Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Mali - reiseinformasjon

Sikkerhetssituasjonen i nordlige og sentrale Mali er svært alvorlig. Etter flere terrorangrep i Bamako de siste åra, det siste mot et populært hotell/spisested i utkanten av byen i juni 2017, er sikkerhetssituasjonen betydelig forverret i hovedstaden.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 25. JUNI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, med unntak av land og regioner i Norden (og EØS/Schengen-området fra 15. juli). Reiserådet gjelder til og med 20. august.

UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til områder i Norden med høy smittespredning.

Fra og med 15. juli vil UD også fraråde reiser som ikke er strengt nødvendige til land i EØS/Schengen-området med høy smittespredning.

Mer informasjon om kriterier og hvilke land dette gjelder finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 04.09.2013 - FORTSATT GYLDIG

Mali - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Bamako. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Mali utenfor Bamako.

 

Sikkerhet

Mali befinner seg i en vedvarende, væpnet konfliktsituasjon. En fredsavtale ble undertegnet i juni 2015, men implementeringa går sakte. Dette gir grobunn for sporadiske trefninger mellom opprørsgrupper i nord og for terrorangrep på maliske militære/politistyrker og FN-personell. FN har opprettet en stor fredsbevarende operasjon i Mali, Minusma. I tillegg er Frankrike representert med en bilateral militær operasjon, Barkhane.

Tilstedeværelsen av utenlandsk militært personell bidrar til en bedret sikkerhetssituasjon i Bamako og i sør, men samtidig er disse et hyppig mål for terroristgruppene i nord. Det er sterke restriksjoner på flyreiser innenlands i Mali (kun FN-fly, ingen kommersielle aktører) og det advares mot å kjøre bil nord for Segou. Inntektskilde for terroristgruppene er organisert kriminalitet (særlig narkotika) og kidnapping av vestlige.

Det har vært flere terrorangrep i Mali de siste årene. De fleste angrepene rammer militære mål i de nordlige og sentrale regionene (nord for Segou), men også hovedstaden Bamako har blitt rammet. Det siste angrepet fant sted i juni 2017, da fem mennesker ble drept i et angrep mot et populært hotell og restaurantkompleks i utkanten av byen. I november 2015 ble Radisson Blu Hotel i Bamako angrepet, og rundt 20 mennesker ble drept.

Den største faren i Bamako og Sør-Mali er knyttet til trafikkulykker og et lite tilfredsstillende helsetilbud.

I henhold til den offisielle valgkalenderen skal det avholdes presidentvalg i mars, valg til nasjonalforsamlinga i mai, senatsvalg i juli (med forbehold om at grunnlovsendring vedtas) og lokalvalg i november 2019. I forbindelse med valg kan det være noe større fare for sikkerheten grunnet mulige demonstrasjoner og en bør derfor utøve ekstra varsomhet rett før, under og rett etter valg. Man bør styre unna demonstrasjoner og større forsamlinger av folk.

Niger-elven renner gjennom hele Mali, og flom og oversvømmelser i forbindelse med regntiden (juni-september) kan forekomme langs hele elven. Dette kan ramme særlig infrastruktur i Bamako og langs hovedveien nordover. Tørke preger den tørre årstiden (februar-mai) med hyppig sandstormer som gjør enkelte veistrekninger ufremkommelige.

Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Mali oppfordres til å registrere sin reise via http://www.reiseregistrering.no/.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er visumplikt for norske borgere ved reise til Mali. Det anbefales å ta kontakt med den maliske ambassaden i Berlin.

Reisende er ansvarlig for å ha gyldig pass (gyldig seks måneder utover endt reise). Gulfebervaksine er påkrevet og gyldig vaksinasjonskort må fremlegges ved ankomst til Mali.


Helse

Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt – i tillegg til gulfeber. Deler av Sør-Mali er malariaområde i regntiden (juni-august). Sjekk Folkehelseinstituttets oppdaterte anbefalinger (http://www.fhi.no/).


Praktisk informasjon

Norge er representert med ambassade i Bamako, opprettet i september 2017. Ambassadens adresse er: Ambassade de Norvège au Mali, Cité du Niger, Bamako, telefon +47 23 98 28 00 eller +223 754 30 325. Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Offisielt navn er «République du Mali». Hovedstad og største by er Bamako. President er Ibrahim Boubacar Keita (IBK).

Flateinnhold er 1.240.000 km2 og folketallet er 17 millioner (estimat 2015). Malis befolkning består av mange ulike etniske folkegrupper som hver har sitt språk og sine tradisjoner. Mandé utgjør den største folkegruppen. Befolkningen i Mali er hovedsakelig rural (70 prosent) og sju-ti prosent er nomader. Nomadene befinner seg primært i nord. Fransk er offisielt språk og av lokale språk er 13 anerkjent som nasjonale språk. Disse inkluderer bambara, fulfulde, soninke, tamashek og arabisk. Bambara brukes også som lingua franca.

Valuta er den sentralafrikanske franc (CFA). Minibanker finnes i Bamako, rundt turiststeder, hoteller og på flyplassen. Enkelte hoteller aksepterer betaling med kredittkort og da primært Visa. Lokale myntenhet CFA 1000 = NOK 15. Landkode/retningsnummer +223. Det finnes flere lokale mobilnettverk som Orange og MTN. Strømstyrke er på 220 volt.

Mali er hovedsakelig et tolerant muslimsk land (90 prosent), med innslag av kristendom (fem prosent) og tradisjonelle afrikanske animistiske trosretninger (fem prosent). Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres, særlig under fastemåneden ramadan.

Mali er en innenlands stat som grenser til Algerie i nord, Niger i øst, Burkina Faso og Elfenbenskysten i sør, Guinea i sør-vest og Senegal og Mauritania i vest. Mali er det åttende største land i Afrika i flateinnhold og stor deler av Nord-Mali ligger i Sahara.

Malis økonomi baserer seg i stor grad på jordbruk og store deler av befolkningen er avhengig av dette både som primær inntektskilde, men også som produksjon til eget forbruk. 85 prosent av befolkningen er sysselsatt i landbruket. Det produseres bomull for eksport og noe mineralutvinning (gull). Det pågår en større utbygging av infrastruktur i Mali, primært vei- og kommunikasjonsnett gjennom statlige og private investeringer. Mali er sterkt bistandsavhengig og det anslås at ca. 40 prosent av all finansiering i landet gis gjennom internasjonale givermidler. Ungdomsledighet er en stor utfordring i Mali.

Til toppen