Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Niger - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Bamako, Mali

Sikkerhetssituasjonen i Niger er fortsatt bekymringsfull. Risiko for terrorhandlinger er moderat til høy. Det har skjedd kidnappinger av vestlige i Niger, og risikoen er fortsatt til stede.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 6. AUGUST - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og regioner i Norden samt land i EØS/Schengen-området:

Norden: Danmark, Finland, Island, Færøyene og Grønland. Regioner i Sverige: Blekinge, Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland, Dalarna, Södermanland, Uppsala og Västerbotten.

Øvrige land i EØS/Schengen-området: Estland, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Disse landene og regionene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Mer informasjon om smittevernkriterier og kart finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Dette reiserådet gjelder til og med 20. august.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27.03.2019 - FORTSATT GYLDIG

Niger - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niger utenfor Niamey. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niamey som ikke er strengt nødvendige.

 

Sikkerhet

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Niger oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Bamako for oppdatert informasjon og registrering av reise via http://www.reiseregistrering.no/

Sikkerhetssituasjonen i Niger er fortsatt bekymringsfull. Risikoen for terrorhandlinger er moderat i hovedstaden Niamey, men høy i Tillabéry-regionen som grenser til Mali og Burkina Faso, samt i Diffa-regionen som grenser til Nigeria og Tsjad. Organisert kriminalitet knyttet til smugling av våpen, narkotika og mennesker m m. er utbredt, spesielt i nord. Rettshåndhevelse i nord og andre rurale områder er generelt meget svak. Det har skjedd kidnappinger av vestlige, og risikoen er fortsatt til stede.

Kriminaliteten som rammer turister er vanligvis pengemotivert i form av tyveri og væpnet ran. Hendelser skjer både på dag- og kveldstid. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og spesielt ved valg av bosted og hvor man ferdes. Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner etc.

Niger er ikke spesielt utsatt for naturkatastrofer, men i regntiden (mai – oktober) kan nedbørsmengden være så kraftig at det oppstår flom. Det kan da forekomme så kraftige regnskyll at veier blir oversvømmet og flytrafikk hemmet. Harmattan (svært sandholdig ørkenvind) kan medføre midlertidig stengte flyplasser i januar – april.

Ambassaden i Bamako (Mali) er sideakkreditert til Niger og kan i krise og nødssituasjon kontaktes på +47 23 98 28 00 eller +223 754 30 325.  Ambassaden er åpen kl. 8-16 mandag-torsdag og 8-13 på fredag. Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på +47 23 95 00 00 eller [email protected]  


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn må ha visum til Niger. Man kan ikke regne med at visum kan skaffes ved grenseoverganger. Visum kan søkes ved f.eks. Nigers ambassade i Berlin. Dette bør gjøres i god tid før avreise. Adgang til lengre arbeidsopphold i Niger må sjekkes med arbeids- eller oppdragsgiver.

Vaksinasjonskort må medbringes ved innreise. Ved innreise via flyplassen i Niamey sjekkes nå også kroppstemperatur (avlesning på pannen). Personer med feber kan risikere å bli holdt tilbake. Denne praksisen er innskjerpet med utbredelsen av koronaviruset. 


Helse

Normalt kreves gulfebervaksine for innreise. Øvrige reisevaksiner anbefales og bør sjekkes med lege. Forebyggende tabletter mot malaria anbefales.

Vann bør kokes og filtreres. Frukt og grønnsaker bør vaskes i klorinoppløsning eller liknende. Det finnes private klinikker av akseptabel standard for behandling av de alminneligste sykdommene i de store byene. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales sykehus utenlands. Derfor er det viktig med god reiseforsikring. Det er restauranter av akseptabel standard i de større byene.

For aktuelle reisevaksiner, sjekk Folkehelseinstituttets nettsider.


Praktisk informasjon

Befolkningen i Niger er overveiende muslimsk, og landet følger muslimske helligdager. Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker og bekledning, men kvinnelige besøkende anbefales å bruke lange eller halvlange skjørt eller bukser. Imidlertid bør det tas hensyn under religiøse helligdager og opphold ved moskeer rundt fredagsbønnen.

Det er strenge straffer for kriminalitet, inkludert narkotikabesittelse og straffbart med ulovlig inn- og utførsel av varer.

Felles administrasjons- og nasjonalspråk er fransk. De lokale variantene av fransk kan likevel være vanskelig å forstå for en førstegangsbesøkende. Det finnes i tillegg et stort antall andre språk i Niger. De lokale hovedspråkene er hausa, djerma, fulfulde, tamashek m.fl.

Det er 220 volt vekselstrøm. Spenningen varier sterkt og strømbrudd forekommer ofte. Det er mobildekning i urbane strøk. Mobilnettet er imidlertid overbelastet, og det er ofte vanskelig å komme fram. Brudd i samtalen forekommer ofte.

Banker og offentlige kontorer er åpne fra kl. 8 til 17. Butikker har åpent på kvelden og på lørdager.

Niger har hovedsakelig en kontantbasert økonomi, og bruk av kredittkort er stort sett bare mulig på de store hotellene i Niamey. Bruk av kredittkort anbefales imidlertid ikke pga. faren for svindel.

Norge og Niger er i samme tidssone (GMT +1). Men når det er sommertid i Norge, er det en times tidsforskjell (Norge en time foran).

Klima; tørr årstid november–mars og regntid april-oktober.

Offentlig transport er ikke å anbefale. Billeie med sjåfør er mulig og bør bestilles på forhånd via pålitelige kontakter. 

Til toppen