Niger - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Accra, Ghana

Den 26. juli 2023 ble det gjennomført statskupp i Niger. Det er stadig risiko for vold så vel som sosial uro og massedemonstrasjoner. Land- og luftgrensene ble stengt i forbindelse med kuppet, men etter hvert åpnet igjen mot landene Algerie, Libya, Tsjad, Mali og Burkina Faso. Det er også innført portforbud mellom kl. 00.00 og 05.00. Frankrike gjennomførte 1. august en evakuering av franske og europeiske borgere. Nordmenn som oppholder seg i landet oppfordres til å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no og holde seg løpende informert om utviklingen, unngå større folkemengder og demonstrasjoner og utvise generell varsomhet.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 03.08.2023 - FORTSATT GYLDIG

Niger - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niger.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum, vaksinasjon eller covid-19. Bestemmelsene kan endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere som oppholder seg i Niger kan registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no. Norge har ikke ambassade i Niger og har svært begrenset mulighet til å bistå norske borgere i landet. Det er den norske ambassaden i Bamako, Mali som er ansvarlig ambassade.  

Norske borgere må ha visum til Niger. Man kan ikke regne med at visum kan skaffes ved grenseoverganger. Visum kan søkes ved f.eks. Nigers ambassade i København. Dette bør gjøres i god tid før avreise. Adgang til lengre arbeidsopphold i Niger må sjekkes med arbeids- eller oppdragsgiver.

Embassy of the Republic of Niger
Rosbæksvej 11, 2100 Copenhagen Ø
Telephone: +45 44 22 09 99
Telefax: +45 44 22 09 92
E-post: ambassade@niger.dk

Passet må være gyldig for hele reiseoppholdet og seks måneder etter utreise. Den enkelte er selv ansvarlig for å påse at reisedokument er gyldig for innreise.

Gulfebervaksine er påkrevet og gyldig vaksinasjonskort må fremlegges ved ankomst til Niger.

alternativt negativ PCR-test. EU la ned ordningen med koronasertifikat 30. juni 2023 og koronasertifikatet er ikke lenger tilgjengelig. For å ta utskrift av oversikten over dine vaksiner, logg deg inn på nettsiden Vaksiner på Helsenorge: https://www.helsenorge.no/vaksiner.

Sikkerhetssituasjonen i Niger er alvorlig og uavklart som følge av den militære maktovertakelsen. Allerede før kuppet var situasjonen bekymringsfull, og trusselnivået høyt. Grenseområdene mot Mali og Burkina Faso, i tillegg til regionen som grenser til Tsjadsjøen er særlig utrygge, og det er terrorfare i hele landet, inkludert i Niamey. Væpnede terrororganisasjoner eller kriminelle har utført flere kidnappinger i Niger, og det er kidnappingsrisiko i hele landet. Sikkerhetssituasjonen i Niger kan endre seg raskt. Unngå demonstrasjoner og store folkemengder og  hold deg oppdatert om utviklingen i landet.

Vi minner om reiserådet som fraråder alle reiser til hele landet. Ambassaden anbefaler i tillegg å sette seg inn i reiseråd og anbefalinger utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.

Vaksine mot gulfeber er obligatorisk, og besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort.

Det offentlige helsetilbudet er begrenset. Det finnes private klinikker av akseptabel standard for behandling av de alminneligste sykdommene i de store byene. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales sykehus utenlands. Derfor er det viktig med god reiseforsikring.

Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Smittevernråd ved reiser - FHI.

Niger er et av verdens fattigste land. Kriminalitetsnivået, spesielt i hovedstaden Niamey, er høyt, inklusive tyverier, ran og innbrudd i boliger. Ta fornuftige forholdsregler for å oppbevare verdisaker. Områdene rundt større hoteller, Nasjonalmuseet og Petit Marché i Niamey er spesielt utsatt for ran. Reisende tilrådes ikke å krysse Kennedy-broen over elven Niger til fots, heller ikke i dagslys. Å gå ute om natten anbefales ikke.

Biltyver retter seg ofte mot terrengkjøretøyer. Sørg for at bildørene alltid er låst.

Landeveisrøverier, smugling og annen kriminell aktivitet er vanlig i grenseområder (Maradi, Tillabéri og Diffa), spesielt etter mørkets frembrudd.

I regntiden (mai – oktober) kan nedbørsmengden være så kraftig at det oppstår flom. Kraftige regnskyll kan føre til oversvømmede veier og hemme flytrafikk. Harmattan (sandholdig ørkenvind) kan medføre midlertidig stengte flyplasser i januar – april.

Befolkningen i Niger er overveiende muslimsk, og landet følger muslimske helligdager. Reisende bør respektere lokale lover, tradisjoner og religiøse skikker, og unngå handlinger som kan oppfattes som støtende. Besøkende tilrås å kle seg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

Man bør  ta spesielt hensyn under religiøse helligdager og i forbindelse med opphold ved moskeer rundt fredagsbønnen.

Det er strenge straffer for kriminalitet, inkludert narkotikabesittelse, og det er straffbart med ulovlig inn- og utførsel av varer.

Det er ingen offisiell lov som eksplisitt kriminaliserer homoseksualitet, men homoseksualitet er ikke allment akseptert, og møtes i stor grad av stigmatisering blant den bredere befolkningen. Det er dessuten en åpning i straffeloven i Niger for udefinerte "moralske" lovbrudd, som kan sanksjoneres med bot eller fengselsstraff.

Man bør unngå å fotografere militære installasjoner og regjeringsbygninger.

Reisende bør til enhver tid medbringe pass eller annen form for identifikasjon.

Ansvarlig norsk ambassade for Niger er ambassaden i Accra, Ghana. Ambassaden håndterer konsulære saker etter avtale. Ambassaden i Accra er i 89, Liberation Road, Ako Adjei Interchange, Cantonments, Accra, og kan kontaktes på emb.accra@mfa.no eller telefon +233(0)302744300.

Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Niger.