Tsjad - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Mali

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad varierer mellom ulike områder. I områdene nordvest for N`Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjad-sjøen, har det i de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram. Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd for hele Tsjad.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15.05.2021 - FORTSATT GYLDIG

Tsjad - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til N’Djamena. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tsjad utenfor N’Djamena.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn trenger visum for å besøke Tsjad. For å søke om visum, ta kontakt med Tsjads ambassade i Berlin:

Embassy of the Republic of Chad
Adresse: Lepsius Strasse 114, 12165 Berlin
Telefon: +49 30 319 91 620
Nettsted: Ambassade du Tchad à Berlin 

Vær oppmerksom på at prosessen kan ta flere uker - søk i god tid.

Alle besøkende til Tsjad må registrere seg hos det nasjonale politiet innen 72 timer etter ankomst til landet.

Se for øvrig krav til covid-19-test og gulfeber vaksine under «Helse».

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad varierer fra område til områdeMerk også at alle reiser utenfor hovedstaden N'Djamena krever tillatelse fra innenriksministeriet.

I områdene nordvest for N’Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjad-sjøen har det de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram.

På forsommeren 2015 fant det sted flere angrep mot politistasjoner i N’Djamena. Det er grunn til å frykte nye terroranslag, først og fremst som følge av Tsjad sin rolle i den militære bekjempelsen av Boko Haram i Nigeria.

Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Man bør følge med på lokale nyheter og holde seg oppdatert på mulighetene for inn- eller utreise. Reisende må også forsikre seg om at oppholdssteder har innført tilstrekkelige sikkerhetstiltak (eksempelvis effektiv inngangskontroll, vakter, fungerende nødutganger etc.).

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad kan endre seg raskt, også i andre deler av landet enn de områdene som omtales i reiserådet. Ambassaden anbefaler også å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Det er viktig at den enkelte holder seg oppdatert om sikkerhetssituasjonen i landet og unngår områder der uroligheter finner sted. Norske borgere som vurderer å reise til Tsjad oppfordres til å holde seg løpende oppdatert ved å følge med på nyheter og øvrige kilder til informasjon.

Norske borgere som oppholder seg kortere eller lengre tid i Tsjad oppfordres til å registrere sine reiser på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Koronavirus (covid-19: Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser og koronavirus.

***

Reisende oppfordres til å gjøre seg kjent med offisielle helsefaglige reiseråd, veiledning og oversikt over anbefalte vaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Alle innreisende til Tsjad må presentere et vaksinasjonskort for covid-19 (minimum 2 doser). For reisende som ikke kan presentere et vaksinasjonskort, må de ha negativ covid-19 PCR-test datert ikke mer enn 96 timer før ankomst til Tsjad. Det gjøres oppmerksom på at disse reglene kan endres på kort varsel. For oppdatert informasjon på dette anbefales nettsiden: Tchad - Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères (diplomatie.gouv.fr).

Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.

Vaksine mot gulfeber er obligatorisk, og besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort. Dette håndheves strengt.

Tsjad ligger i meningokokk-beltet som strekker seg fra Senegal i vest til Etiopia i øst. Siden midt på 1990-tallet har forekomsten av hjernehinnebetennelse i dette området vært svært høy. Vaksine mot hjernehinnebetennelse er derfor anbefalt.

Ta kontakt med Folkehelseinstituttet eller en reiseklinikk seks-åtte uker før avreise for å få rede på hvilke andre vaksiner som er påkrevd.

Helsetilbudet er svært begrenset i hele landet.

Væpnede ran, spesielt fra biler, i noen boligområder i N’Djamena er vanlige. Noen ganger er utlendinger målgruppe. Det rapporteres også om et økende antall landeveisrøverier på veier utenfor N’Djamena, inkludert i dagslys.

Vær årvåken og vær spesielt forsiktig i hovedstaden. Reis med bil og ikke til fots eller motorsykkel. Hold dører låst og vinduer lukket. Ikke ta med store summer, smykker eller andre verdisaker. Unngå isolerte eller mindre utviklede byområder og ikke reis alene om natten.

Deler av veinettet kan bli vanskelig fremkommelig i regntiden, som i sør varer fra mai til oktober. I sentrale deler av landet varer regntiden fra juni til september.

Nord i landet forekommer det hyppige og til dels kraftige sandstormer i perioden mai til september.

Lokale lover gjenspeiler det faktum at Tsjad er et overveiende muslimsk land. Du bør til enhver tid respektere lokale tradisjoner, skikker, lover og religioner og være oppmerksom på handlingene dine for å sikre at de ikke støter andre kulturer eller religiøs tro, spesielt i løpet av den hellige måneden ramadan eller hvis du har tenkt å besøke religiøse områder.

Kle deg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

Bruk og besittelse av enhver form for narkotika er strengt forbudt og blir hardt straffet.

Homofili er ikke allment akseptert i det tsjadiske samfunnet. I august 2017 trådte en ny lov i kraft som kriminaliserer seksuell aktivitet av samme kjønn i Tsjad, med fengsel fra tre måneder til to år og en bot på mellom 50.000 og 500.000 CFA-franc.

Offentlige myndigheter kan utstede fototillatelse til besøkende. Det er forbudt å fotografere offentlige bygninger og militære installasjoner. Be om tillatelse før du tar bilder av lokalbefolkningen.

Ha alltid med deg reisedokumenter, inkludert gyldig pass og visum.

Ansvarlig norsk ambassade for Tsjad er den norske ambassaden i Bamako, Mali. Norge har ikke konsulat i Tsjad. I nødsituasjon oppfordres man til å kontakte ambassaden i Bamako, Mali, på telefon +223 754 30 325.

Utenom ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller pr e-post UDops@mfa.no.

Nettsiden Norge i Tsjad.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Tsjad.