Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Storbritannia - reiseinformasjon

London regnes som en trygg storby, og det samme kan sies om landet for øvrig. Det er imidlertid risiko for å bli rammet av terrorisme uansett hvor man reiser i verden, og man bør ta fornuftige forholdsregler. Reisende oppfordres til å være oppmerksomme og å melde fra om mistenkelige gjenstander, samt å rette seg etter pålegg og anbefalinger fra lokale myndigheter.

Snarveier:

Det gjøres oppmerksom på at nåværende regler for innreise og helsebehandling er regulert av EØS-avtalen. Dette kan endres etter at Storbritannia forlater EU. Forhandlingene mellom Storbritannia og EU-landene pågår. For mer informasjon, se ambassadens nettside og regjeringens side om brexit.

Sikkerhet

London og de andre store byene i Storbritannia regnes generelt som trygge, og det samme kan sies om landet for øvrig. Det skal imidlertid merkes at per i dag vurderes trusselnivået i Storbritannia som "Severe" av landets myndigheter – det er nest høyeste nivå av fem og indikerer at man mener et terrorangrep er svært sannsynlig (highly likely). Når trusselnivået oppjusteres, vil bevæpnet politi og militær bli mer synlig i gaten.

Etter flere terrorhendelser gjennom 2017 har britiske myndigheter to ganger hevet trusselnivået midlertidig opp til høyeste nivå "Critical". I begge tilfellene ble trusselnivået etter få dager igjen senket.

Det er risiko for å bli rammet av terrorisme uansett hvor man reiser i verden, og man bør ta fornuftige forholdsregler. Reisende oppfordres til å være oppmerksomme og å melde fra om mistenkelige gjenstander. Dessuten bør man følge med på nyheter og rette seg etter pålegg og anbefalinger fra lokalt politi og myndigheter.

Turister bør være oppmerksomme på en viss risiko for lommetyveri og veskenapping, særlig i store menneskemengder og på undergrunnen. Ved bruk av minibank bør man ta vanlige forholdsregler som å skjule koden, legge kontanter raskt bort, osv. Reiser i andre byer og på landsbygda er ikke forbundet med større risiko enn reiser i Norge.

Det er ikke registreringsplikt for norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Storbritannia. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring og ta med seg sitt europeiske helsetrygdekort som utstedes av Helfo.

Lokale nødnumre, politi, ambulanse, brann og redning: 999.

Nødnummer for blinde og personer med nedsatt syn: Teksttelefon 18000.

NHS Non-emergency: 111 (Du kan ringe NHS 111 hvis du har behov for medisinsk hjelp eller råd. Du kan også ringe NHS 111 hvis du ikke er sikker på hvilken NHS-tjeneste du trenger).

I krise og nødsituasjon oppfordres publikum til å kontakte ambassaden i London på følgende kontaktinformasjon:
Royal Norwegian Embassy
25 Belgrave Square
London SW1X 8QD
Telefon: 020 7591 5500
E-post: [email protected]

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og nordmenn trenger derfor gyldig pass for innreise. Passet må være gyldig under hele oppholdet. Nordmenn trenger ikke visum for innreise til Storbritannia. Nærmere opplysninger finnes her.  

Dersom du reiser til Storbritannia med barn kan du bli bedt om å dokumentere tilknytning til barnet. Nærmere opplysninger finnes her.


Helse

Helse- og mathygiene i Storbritannia er omtrent som i Norge. Etter EØS-avtalen får nordmenn i Storbritannia behandling under National Health Service (NHS) på lik linje med britiske borgere. Slik behandling er gratis, bortsett fra resepter som betales med et lite gebyr. Det finnes i tillegg gode private behandlingstilbud, men disse er dyre. Norske borgere er pliktige til å ha med europeisk helsetrygdekort ved bruk av NHS-tjenester. Ambassaden anbefaler også å ha gyldig reiseforsikring ved reise til Storbritannia.

