Tsjad - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Accra, Ghana

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad kan endre seg raskt. Høsten 2022 var det politiske demonstrasjoner flere steder i landet, deriblant N’Djamena, Moundou, Doba, Koumra og Abéche. Det ble rapportert om mange sivile drepte og skadde. Unntakstilstanden som ble innført 20. oktober ble opphevet 5. desember 2022, men det er fortsatt nattlig portforbud i de største byene. I områdene nordvest for N’Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjadsjøen, har det i de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram. Nordmenn oppfordres til å holde seg orientert om situasjon og ta nødvendige forholdsregler.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15.05.2021 - FORTSATT GYLDIG

Tsjad - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til N’Djamena. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tsjad utenfor N’Djamena.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn trenger visum for å besøke Tsjad. For å søke om visum, ta kontakt med Tsjads ambassade i Berlin:

Embassy of the Republic of Chad
Adresse: Lepsius Strasse 114, 12165 Berlin
Telefon: +49 30 319 91 620
Nettsted: Ambassade du Tchad à Berlin 

Vær oppmerksom på at prosessen kan ta flere uker - søk i god tid.

Alle besøkende til Tsjad må registrere seg hos det nasjonale politiet innen 72 timer etter ankomst til landet.

Se for øvrig krav til covid-19-test og gulfeber vaksine under «Helse».

Den 20. oktober 2022  brøt det ut store politiske demonstrasjoner i flere av Tsjads byer, deriblant N’Djamena, Moundou, Doba, Koumra og Abéche, knyttet til forlengelsen av overgangsregjeringen ledet av president Mahamat Idriss Deby. Det ble rapport om mange sivile drepte og skadde, etter tsjadiske sikkerhetsstyrkers voldsbruk mot demonstrantene. Det ble samme kveld innført unntakstilstand og portforbud i flere byer, inkludert  i N’Djamena, Moundou, Doba og Koumra. Unntakstilstanden ble opphevet 5. desember 2022, men det er fortsatt nattlig portforbud i flere byer. Slike tiltak kan igjen innføres på kort varsel.

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad er ustabil og varierer fra region til region. Alle reiser utenfor hovedstaden N'Djamena krever tillatelse fra innenriksministeriet.

I områdene nordvest for N’Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjadsjøen har det de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram. Sikkerhetssituasjonen i Tsjad kan endre seg raskt, også i andre deler av landet enn de områdene som omtales i reiserådet.

I 2015 fant det sted flere angrep mot politistasjoner i N’Djamena. Det er risiko for nye terroranslag og ytterligere uro knyttet til den politiske situasjonen i landet. Reisende frarådes å ferdes i områder med uroligheter og hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger.

Ambassaden anbefaler reisende  å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Norske borgere som vurderer å reise til Tsjad oppfordres til å holde seg løpende oppdatert ved å følge med på nyheter og øvrige kilder til informasjon. Reisende frarådes å ferdes i områder med uroligheter og hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger.

Norske borgere som oppholder seg kortere eller lengre tid i Tsjad oppfordres til å registrere sine reiser på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Koronavirus (covid-19: Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser og koronavirus.

Alle innreisende til Tsjad må presentere et vaksinasjonskort for covid-19. Alternativt  må en  attest på negativ covid-19 PCR-test datert ikke mer enn 96 timer før ankomst til Tsjad fremvises. Det gjøres oppmerksom på at disse reglene kan endres på kort varsel. For oppdatert informasjon på dette anbefales nettsiden: Tchad - Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères (diplomatie.gouv.fr).

***

Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.

Vaksine mot gulfeber er obligatorisk, og besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort. Dette håndheves strengt.

Tsjad ligger i meningokokk-beltet som strekker seg fra Senegal i vest til Etiopia i øst. Forekomsten av hjernehinnebetennelse i dette området er  høy. Vaksine mot hjernehinnebetennelse er derfor anbefalt.

Konsulter Folkehelseinstituttet   for å få ytterligere informasjon om  vaksiner og helse.

Helsetilbudet er svært begrenset i hele landet.

Tsjad er et av verdens fattigste land, og tyveri er utbredt. Væpnede ran forekommer også i N’Djamena. Utlendinger kan være målgruppe. Det rapporteres også om et økende antall landeveisrøverier på veier utenfor N’Djamena, inkludert i dagslys.

Vær årvåken og vær spesielt forsiktig i hovedstaden. Reis med bil og ikke til fots eller motorsykkel. Hold dører låst og vinduer lukket. Unngå isolerte eller mindre utviklede byområder og ikke reis alene om natten.

Deler av veinettet kan bli vanskelig fremkommelig i regntiden, som i sør varer fra mai til oktober. I sentrale deler av landet varer regntiden fra juni til september.

Nord i landet forekommer det hyppige og til dels kraftige sandstormer i perioden mai til september.

Lokale lover gjenspeiler det faktum at Tsjad er et overveiende muslimsk land. Du bør til enhver tid respektere lokale lover, tradisjoner, skikker og religioner og unngå å støte andre kulturer eller religiøs tro, spesielt i løpet av den hellige måneden ramadan eller ved  besøk  på religiøse steder.

Kle deg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

Tsjad er et konservativt muslimsk samfunn der all offentlig fremvisning av hengivenhet, anses som uakseptabel. Dette gjelder både for heterofile og homofile par.

Homofili er ikke allment akseptert i det tsjadiske samfunnet. I august 2017 trådte en ny lov i kraft som kriminaliserer seksuell aktivitet med samme kjønn i Tsjad. Straff kan være bot eller fengsel.

Bruk og besittelse av enhver form for narkotika er strengt forbudt og blir hardt straffet.

Offentlige myndigheter kan utstede fototillatelse til besøkende. Det er forbudt å fotografere offentlige bygninger og militære installasjoner. Be om tillatelse før du tar bilder av lokalbefolkningen.

Ha alltid med deg reisedokumenter, inkludert gyldig pass og visum.

Ansvarlig norsk ambassade for Tsjad er ambassaden i Accra, Ghana. Ambassaden håndterer konsulære saker etter avtale. Ambassaden i Accra er i 89, Liberation Road, Ako Adjei Interchange, Cantonments, Accra, og kan kontaktes på emb.accra@mfa.no eller telefon +233(0)302744300.

Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Tsjad.