Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Storbritannia - reiseinformasjon

Situasjonen endrer seg fort på grunn av koronaviruset. Storbritannia kan på kort varsel innføre innreiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra andre land, inkludert Norge. Grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert eller andre tiltak kan bli iverksatt. Det er alltid den enkelte som selv bestemmer om han eller hun skal reise, men det er viktig å ta sikkerhetshensyn og holde seg oppdatert på den lokale situasjonen. For øvrig informasjon om koronavirus, se under punktet Helse

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 3. APRIL - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Snarveier:

Det gjøres oppmerksom på at nåværende regler for innreise og helsebehandling er regulert av EØS-avtalen. Dette kan endres fra 2021. Forhandlingene mellom Storbritannia og EU/EØS-landene pågår. For mer informasjon, se ambassadens nettsideregjeringens side om brexit og informasjon fra britiske myndigheter.

Sikkerhet

London og de andre store byene i Storbritannia regnes generelt som trygge, og det samme kan sies om landet for øvrig. Det er imidlertid risiko for å bli rammet av terrorisme uansett hvor man reiser i verden, og man bør ta fornuftige forholdsregler.

Britiske myndigheter gjør en kontinuerlig vurdering av trusselnivået. Det er basert på sannsynligheten for et angrep. For informasjon om nåværende trusselnivå og hva dette betyr se Terrorism and national emergencies. Etter flere terrorhendelser i 2017 ble trusselnivået to ganger hevet  opp til høyeste nivå "Critical". I begge tilfellene ble trusselnivået etter få dager igjen senket.

Reisende oppfordres til å være oppmerksomme og å melde fra om mistenkelige gjenstander. Dessuten bør man følge med på nyheter og rette seg etter pålegg og anbefalinger fra lokalt politi og myndigheter.

Turister bør være oppmerksomme på en viss risiko for lommetyveri og veskenapping, særlig i store menneskemengder og på undergrunnen. Ved bruk av minibank bør man ta vanlige forholdsregler som å skjule koden, legge kontanter raskt bort, osv. Reiser i andre byer og på landsbygda er ikke forbundet med større risiko enn reiser i Norge.

Det er ikke registreringsplikt for norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Storbritannia, men man kan registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring og ta med seg sitt europeiske helsetrygdekort som utstedes av Helfo.

Lokale nødnumre, politi, ambulanse, brann og redning: 999.

Nødnummer for blinde og personer med nedsatt syn: Teksttelefon 18000.

NHS Non-emergency: 111 (Du kan ringe NHS 111 hvis du har behov for medisinsk hjelp eller råd. Du kan også ringe NHS 111 hvis du ikke er sikker på hvilken NHS-tjeneste du trenger).

I krise og nødsituasjon oppfordres publikum til å kontakte ambassaden i London på følgende kontaktinformasjon:
Royal Norwegian Embassy
25 Belgrave Square
London SW1X 8QD
Telefon: 020 7591 5500
E-post: [email protected]

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og nordmenn trenger derfor gyldig pass for innreise. Passet må være gyldig under hele oppholdet. Nordmenn trenger ikke visum for innreise til Storbritannia. Nærmere opplysninger finnes her.  

Dersom du reiser til Storbritannia med barn kan du bli bedt om å dokumentere tilknytning til barnet. Nærmere opplysninger finnes her.


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg gjerne med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Informasjon fra britiske myndigheter finner man på Overview coronavirus (covid-19).

***

Helse- og mathygiene i Storbritannia er omtrent som i Norge. Etter EØS-avtalen får nordmenn i Storbritannia behandling under National Health Service (NHS) på lik linje med britiske borgere. Slik behandling er gratis, bortsett fra resepter som betales med et lite gebyr. Det finnes i tillegg gode private behandlingstilbud, men disse er dyre. Norske borgere er pliktige til å ha med europeisk helsetrygdekort ved bruk av NHS-tjenester. Ambassaden anbefaler også å ha gyldig reiseforsikring ved reise til Storbritannia.

Se nærmere opplysninger på NHS website og helsenorge.no.

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning ved reiser til utlandet se Folkehelseinstituttet sine nettsider.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Storbritannia er +44. 

Når du reiser til Storbritannia, må du stille klokken én time tilbake. Storbritannia ligger i tidssone GMT og Norge i GMT +1.

Strømnettet er på 240 volt 50Hz. Elektrisk utstyr beregnet på 220 volt kan brukes, men man trenger adapter til britisk tre-pins stikkontakt.

De vanligste kredittkortene er Visa, Mastercard, Eurocard, begrenset bruk av Diners Club og American Express. Bruk av kredittkort er svært vanlig i forretninger, restauranter og hoteller. 

London og de større byene har godt utbygde offentlige transportnett. I London er undergrunnen (underground eller 'tube') det raskeste fremkomstmiddelet. Kartet over undergrunnsnettet er fargekodet, noe som gjør det lettere å orientere seg. Skilting angir i hvilken retning togene går (f.eks. 'westbound', 'northbound'). I London kan man kjøpe kortet Oyster card som man kan bruke på all offentlig transport. Dette kortet brukes ved at du registrerer deg ut og inn av stasjonene. På buss må man bare registrere seg inn. Man kan eventuelt benytte kontaktløst kredittkort.

I England er det venstrekjøring. Husk derfor alltid å se deg til motsatt side når du skal krysse veien eller når du kjører inn i kryss eller rundkjøringer. 

De svarte London-drosjene ('black cabs') er regnet som helt pålitelige og praies vanligvis på gaten. De er ledige når det gule lyset på taket er tent. Man gir sin instruks til sjåføren gjennom vinduet før man går inn i drosjen. Tips: Ca. ti prosent eller man runder opp til nærmeste pund ved småbeløp. Såkalte 'mini-cabs' (vanlige biler med drosjelisens) dekker vanligvis lokale byområder og må forhåndsbestilles pr telefon. De kan variere litt i kvalitet. Pass på at de er godkjente ('licensed'). Det finnes i tillegg en rekke selskaper som tilbyr transport som bestilles via app.

Bankene holder vanligvis åpent hverdager fra 09.30 til 16.30 eller 17.00, og enkelte filialer er åpne på lørdager fra 09.00 til 14.00. Filialer på flyplassene har utvidet åpningstid. Offentlige kontorer holder stort sett åpent på hverdager fra 09.00 til 17.00.

Forretninger er vanligvis åpne hver dag fra 10.00 til 17.30 eller 18.00. De store forretningene og varemagasinene holder som regel åpent på søn- og helligdager. Kun mindre butikker, banker og kontorer er stengt. De fleste kontorene holder stengt på offentlige helligdager som Christmas Day, Boxing Day (2. juledag), New Year's Day, Good Friday (langfredag) samt "bank holidays".

Britene er et høflig folk, og noen uskrevne regler har de - både i forretningslivet og på puben. 'Please' og 'sorry' er to ord man bør huske å bruke på engelsk. Om disse små ordene utelates, blir man gjerne oppfattet som uhøflig.

Tilføy alltid et 'please' ved bestilling av mat og drikke. Man sier 'sorry' dersom man støter borti eller passerer nært opptil en annen person. I rulletrapper (f.eks. på undergrunnen) står man til høyre og går til venstre når man vil passere. Det regnes som vanlig høflighet å holde døren for den som kommer rett bak.

 

Til toppen