Tunisia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Alger

Fra og med 1. desember 2021 må utlendinger være fullvaksinerte for å få innreise i Tunisia. De må fremvise covid-19-pass (med QR-kode) fra sin nasjonale helsemyndighet samt negativ PCR-test tatt senest 48 timer før innreise. For øvrig informasjon om koronavirus se kapitlene Innreise og Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.06.2019 - FORTSATT GYLDIG

Tunisia - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i guvernementet Kasserine og guvernementet Tataouine syd i landet.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tunisia utenfor Tunis og turistområdene ved middelhavskysten som ikke er strengt nødvendige.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt ansvar å ha gyldige dokumenter og å være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Visum: Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Tunisia i inntil 90 dager uten visum.

Statsborgerskap: Borgere med norsk-tunisisk (dobbelt) statsborgerskap bør være oppmerksomme på at landets myndigheter regner dem som tunisiske borgere under opphold i Tunisia. Dette legger begrensninger på hvor mye bistand norske myndigheter kan yte.

Barn under 18 år: Norske kvinner som er gift/samboere med tunisiske borgere må være oppmerksom på at eventuelle felles barn automatisk blir tunisisk borgere dersom deres far er tunisier.

Mistet pass: Hvis du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort må du melde tapet til tunisisk politi og kontakte konsulatet i Tunis, eller ambassaden i Alger (kontaktinformasjon finnes lenger nede). Etter 1. juni vil det være kun mulig å utstede midlertidig pass (nødpass) i Tunis.

Trafikk: Alvorlige trafikkulykker er dessverre svært vanlig. Unngå pirattaxi. Bruk eksempelvis drosjer som har blitt «forhåndsgodkjent» av seriøse hotell, eller last ned taxi-app av typen «Bolt». Reiser med såkalte «louages», altså kollektive taxi-ordninger mellom byene, frarådes.

Terror: Terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder utgjør en risiko i Tunisia. Både al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) og andre lokale grupper er aktive. Flere av terrorangrepene har vært rettet mot turister, men også sikkerhetsstyrker er målet for mange av disse gruppene.

Demonstrasjoner: Etter revolusjonen i 2011 har Tunisia vært preget av demonstrasjoner og sosial uro. Både fastboende og tilreisende nordmenn bør unngå store folkemengder og demonstrasjoner. Følg rådene fra lokale myndigheter, og følg med på lokale medier.

Bading: Respekter advarsler på strender knyttet til strøm- og vindforhold.

Kvinners sikkerhet: I Tunisia går tradisjonelle klesplagg og hijab hånd i hånd med vestlig kleskode. Utenfor større byer og turistområder er det likevel tilrådelig at man dekker knær og skuldre for å unngå uønsket oppmerksomhet.

Koronavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdaterte om utviklingen i koronasituasjonen og følge tunisiske myndigheters råd og anvisninger. Slik som ambassaden forstår det gjelder følgende regler fra 1. desember 2021:

Innreiserestriksjoner og testing: Fra og med 1. desember 2021 er det bare utlendinger som er full-vaksinerte som får innreise til Tunisia. Fullvaksinerte, dvs personer over 18 år, må kunne vise gyldig covid-19-pass (med QR-kode) fra sin nasjonale helsemyndighet.

Alle reisende over seks år må dessuten fremvise negativ PCR-test ved innreise, og denne må ikke være eldre enn 48 timer. Før innreise må reisende dessuten fylle ut skjema for innreise. Alle reisende kan bli bedt om å ta PCR ved ankomst Tunisia.

For utlendinger med oppholdstillatelse i Tunisia gjelder det krav om ti dagers karantene, som skal gjennomføres på bestemte karantene-sentre (se oversikt). Ved innreise må du fremvise at reservasjonen er foretatt og forhåndsbetalt. 

Restriksjoner: Store folkeansamlinger er ikke tillatt. Det er obligatorisk å bære maske i offentlighet. Fra og med 13. januar 2022 er det innført portforbud mellom kl. 22.00 til kl. 05.00. Ingen arrangementer og ansamlinger i det offentlige rom er tillatt. Myndighetene ber folk unngå å reise til områder hvor det er mye smitte. Alle anbefales å jobbe hjemmefra. Det blir ofte annonsert endringer på kort varsel.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Koronavirus - helsenorge.no. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsetilbud: Helsetilbudet er adekvat i de større byene, og da først og fremst på private klinikker. Det er ofte påkrevet å legge frem bevis på gyldig helseforsikring. Sykehusstandarden på offentlig sykehus er generelt sett lavere enn i Norge. Velassorterte apotek finnes i stort antall, men man bør medbringe spesielle medisiner som man vet man vil få bruk for. Verdenshelseorganisasjon (WHO) kan også gi informasjon om helseforholdene i Tunisia.

Drikkevann: De fleste tunisiere drikker vann fra springen, men utlendinger anbefales å holde seg til flaskevann.

Vær oppmerksom på lommetyver og andre kriminelle. Unngå å ferdes med dyre smykker, klokker og andre verdisaker som kan tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet. Oppbevar mobiltelefon, lommebok og pass på et trygt sted. Skulle du oppleve å bli ranet, henvend deg til nærmeste politistasjon.

Narkotika: Besittelse og bruk av enhver form for narkotika, selv i minimale mengder, er strengt forbudt og straffes hardt.

Ansvar: Dersom en krisesituasjon oppstår, følg veiledning og råd fra lokale myndigheter. Hold deg orientert om situasjonen gjennom mediebildet, slik som nettavisene La Presse og Webdo.

Helligdager: Mange tunisiske helligdager er bevegelige fordi de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste helligdagene. Mouled og islamsk nyttår. 1. januar, 14. januar, 20. mars, 9. april, 1. mai, 25. juli, 13. august og 15. oktober er også helligdager.

Seksuell orientering: Homoseksualitet er straffbart, og samfunnet er generelt lite tolerant overfor LGBTI'ere. Det er likevel vanlig at to personer av samme kjønn deler hotellrom på reise.

Norske borgere i nød eller krise bes kontakte:

Honorærkonsulatet i Tunis:

E-post : general@cons-nor.tn

Telefon : +216 71 860 924

Ambassaden i Alger kan også kontaktes:

Åpningstid : kl. 9-16 (søn-tor)
E-post: emb.alger@mfa.no
Telefon : +47 23 95 55 83.
Faks: +213 (0) 21 94 64 64

Nettsiden Norge i Tunisia

Det er også er mulig å kontakte UDs operative senter på +47 23 95 00 00. Senteret kan kontaktes 24/7, enten per telefon eller per e-post: UDops@mfa.no

Se også den felles nordiske beredskapsplanen - på ansvarlig ambassades hjemmeside.

 

Tunisia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Tunisia.