Saint Vincent og Grenadinene - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade på Cuba

St. Vincent og Grenadinene regnes som et trygt land å reise til. Reisende bør utvise normal forsiktighet. Reiseforsikring anbefales og vi oppfordrer reisende til å registrere reisen i appen Reiseklar.

Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for opphold på inntil seks måneder. Besøkende til Saint Vincent og Grenadinene som ønsker å bli lengre enn perioden som ble gitt ved ankomst, kan søke om forlengelse på Immigrasjonskontoret i Kingstown. 

Pass: Passet må være gyldig i minimum seks måneder etter planlagt utreisedato. For ytterlige informasjon, samt andre typer visum, vennligst ta kontakt med høykommisjonen på St. Vincent og Grenadinenes kontor i London

Tap av pass: Dersom du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort må du melde tapet til lokalt politi på St. Vincent og Grenadinene og kontakte den norske ambassaden i Havanna. Informasjon om betaling, dokumentkrav og timebestilling er tilgjengelig gjennom ambassadens nettside.

Reiseregistrering: Reisende anbefales å registrere seg på UDs reiseregistrering og å laste ned appen Reiseklar.

Den reisende har selv ansvar for å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Trafikk: Man kjører på venstre side av veien. Det er relativt lite politihåndheving av trafikkreglene, og veiene er ofte smale og dårlig vedlikeholdt med bratte bakker

Terrortrusselen anses som lav.

Forsikring: Det anbefales å ha reise- og sykehusforsikring før avreise.

Vaksine: Det anbefales å undersøke hvilke reisevaksiner Folkehelseinstituttet anbefaler for Saint Vincent og Grenadinene. Myndighetene krever gulfebersertifikat (dokumentasjon på gulfebervaksine) ved innreise.

Sykdom: Dengue kan forekomme hele året. Det anbefales at norske reisende tar forholdsregler for å unngå å mygg- og insektbitt.

Sykehus: Tilgangen på helsetjenester i St. Vincent og Grenadinene er begrenset med begrenset tilgang på medisiner. Det finnes et sykehus i Kingstown, men mer avansert medisinsk behandling krever evakuering. De bedre sykehusene vil ikke ta imot alvorlig skadde eller syke mennesker uten forskuddsbetaling eller omfattende forsikring. Ved en ulykke må du, eller en medreisende, umiddelbart kontakte forsikringsselskapet ditt, som kan gi sykehusene en garanti for at behandlingen dekkes av forsikringen. Behandlingen starter ofte ikke før sykehuset har fått forsikring fra forsikringsselskapet eller forskuddsbetaling.

Mat og drikke: Turister bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder.

For offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn på reise i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om å reise utenlands.

Kriminalitetsraten vurderes som lav. Reisende oppfordres til å følge grunnleggende sikkerhetsregler, som å unngå å bevege seg i avsidesliggende områder og unngå å bære store mengder kontanter eller verdifulle eiendeler. Kortsvindel, lommetyveri og overfall er de vanligste formene for kriminalitet som rammer turister. I sjeldne tilfeller rapporteres det om også om mer voldelige episoder. Det tilrådes ikke å ferdes alene etter mørkets frembrudd.

Ved ran, tyveri, tap av penger, pass og andre verdisaker må detteumiddelbart meldes til lokalt politi på St. Vincent og Grenadinene.

Orkansesong: I perioden fra juni til november er det orkansesong i Karibia, med høyest risiko i september og oktober. Kraftig regn og oversvømming kan også forekomme i denne perioden. I forkant av varslede orkaner er det nødvendig å gjøre forberedelser. Reisende bør sikre at de har tilgang til det de behøver for å klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner oppstår det ofte perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet og skader på bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter. Hvis en orkan inntreffer, oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg til lokale medier er National Hurricane Center (nhc.noaa.gov) en nyttig kilde til oppdatert informasjon.

Jordskjelv: Det er fare for jordskjelv i Karibia, og nordmenn oppfordres til å gjøre seg kjent med forholdsregler som bør tas i forkant, under og i etterkant av eventuelle jordskjelv. For ytterligere informasjon om forholdsregler, vennligst ta kontakt med lokale myndigheter.

Vulkanutbrudd: I desember 2020 til april 2021 opplevde St. Vincent og Grenadinene et stort vulkanutbrudd fra den aktive vulkanen La Sufrière. Myndighetene på St. Vincent og Grenadinene senket varslingsnivået for vulkanutbrudd til grønt nivå 16. mars 2022.

Klesplagg: Bruk av klesplagg med kamuflasjemønster er forbudt.

Kvinnelige reisende: Kvinner kan oppleve uønsket oppmerksomhet.

LHBT+: Det er konservative holdninger mot LHBTI-personer i Karibia, inkludert i St. Vincent og Grenadinene. Seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn er fortsatt forbudt i St. Vincent og Grenadinene.

Uttak i minibank og bruk av kredittkort: Kortsvindel kan forekomme.

Landkode for å ringe til St. Vincent og Grenadinene: + 1 (784)

Nødnummer: 999, 911 og 112.

For andre nødnumre, politistasjoner og viktige telefonnumre, vennligst se følgende oversikt over nødnumre på St. Vincent og Grenadinene (rsvgpf.gov.vc).

Utenriksdepartementets døgnoperative senter (UDops): +47 23 95 00 00, e-post: UDops@mfa.no

For kontaktinformasjon til det honorære konsulatet i Kingstown, vennligst les mer på ambassadens nettsider om honorære konsulater.

Ansvarlig norsk ambassade for St. Vincent og Grenadinene er Den norske ambassaden i Havanna:

Den norske ambassaden i Havanna, Cuba

Besøksadresse: Calle 21 #307 e/ H e I, el Vedado, La Habana, Cuba.
Tlf.: +(53) 7842 7100, +(47) 2395 2300
E-post: emb.havana@mfa.no

Saint Vincent og Grenadinene. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Saint Vincent og Grenadinene.