Tunisia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Alger

I slutten av juni 2020 åpnet Tunisia igjen for innreise. Alle innreisende er underlagt karanteneplikt. Man bør samtidig være oppmerksom på at det fortløpende kan komme endringer og tilstramminger. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 19. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.06.2019 - FORTSATT GYLDIG

Tunisia - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i guvernementet Kasserine og guvernementet Tataouine syd i landet.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tunisia utenfor Tunis og turistområdene ved middelhavskysten som ikke er strengt nødvendige.

Sikkerhet

De siste årene har det vært flere mindre terrorangrep. I begynnelsen av mars 2020 var det et selvmordsangrep utenfor den amerikanske ambassaden i Tunis, hvor de to angriperne og en politimann ble drept.

Terrorisme: Terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder utgjør en risiko i Tunisia. Både al-Qaida i islamsk Maghreb (Aqim) og andre lokale grupper er aktive. Flere av terrorangrepene har vært rettet mot turister, men også sikkerhetsstyrker er målet for mange av disse gruppene. Tilreisende bør derfor vise varsomhet når de ferdes nær offentlige bygninger eller i nærheten av politi- og sikkerhetsstyrker.

I juni 2015 drepte en terrorist 39 personer, alle europeiske turister, ved et strandhotell i Sousse. Isil har påtatt seg ansvaret for dette angrepet. Drøye tre måneder tidligere, ble 21 europeiske turister drept da terrorister angrep Bardomuseet i hovedstaden Tunis.

Myndighetene gjeninnførte unntakstilstanden i november 2015, og denne gjelder fortsatt.  Unntakstilstanden gir sikkerhetsmyndighetene omfattende fullmakter til bl.a. å oppløse forsamlinger, begrense bevegelsesfrihet og innføre portforbud. Det kan være større oppbud av politi og militære i sentrale områder. Det har de siste årene vært en rekke tilfeller av sosial uro og demonstrasjoner i flere deler av landet. Disse kan utarte i voldsomheter, og tilreisende bør holde seg unna. 

Kriminalitet: Vær oppmerksom på lommetyver og andre kriminelle. Unngå å ferdes med dyre smykker, klokker og andre verdisaker som kan tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet Oppbevar mobiltelefon, lommebok og pass på et trygt sted. Skulle du oppleve å bli ranet, henvend deg til nærmeste politistasjon for å anmelde tyveriet.

Besittelse og bruk av enhver form for narkotika, selv i minimale mengder, er strengt forbudt og straffes hardt. Ta med attest fra lege dersom du har med reseptbelagte, vanedannende medikamenter inn i landet. Det er ulovlig å ta bilder av politi/sikkerhetsstyrker og militære installasjoner.

Trafikksikkerhet og transport: Trafikkregler blir sjelden respektert, og det må overalt og til alle tider utvises stor forsiktighet. Ferdsel på uopplyste veier etter mørkets frembrudd frarådes, særlig i grisgrendte strøk.

Unngå pirattaxi. Bruk f.eks. drosjer som har blitt "forhåndsgodkjent" av seriøse hotell. Reiser med såkalte "louages" (samle-taxi) mellom byene frarådes. Det er god standard på motorveier, men riksveiene har variabel kvalitet. Det er tilrådelig å bruke fly eller tog for lengre transportetapper. Dersom man av tunisiske myndigheter holdes ansvarlig for en større trafikkulykke, risikerer man fengsling i påvente av rettssak. Ved innblanding i mindre trafikkulykker, bør man fylle ut et skjema kalt «Constat Amiable», som undertegnes av begge parter. Skjemaet får man hos forsikringsselskapene og leiebilfirmaer.

Myndighetene har veisperringer både i urbane og rurale strøk. Spesielt utenfor de største byene og turistsonene bør en være forberedt på å bli stoppet langs veien for kontroll av ID og reisedokument. Vær oppmerksom på at det har forekommet at terrorister/kriminelle aktører setter opp falske veisperringer på landsbygda.

Politisk uro/demonstrasjoner: Etter revolusjonen i 2011 har Tunisia vært preget av demonstrasjoner og sosial uro. Både fastboende og tilreisende nordmenn bør unngå store folkemengder og demonstrasjoner. Følg rådene fra lokale myndigheter, og følg med på lokale medier.

Kvinners sikkerhet: I Tunisia går tradisjonelle klesplagg og hijab hånd i hånd med vestlig kleskode. Utenfor større byer og turistområder er det likevel tilrådelig at man dekker knær og skuldre for å unngå uønsket oppmerksomhet.

Skulle du bli trakassert eller havne i andre problemer, skrik opp eller lag en scene slik at politi eller andre kan komme deg til unnsetning. 

Seksuell orientering: Homoseksualitet er straffbart i Tunisia.  Transseksuelle kan også bli straffeforfulgt.

Reiseregistrering: Utenriksdepartementet anbefaler alle nordmenn som reiser til Tunisia for kortere eller lengre opphold å registrere seg på www.reiseregistrering.no/

Forsikring: Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Politi 197, ambulanse 190, brann/ulykker 198, nasjonalgarden 193, strøm/gass 196

Nødsituasjon: Norske borgere i nød eller krise bes kontakte generalkonsulatet i Tunis for bistand:

Consulat Général Royal de Norvège à Tunis Rue du Lac Constance, Immeuble Carthage Center, Bloc B, no B4, 1053 Les Berges du Lac, 1053 Tunis, e-post : general@cons-nor.tn, telefon : +216 71 860 924

Ambassaden i Alger kan også kontaktes på e-post: emb.alger@mfa.no / tlf. +47 23 95 55 83.

