Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Sør-Afrika - reiseinformasjon

Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser går trygt og uten spesielle problemer. Størst risiko er knyttet til kriminalitet og transportsikkerhet. Ved å utvise aktsomhet og ta de rette forholdsregler kan man unngå å bli utsatt for ubehagelige episoder.

Snarveier:

Sikkerhet

Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet, som er svært utbredt i Sør-Afrika.

Norges ambassade til Sør-Afrika ligger i Pretoria. I tillegg har Norge honorære konsulater i Cape Town og Durban. For detaljer se ambassadens nettsider.

Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]

Risikoen for terrorhendelser i Sør-Afrika ansees som lav, men den amerikanske ambassaden har ved noen anledninger kommet med varsler til egne borgere om mulige terroranslag mot områder amerikanere ferdes i, som for eksempel store shoppingsentre.

Kriminaliteten i landet er svært høy, og alle bør ta forholdsregler mot tyveri, ran, bilkapring og minibanksvindel. Reisende bør være på vakt, forhøre seg med lokalkjente, og ta fornuftige forholdsregler. Det er samtidig viktig å merke seg at det meste av den voldelige kriminaliteten (særlig mord og voldtekt) skjer utenfor typiske turistområder og rammer først og fremst den fattige majoriteten. Men turister rammes også.

Alle bør ta forholdsregler mot bilkapring, som er relativt utbredt i de store byene i Sør-Afrika (særlig Johannesburg/Pretoria/Cape Town). De fleste skjer på vei inn/på vei ut av innkjørsler hjemme og ved trafikklys, og kan skje til alle døgnets tider. Man bør være årvåken når man nærmer seg lyskryss, og alltid ha låste dører og stengte vinduer. Det er viktig at man aldri lar verdisaker (blant annet mobiltelefoner) ligge synlig i bilen. Lås alltid vesker og annet inn i bagasjerommet. I tilfelle du opplever forsøk på bilkapring, bør du ikke gjøre motstand. Ingen bør dra på egenhånd til township uten guide med godkjenning fra turistkontoret.

Mange unngår å kjøre etter mørkets frembrudd. Det er tilrådelig å forhøre seg med kjentfolk om forholdene lokalt i de områdene hvor man ferdes. Man bør ikke stoppe for andre biler med tekniske eller andre problemer (ulykker), men rapportere slike hendelser til politiet. Parker i godt opplyste områder og unngå rasteplasser langs veien.

Du bør også være på vakt mot ran og forsøk på å stjele vesker og lommebøker. Det anbefales ikke å gå i sentrum i Sør-Afrikas største byer etter mørkets frembrudd, på søndager eller helligdager. Ekstra årvåkenhet på flyplassene anbefales også.

Minibank- og kredittkortsvindel er utbredt, særlig i Cape Town. Et godt råd er alltid å være to når du skal ta ut penger fra minibank. Unngå minibanker i folketomme områder. Ta aldri mot hjelp fra fremmede ved minibanker. Bruk en annen minibank dersom det oppstår uvanlige tekniske problemer og/eller folk i køen tilbyr hjelp. Gi aldri fra deg kredittkortet eller la det komme ut av syne. Be alltid om at restauranter bringer betalingsmaskinen til deg, eller bli med personalet. I den senere tid har også turister fått tilbud om å kjøpe forskjellige typer lisenser – deretter har de blitt fulgt til minibanker hvor det er installert utstyr for å lese pin-koden og stjele kortinformasjon. Det er ingen turistlisenser i Sør-Afrika.

Spør hotellet eller gjestehuset du bor om råd når det gjelder sikkerhet - om hvor det er trygt å gå. Ta alltid med deg mobiltelefon når du går ut, og noter lokale nødnumre og ambassadens telefonnummer. Se ellers hjemmesiden til det sørafrikanske politiet, Saps.

Sør-Afrikas byer har et yrende natteliv. Tilreisende (særlig unge jenter) bør imidlertid være oppmerksom på at bruk av «rape drugs» forekommer på barer og nattklubber. Hold derfor øye med drikken din og ta ikke imot åpne drinker/flasker fra fremmede.

Landet har et godt utbygget veinett og en relativt moderne bilpark. Med unntak av veinettet rundt de store byene, er det relativt liten trafikk på veiene, og flere steder kan veistandarden være ganske dårlig. Vær særlig oppmerksom på hull i veien som kan føre til punkteringer eller mer alvorlige ulykker. Generelt bør man unngå å kjøre når det er mørkt, spesielt i ukjente områder. Mange sjåfører kjører uvørent, og vogntog er gjerne over- eller feillastet og utgjør derfor en fare for andre trafikanter. Med tanke på de svært høye ulykkesstatistikkene er det all grunn for besøkende til å være forsiktig i trafikken, og da spesielt i helgene på grunn av utbredt promillekjøring.

