Mauritania - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Bamako, Mali

Den islamske republikken Mauritania er et utviklingsland som ligger i en konfliktfylt region. Det finnes en generell trussel for terrorisme i Mauritania på grunn av porøse grenser mot naboer i Sahel området, men denne regnes større jo nærmere man kommer den maliske og den algeriske grensen.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

Mauritania - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i Mauritania.

 

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere må ha visum for innreise til Mauritania. Dersom en ankommer landet via Nouakchott internasjonale flyplass, kan visum utstedes ved ankomst.

Passet må være gyldig minimum seks måneder ved ankomst.

Ved andre grensekryssinger anbefales å kontakte Mauritanias ambassade i Brussel, som også dekker Norge, i god tid før planlagt innreise. Ambassaden utsteder ikke lenger visum, men vil kunne gi veiledning.

Embassy of the Islamic Republic of Mauritania
Chancery: 6 Avenue de la Colombie, 1000 Brussels
Telephone: +32 2 672 47 47
Telefax: +32 2 672 20 51
E-post: info@amb-mauritania.be

Nouakchotts flyplass er det viktigste innreisestedet for reiser til Mauretania.  Det rådes å bestille transport/taxi fra hotellet ved ankomst på flyplassen.

Å krysse grensen landeveien til Mauritania kan være utfordrende og tidkrevende. Det er i dag offisielle grensekryssinger fra Algerie, Marokko, Mali og Senegal. Av disse er ruten fra Senegal ansett som tryggest. Grensen mot Algerie er for tiden stengt. Mauritanske tollmyndigheter kan håndheve strenge regler om midlertidig import eller eksport av elementer som skytevåpen, narkotika, alkohol og svinekjøttprodukter. Reisende som blir tatt i forsøk på å bringe alkoholholdige drikker inn i landet, kan risikere umiddelbare bøter, inndragning og/eller fengsling.

Den lokale valutaen er ouguiya og kan ikke importeres eller eksporteres. Tollere kan konfiskere  ouguiya fra reisende som prøver å forlate landet med sedler.

Politisk uro: Demonstrasjoner er generelt fredelige, men sammenstøt kan forekomme. Politiske samlinger og demonstrasjoner bør unngås. Du bør følge lokale råd om steder å unngå, og du bør alltid følge instruksene som gis av lokale sikkerhetsstyrker.

Trafikksikkerhet: Enkelte hovedveier er asfaltert, men ellers er landet i første rekke et ørkenområde med dårlig infrastruktur. Bruk biler med firehjulstrekk, sjekk tidevannet ved kystveier. Det er ikke tilrådelig å reise alene; reis i konvoi og sørg for at du alltid har tilstrekkelig med vann og drivstoff. Seiling i havnen ved Nouakchott kan være farlig på grunn av antallet grunne skipsvrak.

Terrorisme og kidnappingsfare: Det finnes en generell trussel for terrorisme i Mauritania. Angrep er gjerne tilfeldige og kan ramme områder frekventert av turister og utlendinger. De porøse grensene i Sahel-regionen, som Mauritania er en del av, gjør det lettere for terroristorganisasjoner å operere på tvers av grensene. 

Ved reiser i  Mauritania må man ta adekvate sikkerhetsforanstaltninger. Hold en lav profil og oppretthold en høy grad av årvåkenhet, særlig på offentlige steder og steder hvor det befinner seg større menneskemengder.  

Kidnapping og innkreving av løsepenger for vestlige gisler kan forekomme.

Politiets nødnummer er + 222-45252158.

Bevis på minst to doser av covid-19-vaksine er påkrevd ved ankomst. Alternativt kreves en negativ PCR-test ikke eldre enn 72 timer før ankomst i Mauritania. Det mauritanske helsedepartementet har godkjent følgende institusjoner for å utføre covid-19-testing i Mauritania: 

  • Institut National de Recherche en Santé Publique (INRSP)
  • Institut National d’hépato-Virologie (INHV)

Det  forekommer malaria og dengue-feber i Mauritania. Gulfebervaksine er ikke påbudt for innreise, men reisende oppfordres til å vaksinere seg.

Helsetilbudet i Mauritania er mangelfullt, og alle reisende oppfordres til å kjøpe reiseforsikring som dekker hjemtransport ved alvorlig sykdom. Det vises til Folkehelseinstituttet for helsefaglige reiseråd, inkludert vaksiner.

Du finner mer informasjon på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser og koronavirus.

Kriminalitetsnivået er moderat, men økende. Du bør unngå den ubelyste og isolerte stranden i Nouakchott og «Le Cinquieme district» etter mørkets frembrudd. En rekke tyverier og voldsepisoder har blitt rapportert i disse områdene de siste årene, og det er en økning i antall «carjackings» og tyveri mot utenlandske borgere. Ellers i landet bør man ikke oppholde seg alene eller som par, men reise i grupper.

Mauritania er utsatt for flom og tørke i deler av landet.

Lokale lover gjenspeiler at Mauritania er et islamsk land. Du bør til enhver tid respektere lokale lover, tradisjoner, skikker og religion og tenke gjennom handlingene dine slik at de ikke støter andre kulturer eller religiøs tro, spesielt i løpet av den hellige måneden ramadan eller hvis du besøker religiøse steder. Det anbefales å kle seg diskret. Unngå fotografering uten forhåndstillatelse.

Bruk av drone er kun tillatt i Mauritania i dagslys, og dronen skal ikke flys over folkemengder, statlige eller militære fasiliteter.

Import av produkter av svinekjøtt er ikke tillatt, og man risikerer store bøter eller beslagleggelse av pass ved forsøk på innføring av svinekjøtt.

Salg og forbruk av alkohol er i strid med loven. Narkotikalovgivningen er streng. Besittelse av narkotika kan medføre fengselsstraff.

Ha alltid med pass/id-kort, spesielt når du reiser utenfor Nouakchott. Det er hyppige veikontroller. Reisende bør følge instruksjonene fra politiet og mauritanske sikkerhetsstyrker.

Homoseksualitet er forbudt ved lov og straffbart i Mauritania. Familielovgivningen er basert på sharia, og i henhold til sharia medfører seksuell omgang mellom menn, dødsstraff. Seksuell omgang mellom kvinner kan medføre fengselsstraff.

Ambassaden i Bamako (Mali) er sideakkreditert til Mauritania og kan kontaktes på +47 23 98 28 00. Ambassaden er åpen kl. 8-16 (lokal tid) mandag-torsdag og 8-13 på fredag.

Utenom ambassadens arbeidstid kan publikum kontakte UDs operative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.  

Nettsiden Norge i Mauritania.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Mauritania.