Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Peru - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Chile

Peru innførte 15. mars unntakstilstand som et ledd i arbeidet med å forebygge og kontrollere utbruddet av koronaviruset. Dette innebærer at alle landets grenser ble stengt fra 16. mars til 12. april, og at all persontransport med fly, båt eller langs land er blitt suspendert. Det er også innført portforbud i hele landet mellom kl. 18.00 og 05.00.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 3. APRIL - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Snarveier:

Sikkerhet

Risiko for terrorhendelser i Peru ansees som lav. Lokale myndigheter rapporterer om noe gerilja-aktivitet på landsbygda og utenfor de store byene. Kriminaliteten er forholdsvis høy i Peru og det bør utvises forsiktighet, særlig utenfor etablerte strøk i de store byene. Man bør ikke ferdes alene på kvelds- og nattetid. Lommetyverier og veskenapping er utbredt, ta forholdsregler ved for eksempel å legge igjen pass, kredittkort, verdifulle smykker og de pengene du ikke behøver i hotellets oppbevaringsbokser, og bær bare kopi av pass og innreisekortet for identifikasjon.

Det rapporteres om kidnapping for løsepenger i Peru, men det er sjelden turister er målgruppen. De fleste kidnappinger finner sted i hovedstaden Lima. Ekspress-kidnappinger, der offeret over en kortere periode blir kjørt fra minibank til minibank for å ta ut penger, forekommer.

Det er finnes velholdte veier fra nord til sør i landet (Pan-American Highway), samt mellom Lima og flere av de store byene. Trafikken i Peru er uoversiktlig og særlig i byene må man utvise forsiktighet og fleksibilitet i trafikken. Ikke alle veier har god standard og det bør undersøkes på forhånd om det er tilrådelig å reise på landeveien - i særdeleshet på nattestid. Oppmerking på kart o.l. er ikke alltid oppdatert i forhold til aktuell situasjon. Det er hyppig forekomst av trafikkulykker i Peru.

Sosiale protester forekommer med jevne mellomrom i landet. Til tross for at demonstrasjonene vanligvis er fredelige har det forekommet til dels meget alvorlige sammenstøt og man bør unngå store folkesamlinger og utvise aktsomhet. Reisende anbefales derfor å holde seg oppdatert på situasjonen hvis man vurderer en eventuell reise til disse områdene.

Kvinner som reiser alene må utvise forsiktighet og ta forholdsregler. Trakassering og voldsepisoder på bakgrunn av seksuell orientering forekommer.

Jordskjelv forekommer med jevne mellomrom i Peru. Ofte vil man kunne merke mindre rystelser, men det kan komme kraftige skjelv, som også kan føre til tsunami. Under regnperioden kan det forekomme oversvømmelser og jordskred som blokkerer landeveiene.

Sett deg inn i peruanske myndigheters forholdsregler og relevante informasjonskilder, f.eks: Instituto Nacional de Defensa Civil

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre perioder i Peru oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Politi 105, brannvesen 116, ambulanse 117

Er du i Lima, kan det enkleste være å oppsøke det honorære konsulatet personlig ved nødsituasjoner. Hvis du ikke kommer frem til konsulatet, prøv UDs døgnoperative senter, eller evt. nærmeste norske konsulat/ambassade.

Nordmenn kan kontakte det honorære konsulatet i Lima ved:

Real Consulado General de Noruega 
Calle Boulevard 162, Of. 701, Surco 15023, Lima 33
Tlf.:  +51 1 355 2211,
E-post: [email protected]
Åpningstider for publikum er 09:00-13:00 mandag til fredag

UDops i Oslo: + 47 23 95 00 00
Ambassaden i Santiago: + 56 (2) 2484 2000 eller telefon: +47 23 95 82 00


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er i dag ingen visumplikt for norske statsborgere ved innreise til Peru. Adgang til opphold som turist gis inntil 90 dager fra innreisedato innstemplet i passet. Ved innreise tildeles en innreiseblankett. Denne bør tas vare på da den må vises ved utreise.

For innførselsbestemmelser til Peru henvises det til peruanske tollmyndigheters nettsider.

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum seks måneders gyldighet utover reisens varighet.


Helse

Koronavirus (covid-19): Peru innførte 15. mars unntakstilstand som et ledd i arbeidet med å forebygge og kontrollere utbruddet av koronaviruset. Dette innebærer at alle landets grenser ble stengt fra 16. mars til 12. april, og at all persontransport med fly, båt eller langs land er blitt suspendert. Det er også innført portforbud i hele landet mellom kl. 18.00 og 05.00 (i regionene Tumbes, Piura, Lambayeque, La Libertad og Loreto fra 16:00 – 05:00).

