Senegal - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Ghana

De fleste reiser til Senegal gjennomføres uten spesielle problemer og landet er et av de mer stabile i Vest-Afrika. Den største risikoen er knyttet til dårlig infrastruktur og transportsikkerhet.

Snarveier:

Sikkerhet

Senegal er et relativ velfungerende land sammenliknet med andre land i Vest-Afrika. Det er imidlertid flere kjente tilfeller av svindel og utpressing av utenlandske borgere i Senegal. Det advares mot å ta kontakt på Internett med personer en ikke kjenner. Det er utbredt nettsvindel i Vest-Afrika. Tilreisende oppfordres til å ta nødvendige forholdsregler under opphold i landet og unngå situasjoner som kan føre til utpressing og truende hendelser.

For øvrig vil den største faren være knyttet til trafikkulykker, tyveri og vinningskriminalitet, og et svakt helsetilbud. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler, og begrense ferdsel om natten, særlig utenfor Dakar.

Senegal har deltatt i krigen i Mali og kan derfor være utsatt for represalier. En bør også være forsiktig i grenseområder mot Mali og Mauretania. Det har vært tilfeller av kidnapping i disse områdene. Casamance-konflikten sør i landet er fortsatt uløst. Selv om ikke Norge har reiseråd for Senegal oppfordres norske borgere til å utvise aktsomhet ved ferdsel utenfor turistområdene i Casamance.

Det er ingen spesiell fare for naturkatastrofer i Senegal, men visse områder rammes regelmessig av flom og tørke. 

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Elfenbenskysten oppfordres til å registrere sin reise via reiseregistrering.no/.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er visumplikt for norske borgere som reiser til Senegal.

Norske borgere som reiser internasjonalt med fly-ankomst til Dakar kan få utstedt visum ved grensepassering på flyplassen. Den nye internasjonale flyplassen, Blaise Diagne International Airport, ble åpnet før jul 2017, og befinner seg i Diass-området ca. 50 kilometer øst for Dakar sentrum.

Alle andre reisende som planlegger å reise til Senegal må søke om visum før avreise ved personlig fremmøte på nærmeste senegalesiske konsulat (Danmark/Sverige) eller ambassade (Haag, Brussel). Reisende må selv undersøke om det er mulig å få visum til Senegal fra konsulater/ambassader i omkringliggende land for det tidspunktet som er aktuelt for reisen.

Reisende er ansvarlig for å ha pass som er gyldig i seks måneder etter planlagt avsluttet reise.

Reisende må kunne forevise gyldig vaksinasjonskort (gulfebervaksine) ved innreise.


Helse

Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagt for enklere behandlinger.

Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Apotekene har et bredt medisinutvalg. Malariaprofylakse anbefales. Alle bør være vaksinert mot gulfeber, difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. En kan bli bedt om å fremvise gyldig vaksinasjonskort ved ankomst og hvis man kommer fra steder hvor gulfeber er utbredt.

I flere land i Vest-Afrika pågikk det et omfattende utbrudd av ebola våren 2014 til høsten 2015. Epidemien er i hovedsak over, men det kan forekomme enkeltutbrudd i. Det er nå liten risiko for at smitte til Senegal. Reisende kan ta kontakt med norsk lege/helsemyndigheter for ytterligere informasjon før avreise. Les mer på Folkehelseinstituttets hjemmesider.


Praktisk informasjon

Norge er representert med et honorært konsulat i Dakar, og deler konsul med Sverige (lenke). Ansvarlig norsk ambassade for Senegal er ambassaden i Accra (Ghana). Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Det offisielle navnet er Republic of Senegal og hovedstaden er Dakar. Andre større byer er Touba, Thiès, Kaolack, M'Bour, Saint-Louis, Rufisque og Ziguinchor.

Flateinnhold er 196.723 km2 og folketall er estimert til 14,1 millioner (2013). President er Macky Sall. Den største folkegruppen er wolof, som holder til i de vestlige delene av landet og utgjør over 40 prosent av folketallet.

Fransk er offisielt språk. De viktigste afrikanske språkene er wolof, serer, fulani, jola og mandika. Wolof brukes også som lingua franca.

Lokale myntenhet er cefa:  XOF  100 = NOK 0,1342. Minibanker finnes i Dakar, rundt turiststedene og på flyplassen. De fleste hotell aksepterer betaling med kredittkort. Landkode/retningsnummer er +221. Det finnes flere lokale mobilnettverk. Strømstyrken er på 220 volt.

Senegal er hovedsakelig et muslimsk land (94 prosent), men med innslag av kristendom og lokale trosretninger. Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres, særlig under fastemåneden ramadan. Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg.

Senegal er blant de mest industrialiserte land i Vest-Afrika. Gode forhold for landbruk og mineralressurser gjør at tiltrekker Senegal seg nye investorer.

Til toppen