Velg land

Niger - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Bamako, Mali

Sikkerhetssituasjonen i Niger er bekymringsfull, og betydelig forverret etter at væpnede opprørs- og terrorgrupper har etablert seg i hele Sahel-regionen. Risikoen for terrorhandlinger er tilstede i hele landet, inkl. i hovedstaden. Nordmenn som oppholder seg i landet oppfordres til å holde seg løpende informert om utviklingen, unngå større folkemengder og demonstrasjoner og utvise generell varsomhet.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27.03.2019 - FORTSATT GYLDIG

Niger - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niger utenfor Niamey. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niamey som ikke er strengt nødvendige.

 

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum, vaksinasjon eller covid-19. Bestemmelsene kan endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere må ha visum til Niger. Man kan ikke regne med at visum kan skaffes ved grenseoverganger. Visum kan søkes ved f.eks. Nigers ambassade i København. Dette bør gjøres i god tid før avreise. Adgang til lengre arbeidsopphold i Niger må sjekkes med arbeids- eller oppdragsgiver.

Embassy of the Republic of Niger
Rosbæksvej 11, 2100 Copenhagen Ø
Telephone: +45 44 22 09 99
Telefax: +45 44 22 09 92
E-post: ambassade@niger.dk

Passet må være gyldig for hele reiseoppholdet og seks måneder etter utreise.

Gulfebervaksine er påkrevet og gyldig vaksinasjonskort må fremlegges ved ankomst til Niger. Reisende må også fremlegge sertifikat for fullført covid-19-vaksinasjon, alternativt negativ PCR-test.

Sikkerhetssituasjonen i Niger er bekymringsfull, og trusselnivået kan endres raskt. Reisende anbefales å sjekke oppdaterte trusselvurderinger og holde seg orientert om utviklingen i landet. Grenseområdene mot Mali og Burkina Faso i tillegg til regionen som grenser til Tsjadsjøen er regnet som særlig utrygge, og det er terrorfare i hele landet, inkludert i Niamey. Væpnede terrororganisasjoner eller kriminelle har utført flere kidnappinger i Niger, og det er kidnappingsrisiko i hele landet.

Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Man bør følge med på lokale nyheter og holde seg oppdatert om utviklingen i landet.

Sikkerhetssituasjonen i Niger kan endre seg raskt, også i andre deler av landet enn de områdene som omtales i reiserådet. Ambassaden anbefaler også å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.

Vaksine mot gulfeber er obligatorisk, og besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort.

Det offentlige helsetilbudet er begrenset. Det finnes private klinikker av akseptabel standard for behandling av de alminneligste sykdommene i de store byene. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales sykehus utenlands. Derfor er det viktig med god reiseforsikring.

Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser og koronavirus.

Niger er et av verdens fattigste land. Kriminalitetsnivået, spesielt i hovedstaden Niamey, er høyt, inklusive tyverier, ran og innbrudd i boliger. Ta fornuftige forholdsregler for å oppbevare verdisaker. Områdene rundt større hoteller, Nasjonalmuseet og Petit Marché i Niamey er spesielt utsatt for ran. Reisende tilrådes ikke å krysse Kennedy-broen over elven Niger til fots, heller ikke i dagslys. Å gå ute om natten anbefales ikke.

Biltyver retter seg ofte mot terrengkjøretøyer. Sørg for at bildørene alltid er låst.

Landeveisrøverier, smugling og annen kriminell aktivitet er vanlig i grenseområder (Maradi, Tillabéri og Diffa), spesielt etter mørkets frembrudd.

Niger er ikke spesielt utsatt for naturkatastrofer, men i regntiden (mai – oktober) kan nedbørsmengden være så kraftig at det oppstår flom. Det kan da forekomme så kraftige regnskyll at veier blir oversvømmet og flytrafikk hemmet. Harmattan (sandholdig ørkenvind) kan medføre midlertidig stengte flyplasser i januar – april.

Befolkningen i Niger er overveiende muslimsk, og landet følger muslimske helligdager. Reisende bør respektere lokale lover, tradisjoner og religiøse skikker, og unngå handlinger som kan oppfattes som støtende. Besøkende tilrås å kle seg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

Man bør  ta spesielt hensyn under religiøse helligdager og i forbindelse med opphold ved moskeer rundt fredagsbønnen.

Det er strenge straffer for kriminalitet, inkludert narkotikabesittelse, og det er straffbart med ulovlig inn- og utførsel av varer.

Det er ingen offisiell lov som eksplisitt kriminaliserer homoseksualitet, men homoseksualitet er ikke allment akseptert, og møtes i stor grad av stigmatisering blant den bredere befolkningen. Det er dessuten en åpning i straffeloven i Niger for udefinerte "moralske" lovbrudd, som kan sanksjoneres med bot eller fengselsstraff.

Man bør unngå å fotografere militære installasjoner og regjeringsbygninger.

Reisende bør til enhver tid medbringe pass eller annen form for identifikasjon.

Ansvarlig norsk ambassade for Niger er den norske ambassaden i Bamako, Mali. Norge har ikke honorært konsulat i Niger. I nødssituasjon oppfordres man til å kontakte ambassaden på telefon +223 44 97 92 00.

Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på +47 23 95 00 00 eller UDops@mfa.no  

Nettsiden Norge i Niger.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Niger.