludert reisesjekker) i overkant av 10.000 euro (eller tilsvarende i annen valuta) som du tar inn i Nord-Makedonia. Denne erklæringen er nødvendig ved utreise.


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan smittesituasjonen utvikler seg. Følg gjerne med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen, jf. helsemyndighetenes hjemmeside Состојба со Covid-19 во Северна Македонија и светот 1.6.2020 og regjeringens koronainfoside КОВИД-19: Мерки и препораки. Vær oppmerksom på at disse sidene kun er tilgjengelige på makedonsk.

Nord-Makedonia har per 19. januar 2021 registrert ca. 90.000 tilfeller av covid-19, tilsvarende over fire prosent av befolkningen. Det er restriksjoner knyttet til bevegelse, serveringssteder, samlinger av ulike typer og bruk av munnbind innendørs og utendørs. Det er per 18. januar 2021 ikke koronaspesifikke krav for reisende fra Norge, herunder karantene eller bevis på negativ PCR-test. Ettersom smittesituasjonen er i stadig endring, anbefales reisende å sjekke forholdene forut for reisen. Reisende gjøres oppmerksom på at krav og restriksjoner kan endres og innføres på kort frist.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det er ingen særskilte helseproblemer forbundet med reise til Nord-Makedonia. Standarden på det offentlige helsevesenet er dog betydelig lavere enn i Norge og er satt under ytterligere press som følge av pandemien. Mulighetene for medisinsk hjelp er god, men sykehusene begrenset tilgang til medisiner og de sanitære forholdene kan være dårligere enn i Norge.

Reisende bør være oppmerksom på den økende forekomsten av vestnilviruset i Nord-Makedonia. Viruset forekommer om sommeren og overføres av mygg. Styrket vern mot myggstikk anbefales.

Du kan få tak i flere medisiner og andre nødvendigheter i et av de mange apotekene. Mange private klinikker har gode tilbud og prisene på behandling kan sammenlignes med prisene i Norge.

Vann fra springen kan drikkes, men det anbefales å kjøpe vann på flaske.

For relevante vaksiner og offisielle helsefaglige reiseråd til nordmenn som reiser til Nord-Makedonia anbefales det å gjøre seg kjent med anbefalingene fra Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Nord-Makedonia er +389. Telefonnettet er stabilt og mobildekningen er svært god med 4G i befolkede områder. Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Nord-Makedonia. Strømnettet er på 220 volt. Internettdomenet er .mk

Valuta: Makedonsk denar (per 06.03.2019): 100 MKD = 15,8 NOK

Minibanker er godt utbygd og lett tilgjengelige i de fleste større byene. Kredittkort kan brukes i butikker, på restauranter, kafeer og hoteller. Vær oppmerksom på at tilbudet kan være begrenset på enkelte mindre steder.

Matvarebutikkenes åpningstider likner de i Norge. Matvarebutikkene har begrenset åpningstid på søndager. Andre butikker har åpent mandag til lørdag 10:00-19:00. Bankene har som regel åpent mandag til fredag: 08:00-17:00. Åpningstidene kan variere i ulike deler av landet.

Nasjonale helligdager: 1. januar - nyttår, 7. januar - ortodoks juledag, mars/april/mai - ortodoks påskesøndag/påskemandag/langfredag, 1. mai - arbeidernes dag, 24. mai: St. Cyrilus- og Methodius-dag, 17. juli - ramadan, 2. august - Ilindendag, 8. september - uavhengighetsdagen, 11. oktober - den nasjonale opprørsdagen, 23. oktober - dagen for den makedonske revolusjonære kamp, 8. desember - St. Klementsdag. Hvis én av de nasjonale helligdagene faller på en søndag, vil mandag bli en fridag.

Offisielle språk er makedonsk og albansk. Nord-makedonerne bruker kyrillisk skrift, mens albanerne bruker det latinske alfabetet. Eldre makedonere har generelt dårlig kunnskap i fremmedspråk, men den yngre generasjonen har gode engelskkunnskaper. Det snakkes som regel engelsk både på større hoteller og i mange butikker, særlig i byene.

Offentlig transport (hovedsakelig buss) i Skopje kan til tider være overfylt. Bussene er av god kvalitet. Billetter kan kjøpes i kiosker rundt om i Skopje og på noen busstasjoner. Taxier er enkle å finne og er også svært rimelige. Det går busser mellom de større byene i landet. Mellom Skopje og Ohrid går det flere busser daglig. Ellers går det en del busser mellom Skopje, Ohrid og Bitola. Det er en god idé å kjøpe bussbilletten på forhånd. Jernbanenettverket i Nord-Makedonia dekker det meste av landet og har gode forbindelser til både Serbia, Kosovo og Hellas.

Det er forventet å gi tips på restauranter, kafeer, hoteller og i taxier.
Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel. Pass eller eventuelt kopi av pass bør medbringes.