Er det akutt, ta kontakt med UDs døgnoperative senter på +47 23 95 00 00. Senteret kan også nås per e-post: UDops@mfa.no.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Tunisia i inntil 90 dager uten visum.

Borgere med norsk-tunisisk (dobbelt) statsborgerskap bør være oppmerksomme på at landets myndigheter regner dem som tunisiske borgere under opphold i Tunisia. Dette legger begrensninger på hvor mye bistand norske myndigheter kan yte. Norske kvinner som er gift/samboere med tunisiske borgere må være oppmerksom på at eventuelle felles barn automatisk blir tunisisk borgere dersom deres far er tunisier.

Husdyr kan innføres, men må være vaksinert mot rabies. Vaksinasjonsattest og helseattest må forevises.


Helse

Koronavirus (covid-19): 7. april kunngjorde den tunisiske regjeringen følgende innreiseregler for Tunisia :

  • En negativ covid-19-test (PCR), som ikke er eldre enn 72 timer, må fremvises ved ankomst i Tunisia sammen med et bevis på at du har booket en ny covid-19 PCR-test som skal tas på slutten av en karanteneperiode på fem dager. Dette kan organiseres på nettstedet Prendre rendez-vous RT-PCR.
  • Dersom den andre prøven, tatt etter fem dager i karantene, også er negativ, og man ikke viser symptomer, kan karantenetiden opphøre. Er denne prøven positiv, fortsetter karantenetiden til man kan bekreftes frisk av lokale helsemyndigheter.  
  • Før avreise, må du fylle ut skjemaet Voyageur.
  • Tunisiske myndigheter ber alle reisende laste ned og bruke myndighetenes sporings-app, «E7mi» på sin mobiltelefon. Lenke til denne finnes på nettsiden E7mi est l'application Tunisienne de traçage numérique du Covid-19.
  • Utgifter knyttet til opphold i karanteneperioden, samt testing, må dekkes av den reisende selv.

For mer informasjon, se situasjonsoppdateringer fra WHO på Coronavirus disease situation report. Konsulter også lokale media, f.eks La PresseTAP: Informasjon finnes også på hjemmesiden til det tunisiske helsedepartementet. Se også departementets facebookside.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsetilbudet er adekvat i de større byene, og da først og fremst på private klinikker. Det er ofte påkrevet å legge frem bevis på gyldig helseforsikring.

Sykehusstandarden på offentlig sykehus er generelt sett lavere enn i Norge.

For informasjon om vaksine-behov før reise til Tunisia, se Folkehelseinstituttets nettsider.

Det kan oppstå store problemer dersom man ikke har gyldig reise- og sykeforsikring. Private sykehus godtar ikke innleggelser uten at bevis på gyldig helseforsikring (evt forhåndsbetaling).

Velassorterte apotek finnes i stort antall, men man bør medbringe spesielle medisiner som man vet man vil få bruk for.

Verdenshelseorganisasjon (WHO) kan gi også gi informasjon om helseforholdene i landet.

Det er fare for rabies fra ville hunder og katter. De fleste tunisier drikker vann fra springen, men utlendinger anbefales å holde seg til flaskevann. Frukt og grønnsaker bør vaskes godt. Det er spesielt viktig å være forsiktig inntil man har vent seg til den lokale bakterieflora. Hygienen på de større hotellene og restaurantene er tilfredsstillende.


Praktisk informasjon

Bær alltid passet med deg (eventuelt passkopi) i tilfelle du blir bedt om å identifisere deg av sikkerhetsmyndighetene.

Det offisielle språket er arabisk. Fransk er utbredt og det språket som oftest benyttes i sentraladministrasjon og næringsliv. Veiskilt er oppført på både fransk og arabisk. Engelsk er utbredt i turistbransjen.

Strømmen er 220 volt. Spenningen kan variere, og strømbrudd kan forekomme.

Tunisiske dinarer er ikke konvertibel for private transaksjoner og kan hverken innføres eller utføres. Turister må beholde vekslingskvitteringer for å få vekslet tilbake tunisiske dinarer ved utreise.

Visa og Mastercard aksepteres de fleste steder i storbyer og turiststeder og kan benyttes ved uttak av lokal valuta fra minibank. American Express og Diners er noe mindre utbredt.

Internettkafeer (Publinet) er utbredt. Det er tre landsdekkende GSM-nettverk: Tunisie Telecom, Ooredoo og Orange. Større hoteller har også wifi. Nasjonalt internettdomene er .tn, nasjonal telefonkode +216.

Åpningstidene er for butikker: 09.00 - ca. 20.00, ofte stengt to timer ved lunsjtider, banker: 08.00 - ca.15.30, stengt lørdag og søndag (helgen), kontorer: 08.00 - ca.17.00, stengt lørdag ettermiddag og søndag (helgen).

Mange tunisiske helligdager er bevegelige ettersom de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste, samt Mouled og islamsk nyttår. 1. januar, 14. januar, 20. mars, 9. april, 1. mai, 25. juli, 13. august og 15. oktober er faste helligdager. 

Tidsforskjell: Ved sommertid ligger Norge en time foran.

Tradisjon, religion og familiesamfunnet står fortsatt sterkt i Tunisia, selv om kvinnenes stilling er friere enn i de fleste andre arabiske eller muslimske land. Turistområdene og hovedstaden bærer preg av vestlig påvirkning, og det er stort sett ikke noe problem å kle seg som i vesten i disse områdene. Solkjoler, shorts og kortermede bluser er akseptabelt