Unntakstilstanden innebærer også meget begrenset bevegelsesfrihet, hvor bare helt nødvendige turer på enmannshånd til f.eks. matbutikker eller apotek vil bli akseptert. På alle turer ut i offentligheten er det påbudt å bruke munnbind eller – maske. 

Fra og med fredag 3. april er det innført ytterligere begrensinger på bevegelsesfriheten. Menn kan kun bevege seg ute på mandager, onsdager og fredager. Kvinner kan kun bevege seg ute på tirsdager, torsdager og lørdager. På søndager kan ingen bevege seg ute i offentlighet om man ikke har spesiell tillatelse til dette. Skjærtorsdag (9.4) og langfredag (10.4) er det innført totalt portforbud hvor kun personer med tillatelse kan bevege seg utendørs. Det anmodes om minst mulig kontakt mellom mennesker og at man holder seg hjemme/på hotellet. Essensielle tjenester vil fortsette å fungere. Militæret er satt inn for å bistå til å opprettholde orden og se til at folk som ikke trenger det ikke beveger seg ute i offentlighet. Det er ikke lov til å reise innad i landet uten spesiell tillatelse. 

Den 22. mars stengte peruanske myndigheter flyplassen i Lima. Det innebærer at det ikke gjennomføres kommersielle flyvninger til Peru. Alle flyvninger fra andre land må nå være offisielle flyvninger i regi av et land som ønsker å hente ut sine borgere.

På fly organisert av europeiske land er det satt av noen plasser til andre europeiske borgere. Ambassaden er i kontakt med de landene som har varslet at de organiserer flyvninger, og jobber for å få plass til norske borgere som befinner seg i Lima og vil til Europa og Norge inn på disse. Ettersom flere og flere europeiske borgere blir repatriert til Europa blir det færre og færre repatrieringsfly. Ambassaden anbefaler alle som vil til Europa å reise til Lima så fort som mulig slik at vi kan jobbe for å for å få plasser på de flyvningene som er igjen. Vi understreker at vi ikke kan garantere for plass på flyvning og at den reisende selv må betale for utgiftene som medløper. Ønsker du bistand til å reiser tilbake til Norge og har ikke tatt kontakt med ambassaden, anmoder vi om å kontakte oss snarest på [email protected]

Ambassaden anbefaler at norske reisende holder seg oppdatert om hvordan koronaviruset utvikler seg. Reisende oppfordres til å følge med på lokale myndigheters råd om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Perus turistinformasjon IPeru kan kontaktes for siste oppdatering og generelle spørsmål:

Telefon +51 574 8000 eller kommunisere via WhatsApp på +51 944 492 314, e-post: [email protected] (de snakker også engelsk). Se også: www.peru.travel.

Oppdatert informasjon fra peruanske helsemyndigheter kan leses på nettsidene til Ministerio de Salud.

Skulle situasjonen endre seg, vil vi sende ut beskjed så raskt som mulig på sms og e-post via reiseregistrering.no. Alle reisende oppfordres til å registrere seg med mobilnummer og e-postadresse på www.reiseregistrering.no.  

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.  

***

Helsetilbudet er generelt godt i Lima og tilfredsstillende i andre store byer, men ikke i like stor grad i resten av landet. Dersom man er alvorlig syk, anbefales det å reise til sykehus i hovedstaden Lima.

Luftforurensingen i Lima er høy. De sanitære forholdene på hoteller og restauranter er stort sett tilfredsstillende. Vann på flaske anbefales. Tilreisende kan få noe magebesvær grunnet den uvante bakteriefloraen. Dersom man skal opp i høyden i fjellene, bør man forberede seg på dette.

Det anbefales å ha hepatitt A- og B-vaksine. Malaria-profylakse samt vaksine mot gulfeber anbefales for turister som besøker jungelregioner.

Se vaksineanbefalinger fra Folkehelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Strøm 220 volt/60 Hz. Stikkontakttype A, B og C. 

Myntenheten i Peru er nuevo sol. Alle kjente, vanlige kredittkort kan brukes.

Landkode for å ringe til Peru er +51. Tidsforskjell til Norge er minus seks timer, sju timer ved sommertid i Norge.

Nasjonale helligdager er: 1. januar, skjærtorsdag, langfredag, 1. mai, 29. juni, 28. og 29. juli, 8. oktober, 1. november, 8. og 25. desember.

Identitetsbevis kreves ofte, både på busser, tog og hotell. Det anbefales at man alltid har med seg en kopi av passet.

Det snakkes spansk over alt. I hovedsak er det vanskelig å kommunisere på engelsk, i provinsen kan det være tilnærmet umulig. Kleskoden i forretningssammenheng er mer formell enn i Norge.

Tidsbegrepet er fleksibelt, og det er derfor ikke uvanlig at forsinkelser forekommer.

Besittelse og bruk av narkotika er straffbart og selv innehav av små mengder narkotika kan føre til lange fengselsstraffer.

Til toppen