Se nærmere opplysninger på http://www.nhs.uk/ og http://www.nav.no/

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning ved reiser til utlandet se Folkehelseinstituttet sine nettsider.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Storbritannia er +44. Telefonnettet er stabilt.

Når du reiser til Storbritannia, må du stille klokken én time tilbake. Storbritannia ligger i tidssone GMT og Norge i GMT +1.

Strømnettet er på 240 volt 50Hz. Elektrisk utstyr beregnet på 220 volt kan brukes, men man trenger adapter til britisk tre-pins stikkontakt.

De vanligste kredittkortene er Visa, Mastercard, Eurocard, begrenset bruk av Diners Club og American Express. Bruk av kredittkort er svært vanlig i forretninger, restauranter og hoteller. I puber og mindre forretninger foretrekkes vanligvis kontanter for småbeløp.

London og de større byene har godt utbygde offentlige transportnett. I London er undergrunnen (underground eller 'tube') det raskeste fremkomstmiddelet. Kartet over undergrunnsnettet er fargekodet, noe som gjør det lettere å orientere seg. Skilting angir i hvilken retning togene går (f.eks. 'westbound', 'northbound'). I London kan man kjøpe kortet Oyster card som man kan bruke på all offentlig transport. Dette kortet brukes ved at du registrerer deg ut og inn av stasjonene. På buss må man bare registrere seg inn. Man kan eventuelt benytte kontaktløst kredittkort.

I England er det venstrekjøring. Husk derfor alltid å se deg til motsatt side når du skal krysse veien eller når du kjører inn i kryss eller rundkjøringer. En god regel er å se til begge sider.

De svarte London-drosjene ('black cabs') er regnet som helt pålitelige og praies vanligvis på gaten. De er ledige når det gule lyset på taket er tent. Man gir sin instruks til sjåføren gjennom vinduet før man går inn i drosjen. Tips: Ca. ti prosent eller man runder opp til nærmeste pund ved småbeløp. Såkalte 'mini-cabs' (vanlige biler med drosjelisens) dekker vanligvis lokale byområder og må forhåndsbestilles pr telefon. De kan variere litt i kvalitet. Pass på at de er godkjente ('licensed').

Bankene holder vanligvis åpent hverdager fra 09.30 til 16.30 eller 17.00, og enkelte filialer er åpne på lørdager fra 09.00 til 14.00. Filialer på flyplassene har utvidet åpningstid. Offentlige kontorer holder stort sett åpent på hverdager fra 09.00 til 17.00.

Forretninger er vanligvis åpne hver dag fra 10.00 til 17.30 eller 18.00. De store forretningene og varemagasinene holder som regel åpent på søn- og helligdager. Kun mindre butikker, banker og kontorer er stengt. De fleste kontorene holder stengt på offentlige helligdager som Christmas Day, Boxing Day (2. juledag), New Year's Day, Good Friday (langfredag) samt faste "bank holidays": første og siste mandagen i mai samt siste mandagen i august.

Britene er et høflig folk, og noen uskrevne regler har de - både i forretningslivet og på puben. 'Please' og 'sorry' er to ord man bør huske å bruke på engelsk. Om disse små ordene utelates, blir man gjerne oppfattet som uhøflig.

Tilføy alltid et 'please' ved bestilling av mat og drikke. Man sier 'sorry' dersom man støter borti eller passerer nært opptil en annen person. I rulletrapper (f.eks. på undergrunnen) står man til høyre og går til venstre når man vil passere. Det regnes som vanlig høflighet å holde døren for den som kommer rett bak.

Briter kler seg forholdsvis formelt i arbeidssammenheng, men trenden går i retning av mindre formell påkledning. I forretningslivet, og særlig i finansdistriktet City, er dress og slips vanlig. De fleste kler seg mer uformelt i selskapelig sammenheng, som i teater og på konserter. I puber er det vanlig å bestille ved bardisken. Det betales ikke driks på pub. Mange puber har servering av varm mat.

Til toppen