Niger - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Bamako, Mali

Sikkerhetssituasjonen i Niger er bekymringsfull, og betydelig forverret  pga angrepene på militære, flyktninger og på humanitære organisasjoner. Risiko for terrorhandlinger er moderat til høy.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27.03.2019 - FORTSATT GYLDIG

Niger - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niger utenfor Niamey. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Niamey som ikke er strengt nødvendige.

 

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum, vaksinasjon eller testing av covid-19. Bestemmelsene kan endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere må ha visum til Niger. Man kan ikke regne med at visum kan skaffes ved grenseoverganger. Visum kan søkes ved f.eks. Nigers ambassade i København. Dette bør gjøres i god tid før avreise. Adgang til lengre arbeidsopphold i Niger må sjekkes med arbeids- eller oppdragsgiver.

Embassy of the Republic of Niger
Rosbæksvej 11, 2100 Copenhagen Ø
Telephone: +45 44 22 09 99
Telefax: +45 44 22 09 92
E-post: ambassade@niger.dk

Vaksinasjonskort må medbringes ved innreise. Det kreves dokumentasjon på gulfebervaksine.

Koronavirus (covid-19): På grunn av covid-19-epidemien er det krav om attest for negativt resultat av covid-19 for å komme inn i landet. Denne må ikke være eldre enn 72 timer. Man kan bli pålagt å utføre en ny test ved ankomst, samt gå i karantene etterpå. Alle reisende blir sjekket for eventuell feber. Reisende anbefales å sjekke hvilke regler som gjelder med flyselskapet før avreise.

Sikkerhetssituasjonen i Niger er bekymringsfull og trusselnivået kan endres raskt. Ved reise til Niger må oppdaterte trusselvurderinger sjekkes med kompetente myndigheter. Grenseområdene mot Mali og Burkina Faso i tillegg til regionen som grenser til Tsjadsjøen er regnet som særlig utrygge.

Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Man bør følge med på lokale nyheter og holde seg oppdatert på mulighetene for inn- eller utreise. Reisende må også forsikre seg om at oppholdssteder har innført tilstrekkelige sikkerhetstiltak (eksempelvis effektiv inngangskontroll, vakter, fungerende nødutganger etc.).

Sikkerhetssituasjonen i Niger kan endre seg raskt, også i andre deler av landet enn de områdene som omtales i reiserådet. Ambassaden anbefaler også å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Det finnes private klinikker av akseptabel standard for behandling av de alminneligste sykdommene i de store byene. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales sykehus utenlands. Derfor er det viktig med god reiseforsikring.

Koronavirus (covid-19): Ved innreise til Niger er det enten krav om å fremvise et covid-19 vaksinasjonskort (minst 2 doser og siste dose må være satt minst 1 måned før avreise) eller en PCR-test tatt mindre enn 72 timer før innreise. For reisende fra ECOWAS-land kan PCR-testen være inntil 5 dager gammel ved innreise. PCR-test er også påkrevet ved utreise for personer som ikke kan fremvise vaksinasjonskort på covid-19 vaksine. Reisende anbefales å sjekke hvilke regler som gjelder med flyselskapet før avreise.

Kriminalitetsnivået, spesielt i hovedstaden Niamey, er høyt, inklusive tyverier, ran og innbrudd i boliger. Ta fornuftige forholdsregler for å oppbevare verdisaker. Områdene rundt Gaweye Hotel, Nasjonalmuseet og Petit Marché i Niamey er spesielt utsatt for ran, og du bør ikke gå alene der, eller krysse Kennedy-broen over elven Niger til fots - heller ikke i dagslys. Å gå ute om natten anbefales ikke.

Biltyver retter seg ofte mot terrengkjøretøyer. Sørg for at bildørene alltid er låst.

Landeveisrøverier, smugling og annen kriminell aktivitet er vanlig i grenseområder (Maradi, Tillabéri og Diffa), spesielt etter mørkets frembrudd.

Niger er ikke spesielt utsatt for naturkatastrofer, men i regntiden (mai – oktober) kan nedbørsmengden være så kraftig at det oppstår flom. Det kan da forekomme så kraftige regnskyll at veier blir oversvømmet og flytrafikk hemmet. Harmattan (sandholdig ørkenvind) kan medføre midlertidig stengte flyplasser i januar – april.

Befolkningen i Niger er overveiende muslimsk, og landet følger muslimske helligdager. Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker og bekledning, men kvinnelige besøkende anbefales å bruke lange eller halvlange skjørt eller bukser. Imidlertid bør det tas hensyn under religiøse helligdager og i forbindelse med opphold ved moskeer rundt fredagsbønnen.

Det er strenge straffer for kriminalitet, inkludert narkotikabesittelse, og det er straffbart med ulovlig inn- og utførsel av varer.

Det er ingen offisiell lov som kriminaliserer homoseksualitet, men homoseksualitet møtes i stor grad av stigmatisering blant den bredere befolkningen. Dessuten eksisterer det uklarheter i straffeloven i Niger for udefinerte "moralske" lovbrudd.

Ansvarlig norsk ambassade for Niger er den norske ambassaden i Bamako, Mali. Norge har ikke honorært konsulat i Niger. I nødsituasjon oppfordres man til å kontakte ambassaden på telefon +223 754 30 325.

Utenfor ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på +47 23 95 00 00 eller UDops@mfa.no  

Nettsiden Norge i Niger.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Niger.