Tunisia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Alger

Alle innreisende skal være i karantene i ti dager, uansett om de er vaksinert eller ikke. Man bør være oppmerksom på at det fortløpende kan komme endringer og tilstramminger. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27. AUGUST 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendig til land utenfor EU/EØS, Sveits og Storbritannia. Det er gjort unntak for enkelte land og områder som enten er eller har vært på EUs tredjelandsliste.

I tillegg til EU/EØS, Sveits og Storbritannia er følgende land og områder unntatt fra UDs globale reiseråd: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Israel, Japan, Kosovo, Moldova, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Ukraina og USA.

Det globale reiserådet gjelder til 1. oktober 2021.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.06.2019 - FORTSATT GYLDIG

Tunisia - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i guvernementet Kasserine og guvernementet Tataouine syd i landet.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Tunisia utenfor Tunis og turistområdene ved middelhavskysten som ikke er strengt nødvendige.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt ansvar å ha gyldige dokumenter og å være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Visum: Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Tunisia i inntil 90 dager uten visum.

Statsborgerskap: Borgere med norsk-tunisisk (dobbelt) statsborgerskap bør være oppmerksomme på at landets myndigheter regner dem som tunisiske borgere under opphold i Tunisia. Dette legger begrensninger på hvor mye bistand norske myndigheter kan yte.

Barn under 18 år: Norske kvinner som er gift/samboere med tunisiske borgere må være oppmerksom på at eventuelle felles barn automatisk blir tunisisk borgere dersom deres far er tunisier.

Mistet pass: Hvis du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort må du melde tapet til tunisisk politi og kontakte konsulatet i Tunis, eller ambassaden i Alger (kontaktinformasjon finnes lenger nede). Etter 1. juni vil det være kun mulig å utstede midlertidig pass (nødpass) i Tunis.

Trafikk: Alvorlige trafikkulykker er dessverre svært vanlig. Unngå pirattaxi. Bruk eksempelvis drosjer som har blitt «forhåndsgodkjent» av seriøse hotell, eller last ned taxi-app av typen «Bolt». Reiser med såkalte «louages», altså kollektive taxi-ordninger mellom byene, frarådes.

Terror: Terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder utgjør en risiko i Tunisia. Både al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) og andre lokale grupper er aktive. Flere av terrorangrepene har vært rettet mot turister, men også sikkerhetsstyrker er målet for mange av disse gruppene.

Demonstrasjoner: Etter revolusjonen i 2011 har Tunisia vært preget av demonstrasjoner og sosial uro. Både fastboende og tilreisende nordmenn bør unngå store folkemengder og demonstrasjoner. Følg rådene fra lokale myndigheter, og følg med på lokale medier.

Bading: Respekter advarsler på strender knyttet til strøm- og vindforhold.

Kvinners sikkerhet: I Tunisia går tradisjonelle klesplagg og hijab hånd i hånd med vestlig kleskode. Utenfor større byer og turistområder er det likevel tilrådelig at man dekker knær og skuldre for å unngå uønsket oppmerksomhet.

Koronavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdaterte om utviklingen i koronasituasjonen, og følge tunisiske myndigheters råd og anvisninger. Nye restriksjoner kan innføres på kort varsel.

Innreiserestriksjoner og testing: Gjeldende fra 25. august 2021 for alle reisende over 12 år: Før du reiser til Tunisia, må du fylle ut og ha med utskrfit av skjemaet Voyageur. Du må teste deg og ha med (PCR-)sertifikat for negativ PCR-test som ikke overstiger 72 timer, samt en covid-19 QR-kode, og godta en potensiell hurtigtest (antigen) ved ankomst. Alle må i karantene (selv-isolasjon) ti dager etter ankomst. Uvaksinerte og de som ennå ikke er fullvaksinerte, må på ett av følgende karantenehotell (se vedlagte liste). Alle utgifter må dekkes av den reisende selv. Hotellreservasjon må gjøres før avreise til Tunisia og bekreftelse på reservasjon for ti dager må fremvises ved innsjekking. En PCR-test kan utføres mellom 7. og 10. dag etter ankomst, og karantenen avsluttes dersom testen er negativ. Også fullvaksinerte må i ti dagers karantene, enten hjemme eller på det hotellet de ønsker. Dette gjelder også uledsagede mindreårige (under 18 år).

Restriksjoner: Store folkeansamlinger er ikke tillatt. Det er portforbud fra kl. 22.00 til 05:00 i hele Tunisia. Det er obligatorisk å bære maske i offentlighet. Det blir ofte annonsert endringer på kort varsel. Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Koronavirus - helsenorge.no. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Helsetilbud: Helsetilbudet er adekvat i de større byene, og da først og fremst på private klinikker. Det er ofte påkrevet å legge frem bevis på gyldig helseforsikring. Sykehusstandarden på offentlig sykehus er generelt sett lavere enn i Norge. Velassorterte apotek finnes i stort antall, men man bør medbringe spesielle medisiner som man vet man vil få bruk for. Verdenshelseorganisasjon (WHO) kan også gi informasjon om helseforholdene i Tunisia.

Drikkevann: De fleste tunisiere drikker vann fra springen, men utlendinger anbefales å holde seg til flaskevann.

Vær oppmerksom på lommetyver og andre kriminelle. Unngå å ferdes med dyre smykker, klokker og andre verdisaker som kan tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet. Oppbevar mobiltelefon, lommebok og pass på et trygt sted. Skulle du oppleve å bli ranet, henvend deg til nærmeste politistasjon.

Narkotika: Besittelse og bruk av enhver form for narkotika, selv i minimale mengder, er strengt forbudt og straffes hardt.

Ansvar: Dersom en krisesituasjon oppstår, følg veiledning og råd fra lokale myndigheter. Hold deg orientert om situasjonen gjennom mediebildet, slik som nettavisene La Presse og Webdo.

Helligdager: Mange tunisiske helligdager er bevegelige fordi de følger den muslimske månekalenderen. Avslutningen av fastemåneden ramadan (Aid El Fitr) og offerdagen (Aid El Adha) er blant de viktigste helligdagene. Mouled og islamsk nyttår. 1. januar, 14. januar, 20. mars, 9. april, 1. mai, 25. juli, 13. august og 15. oktober er også helligdager.

Seksuell orientering: Homoseksualitet er straffbart, og samfunnet er generelt lite tolerant overfor LGBTI'ere. Det er likevel vanlig at to personer av samme kjønn deler hotellrom på reise.

Norske borgere i nød eller krise bes kontakte:

Honorærkonsulatet i Tunis:

E-post : general@cons-nor.tn

Telefon : +216 71 860 924

Ambassaden i Alger kan også kontaktes:

Åpningstid : kl. 9-16 (søn-tor)
E-post: emb.alger@mfa.no
Telefon : +47 23 95 55 83.
Faks: +213 (0) 21 94 64 64

Nettsiden Norge i Tunisia

Det er også er mulig å kontakte UDs operative senter på +47 23 95 00 00. Senteret kan kontaktes 24/7, enten per telefon eller per e-post: UDops@mfa.no

Se også den felles nordiske beredskapsplanen - på ansvarlig ambassades hjemmeside.

 

Tunisia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Tunisia.