Å reise med lokaltog i og rundt de største byene anbefales ikke på grunn av kriminalitet. I byene finnes ellers minibuss-taxier, som heller ikke anbefales av sikkerhetsgrunner. Ordinære drosjer er generelt tryggere å bruke. Ved ankomst til flyplassene bør du spørre etter skranke for autoriserte drosjer. Spør også lokalkjente, eventuelt hotellet, om anbefaling når det gjelder drosjeselskap/-sentral som bør benyttes. Høyhastighetstoget «Gautrain» mellom Pretoria, OR Tambo flyplass og Johannesburg er effektivt og trygt å bruke. Dette gjelder også bussene tilknyttet Gautrain.

Det har vært flere tilfeller av at biler og busser er blitt ranet på vei fra flyplassen i Johannesburg. Passasjerer fra andre afrikanske land er særlig utsatte. Ankomst på dagtid reduserer faren for dette.

Bildelingstjenesten Uber er blitt svært populær rundt de store byene, og anses av mange som et tryggere alternativ til drosjer. Det har imidlertid vært flere tilfeller av sammenstøt mellom Uber og ordinære drosjer. En bør unngå å bruke Uber til eller fra Gautrain-stasjonene.

Det har vært tilfeller av falsk politi. Kriminelle i politiuniformer og med biler med politisymboler, stopper biler for å rane dem. Turister er blitt stoppet og ranet på vei fra OR Tambo-flyplassen.

Sør-Afrika har et meget velutbygd rutenett av flyforbindelser. Ved reise over lengre strekninger kan fly være et sikrere alternativt enn egen kjøring. Husk at Sør-Afrika er et stort land og avstandene lengre enn man kanskje tror. For eksempel vil Johannesburg-Cape Town ta ca. 20 timer med bil, to timer med fly.

Sør-Afrika er et stabilt demokrati. Det forekommer imidlertid ofte lokale demonstrasjoner og streiker. Sosial uro, eller såkalte «service-delivery-protests», forekommer gjerne i fattige bydeler (townships) eller sentrale sentrumsgater. Besøkende som opplever slike protester, bør holde avstand og følge råd fra lokalt politi.

I Sør-Afrika er diskriminering på grunnlag av seksuell legning forbudt.

De senere årene har det periodevis vært en krevende strømforsyningssituasjon. Gammel infrastruktur og forsinkelser i byggingen av nye kullkraftverk har ført til at kapasiteten i strømnettet innimellom har vært sprengt. Tilreisende må være oppmerksomme på at strømkutt (såkalt «loadshedding») kan forekomme.

Sør-Afrika har ofte vært rammet av tørke og oversvømmelser. Det er stor hyppighet av branner over store områder i tørre perioder, særlig i områdene rundt Cape Town. Cape Town har opplevd akutt vannmangel.  For oppdatert informasjon, se det nasjonale senteret for naturkatastrofer i Sør-Afrika, Western Cape Government eller Come to Cape Town.

Kysten rundt Sør-Afrika er svært vakker, men kan være farlig. Bading på strendene bør begrenses til avgrensede områder med badevakter, særlig på grunn av farlige strømninger - men også fare for hai.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Sør-Afrika oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no og til å ha gyldig reiseforsikring.

Nasjonalt nødnummer: 112 (fra mobiltelefon) og gjelder alle typer nødsituasjoner. Ambulanse: Netcare (privat, anbefales) 082 911/010 209 8387 eller 10117 (offentlig). Politi: 10111

I krise og nødsituasjon kan ambassaden i Pretoria kontaktes på tlf: +27 12 364 3700.

Utenom konsulatets og ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected].


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er ingen krav om visum for norske borgere for besøk inntil 90 dager, jfr. Sør-Afrikas innreisesider.

Passet må imidlertid være gyldig i minst tre måneder etter at besøket er avsluttet, og må inneholde minst to blanke sider. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes for reiser til Sør-Afrika.

Det kreves fødselsattest med apostille for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Apostillestempel kan fås hos Fylkesmannen.

I tillegg må barn som ikke reiser med begge foreldrene eller som reiser alene ha med samtykkeerklæring fra forelderen(e) som ikke er med på reisen, samt sertifisert kopi av passet til foreldrene. Samtykkeerklæringen finner dere her.

Samtykkeerklæringen må være stemplet av den sør-afrikanske ambassaden i Oslo eller en annen sør-afrikansk myndighet.

Personer som ikke oppfyller dokumentkravene, kan risikere å bli avvist ved grensen eller av flyselskapet jfr. informasjon fra Departement of Home Affairs, Sør-Afrika.

