Tsjad - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Accra, Ghana

Sikkerhetssituasjonen i Tsjad kan endre seg raskt. Landet styres av et overgangsregime, etter at tidligere president Idriss Deby ble drept i kamp mot opprørsgrupper i 2021. I februar 2024 var det politisk uro i hovedstaden N’Djamena, og flere opposisjonspolitikere ble drept i en aksjon mot deres hovedkvarter. Det kan forventes ytterligere uro frem mot planlagt presidentvalget i 2024. I områdene nordvest for N’Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjadsjøen, har det i de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram. Nordmenn oppfordres til å holde seg orientert om situasjon og ta nødvendige forholdsregler.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15.05.2021 - FORTSATT GYLDIG

Tsjad - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til N’Djamena. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tsjad utenfor N’Djamena.

Visum: Nordmenn trenger visum for å besøke Tsjad. For å søke om visum, ta kontakt med Tsjads ambassade i Berlin:

Embassy of the Republic of Chad
Adresse: Lepsius Strasse 114, 12165 Berlin
Telefon: +49 30 319 91 620
Nettsted: Ambassade du Tchad à Berlin 

Vær oppmerksom på at prosessen kan ta flere uker, så det er viktig å søke i god tid.

Alle besøkende til Tsjad må registrere seg hos det nasjonale politiet innen 72 timer etter ankomst til landet.

Sikkerhetssituasjonen og den politiske situasjonen i Tsjad er ustabil. Landet styres av en overgangsregjering ledet av president Mahamat Idriss Deby. Han overtok ledelsen av landet da hans far, Idriss Deby, ble drept i kamp mot opprørsgrupper i 2021.

I februar 2024 var det politisk uro i hovedstaden N’Djamena, og flere opposisjonspolitikere ble drept i en aksjon mot deres hovedkvarter. Også i 2022 brøt det ut store politiske demonstrasjoner i flere av Tsjads byer knyttet til presidentens forlengelse av overgangsperioden. Det ble rapportert om mange sivile drepte og skadde, etter tsjadiske sikkerhetsstyrkers voldsbruk mot demonstrantene. Det forventes ytterligere politisk og sosial uro i forkant av det planlagte presidentvalget i 2024.

Sikkerhetsmyndighetene er kjent for å slå hardt ned på demonstrasjoner og sikkerhetstiltak kan igjen innføres på kort varsel. Reisende frarådes å ferdes i områder med uroligheter og hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger.

Risikoen for terrorangrep er til stede i hele Tsjad. I områdene nordvest for N’Djamena, langs grensen til Nigeria og Tsjadsjøen har det de siste årene vært en rekke angrep fra Boko Haram. Alle reiser utenfor hovedstaden N'Djamena krever tillatelse fra innenriksministeriet.

Norske borgere som vurderer å reise til Tsjad oppfordres til å holde seg løpende oppdatert ved å følge med på nyheter og øvrige kilder til informasjon. Reisende frarådes å ferdes i områder med uroligheter og hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger.

Norske borgere som oppholder seg kortere eller lengre tid i Tsjad oppfordres til å registrere sine reiser på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Vaksine: Vaksine mot gulfeber er obligatorisk, og besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort. Dette håndheves strengt. Malaria er utbredt i hele landet og Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malaria-profylakse.

Tsjad ligger i meningokokk-beltet som strekker seg fra Senegal til Etiopia. Forekomsten av hjernehinnebetennelse i dette området er høy. Vaksine mot hjernehinnebetennelse er derfor anbefalt.

Du kan finne ytterligere informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider om Tsjad.

Helsetilbudet er svært begrenset i hele landet.

Tsjad er et av verdens fattigste land, og tyveri er utbredt. Væpnede ran forekommer også i N’Djamena. Utlendinger kan være målgruppe. Det rapporteres også om et økende antall landeveisrøverier på veier utenfor N’Djamena.

Reisende frarådes å gå til fots eller anvende motorsykkel, å bevege seg i isolerte eller mindre utviklede byområder og frarådes spesielt å reise alene om natten.

Deler av veinettet kan bli vanskelig fremkommelig i regntiden. I sør varer regntiden fra mai til oktober, i sentrale deler av landet fra juni til september.

Det kan også forekomme til dels kraftige sandstormer som blant annet hindrer flytrafikk.

Lokale lover gjenspeiler det faktum at Tsjad er et overveiende muslimsk land. Du bør til enhver tid respektere lokale lover, tradisjoner, skikker og religioner og unngå å støte andre kulturer eller religiøs tro, spesielt i løpet av den hellige måneden ramadan eller ved besøk på religiøse steder.

Tsjad er et konservativt muslimsk samfunn der all offentlig fremvisning av hengivenhet anses som uakseptabel. Dette gjelder både for heterofile og homofile par.

Bekledning: Kle deg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

LHBTI: Homofili er ikke allment akseptert i det tsjadiske samfunnet. I august 2017 trådte en ny lov i kraft som kriminaliserer seksuell aktivitet med samme kjønn i Tsjad. Straff kan være bot eller fengsel.

Narkotika: Bruk og besittelse av enhver form for narkotika er strengt forbudt og blir hardt straffet.

Fotografering: Offentlige myndigheter kan utstede fototillatelse til besøkende. Det er forbudt å fotografere offentlige bygninger og militære installasjoner. Be om tillatelse før du tar bilder av lokalbefolkningen.

Ha alltid med deg reisedokumenter, inkludert gyldig pass og visum.

Norge har et honorært konsulat i Rue 1426 Porte 371 (Quartier Farcha) i N’Djamena. Honorær konsul er Djah Zara Oueddo. Ta kontakt på enten consulatnotch@gmail.com eller +23566274866 / +235292178 / +23566291879. Åpningstider er etter avtale mandag og fredag 10:00 – 12:30.

Ansvarlig norsk ambassade for konsulære saker i Tsjad er ambassaden i Accra, Ghana. Ambassaden håndterer konsulære saker etter avtale. Ambassaden i Accra er i 89, Liberation Road, Ako Adjei Interchange, Cantonments, Accra, og kan kontaktes på emb.accra@mfa.no eller telefon +233(0)302744300.

Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Tsjad.