I mai 2014 endret Sør-Afrika noen av sine visumregler, jfr. endringer mht innreise. Hvis du har visum, bør du alltid sjekke siste utreisedato angitt på stemplet du får ved ankomst.

Dersom du ankommer Sør-Afrika fra et annet afrikansk land, kan du bli avkrevet bevis for at du har gulfebervaksine.

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser, oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Afrikas ambassade i Oslo.


Helse

Hiv/aids er et betydelig problem i Sør-Afrika med fem-seks millioner hivpositive. Sør-Afrika har satt i gang verdens største behandlingsprogram for hivsmittede, noe som begynner å gi gode resultater. Det er imidlertid viktig å ta forholdsregler for å unngå smitte.

Tuberkulose er et problem i Sør-Afrika men ikke i typiske turistområder.

Malaria forekommer i noen begrensede områder som Krügerparken og nordlige grenseområder. Malariamedisin bør vurderes dersom man skal oppholde seg i slike områder. Bilhardzia-parasitten er et utbredt problem, og bading i innlandsvann kan medføre risiko for smitte.

Se ellers vaksinasjonsanbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Private sykehus holder meget bra standard og anbefales. Behandling kan imidlertid fort bli kostbar, så det er viktig å ha reiseforsikring i orden. 


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Sør-Afrika er +27.

Tidsforskjellen mellom Sør-Afrika og Norge er en time foran ved vintertid i Norge og ingen tidsforskjell ved sommertid.

Elektrisitet: 220/250V, 50Hz. Norsk utstyr kan brukes uten omformer. Stikkontakter er imidlertid av en annen type enn EØS-standard. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker eller spesialforretning for el-utstyr.

Kommunikasjon: Sør-Afrika har et velutviklet, nasjonalt rutenett av flyforbindelser. Landet har et godt utbygget veinett, dog med varierende veikvalitet, og i hovedsak moderne bilpark. Offentlig transport er utbygget rundt de store byene, men er generelt upålitelig og innimellom utrygg å benytte seg av. I sentrum av noen byer, blant annet Pretoria og Cape Town, har det i senere år blitt utviklet moderne busstransportsystemer, som ansees som trygge å bruke på dagtid. Høyhastighetstoget «Gautrain» mellom Pretoria, OR Tambo flyplass og Johannesburg er effektivt og trygt å bruke. Drosjer finnes i de fleste store byer, men kan by på sikkerhetsproblemer knyttet til kriminalitet. Mange sørafrikanere benytter seg av bildelingstjenesten Uber i og rundt de store byene, da dette anses for å være relativt pålitelig og sikkert.

Internettdomene: 'co.za '

Myntverdi: Rand (R/ZAR)

Kredittkort: Kredittkort, spesielt MasterCard og Visa, aksepteres de aller fleste steder. Stor tetthet av minibanker.

Normale åpningstider: Bankenes åpningstider varierer, men de fleste er åpne fra kl. 09.00 - 15.30 på hverdager. Noen holder også åpent lørdager fra 08.30 - 11.00.

Postkontorene er vanligvis åpne fra 08.30 til 16.30 på hverdager og fra 08.00 - 12.00 lørdager.

De fleste butikker holder åpent fra 08.00 til 19.00-20:00 hverdager og lørdager, men stenger tidligere på søndager. Handlesentre holder åpent frem til 19:00-21:00 på hverdager og lørdager til kl. 17:00-18.00 på søndager. Små butikker og butikker i små byer har ofte kortere åpningstider.

Nasjonale helligdager: 1. januar (New Years Day), langfredag (Good Friday), 2. påskedag (Family Day), 21. mars (Human Rights Day), 27. april Sør-Afrikas nasjonaldag (Freedom Day), 1. mai, 16. juni (Youth Day), 9. august (National Women's Day), 24. september (Heritage Day), 16. desember (Day of Reconciliation), 25. desember (Christmas Day), 26. desember (Day of Goodwill).

Tipsing på restauranter: I Sør-Afrika forventes tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

Språk: Sør-Afrika har elleve offisielle språk - afrikaans, engelsk, isindebele, isixhosa, isizulu, sepedi, sesotho, setswana, siswati, tshivenda og xitsonga. De aller fleste behersker engelsk.

Kulturelle koder: Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker utover normal høflig. De fleste er godt vant til å omgå turister og utlendinger. Man er generelt mer høflige enn i Norge, og hilser og spør hvordan det går før man fortsetter med en samtale eller transaksjon.

Sørafrikanere er avslappet når det gjelder kleskode.

Lover og regler: Smugling og bruk av narkotika kan gi høye straffer. Promillegrensen er 0.05 prosent og håndheves.

Til toppen