Forsiden

Venezuela - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Colombia.

Det er få internasjonale flygninger til Venezuela, og mulighetene for innreise og utreise er derfor noe begrenset. Det anbefales å sette seg godt inn i tiltak og lokalt regelverk. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 01.06.2017 - FORTSATT GYLDIG

Venezuela - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til og opphold i Venezuela.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. For innreisebestemmelser knyttet til covid-19, se avsnittet om Helse.  

Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Venezuela. Som turist kan man få opphold i inntil 90 dager. For forlengelse av oppholdet må man kontakte immigrasjonsmyndighetene.

Pass: Innreise forutsetter gyldig pass med minimum tre måneders gyldighet utover reisens varighet.

Ved utreise betales flyplassavgift dersom denne ikke er inkludert i billetten.

Reiseregistrering: Vi oppfordrer alle nordmenn om å registrere sin reise på reiseregistrering.no

Kriminaliteten i Venezuela er høy  og vi anbefaler derfor reisende å utvise stor forsiktighet.

Demonstrasjoner: Det kan forekomme demonstrasjoner og voldelige konfrontasjoner i gatene i hovedstaden Caracas og andre byer. Man kan møte veisperringer og tåregass kan bli brukt. Reisende bes være spesielt forsiktige og holde seg på avstand fra demonstrasjoner. Det anbefales at man holder seg løpende orientert om situasjonen.

Terror: Risikoen for terrorhendelser er lav. Reisende bør unngå å dra inn i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela da det finnes ulike væpnede grupperinger samt et betydelig innslag av ulovlige aktiviteter av ulike slag.

Trafikk og reiser innenlands: Man bør ikke ta taxi på gata men reservere taxi pr. telefon gjennom hotell og restauranter o.l. fra et pålitelig selskap, eller organisere seg med egen transporttjeneste. Tilfeller av sjøkapring har også forekommet i venezuelansk farvann.

Ved bruk av innenlandsk fly bør man vurdere flyselskapet. Det finnes useriøse aktører, og det har vært en rekke ulykker med småfly.

Koronavirus (covid-19): For innreise til Venezuela er det krav om vaksinasjonskort som viser at du er fullvaksinert mot covid-19 (to doser) eller en negativ PCR-test utført maks 48 timer før ankomst til landet. Det er karanteneplikt ved positivt resultat.

***

Det venezuelanske helsevesenet holder en gjennomgående dårligere standard enn i Norge. Husk som alltid å tegne reiseforsikring før avreise.

Medisiner: Mangel på medisiner og annet utstyr på sykehusene kan gjøre det vanskelig å få tilrettelagt legebehandling når det måtte være nødvendig. Man bør derfor selv medbringe nødvendige medisiner. Det finnes private klinikker i Caracas som holder relativt høy standard, men dertil høye priser.  

Vaksiner: Venezuelanske myndigheter anbefaler alle reisende å være vaksinert mot gulfeber. Det anbefales å sjekke med den venezuelanske ambassaden i Oslo om det er påkrevet å vise vaksinasjonskort ved innreise.

Sanitære forhold: Gjennomgående er de sanitære forholdene på hoteller og restauranter tilfredsstillende. Vann på flaske anbefales. Tilreisende kan få noe lettere magebesvær pga. den uvante bakteriefloraen. Kolera, dengue, hepatitt, malaria, gulfeber og zika forekommer. Det har også vært en økning i antall malaria og difteri-smittede siden 2017 i enkelte deler av landet. Vi anbefaler derfor å ta kontakt med norske helsemyndigheter før utreise.

Terror: Risiko for terrorhendelser er lav. Reisende bør unngå å dra inn i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela da tilstedeværelsen av ulike væpnede grupperinger fort kan høyne risikoen ved en reise.  

Trafikk og reiser innenlands: Man bør ikke ta taxi på gata men reservere taxi pr. telefon gjennom hotell og restauranter o.l. fra et pålitelig selskap, eller organisere seg med egen transporttjeneste. Tilfeller av sjøkapring har også forekommet i venezuelansk farvann.

Ved bruk av innenlandsk fly bør man vurdere flyselskapet. Det finnes useriøse aktører, og det har vært en rekke ulykker med småfly.

Den generelle kriminaliteten i Venezuela er høy. Etter mørkets frembrudd bør man utvise stor forsiktighet ved reiser til og fra flyplassen da det har vært rapportert om ran langs veien. Ran, drap og overfall er dagligdags i de største byene i Venezuela. Det er rapportert tilfeller av kidnappinger mot løsepenger..

De fleste drap foregår i de fattige bydelene som dekker åsene rundt Caracas. Disse områdene bør unngås. Kriminalitet som rammer turister er vanligvis pengemotivert i form av tyveri og bevæpnede ran. Hendelser skjer både på dag- og kveldstid. Det anbefales derfor å være spesielt forsiktig ved valg av bosted og generelt med hvor man ferdes. Man bør unngå å ferdes alene. Bagasje og personlige eiendeler bør holdes under nøye oppsikt på flyplasser, busstasjoner etc.

Oversvømmelser forekommer i regntiden over hele landet. I regntiden kan større jordskred forekomme.

Venezuela rammes jevnlig av små og større jordskjelv.

I Venezuela er du underlagt lokale lover og regler. Venezuela er spansktalende og man kan oppleve at engelskkunnskapene er noe begrenset, spesielt utenfor turistområdene.

Narkotika: Narkotikasmugling straffes med lange fengselsopphold under svært kummerlige forhold. Utlendinger gis ingen særbehandling i fengslene.

LGBTI: Seksuelle forhold mellom personer av samme kjønn eller organisering av LHBT-arrangementer er ikke underlagt juridiske restriksjoner i Venezuela. Likekjønnet ekteskap er ikke anerkjent i Venezuela. Diskriminering på bakgrunn av seksuell legning ved ansettelser er ulovlig og beskyttet ved lov. Det foreligger rapporter om samfunnsdiskriminering og overgrep basert på seksuell legning og kjønnsidentitet. I Venezuela og spesielt på landsbygda kan man oppleve at det er lavere toleranse og aksept blant lokalbefolkningen når det gjelder seksuell legning og kjønnsidentitet. I noen tilfeller kan det oppstå ubehagelige situasjoner, spesielt ved militære og politiposter.

Valuta/veksling: For utenlandske besøkende i Venezuela er valutasystemet en særlig utfordring. Vekslingskontoret på flyplassen veksler dollar til bolivares. Det samme gjør større hoteller. Et parallelt svart marked med mye høyere kurs eksisterer, men det frarådes å veksle med lokale personer på flyplassen eller på gata. Det er ikke mulig å veksle fra bolivares til utenlandsk valuta. Dollar er utbredt som betalingsmiddel for utlendinger. 

Valuta/veksling: For utenlandske besøkende i Venezuela er valutasystemet en særlig utfordring. Vekslingskontoret på flyplassen veksler dollar til bolivares. Det samme gjør større hoteller. Et parallelt svart marked med mye høyere kurs eksisterer, men det frarådes å veksle med lokale personer på flyplassen eller på gata. Det er ikke mulig å veksle fra bolivares til utenlandsk valuta.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 28. februar og 1. mars (carnaval), Skjærtorsdag og Langfredag, 19. April (Declaración de la Independencia), 1. mai, 24. juni (Batalla de Carabobo), 5. Juli (Día de la Independencia), 24. juli (Natalicio del Simón Bolivar), 12. oktober (Día de la Resistencia Indígena), 24. og 25. desember, 31. desember.

Noen av disse helligdagene faller på forskjellige datoer fra år til år og det er ikke uvanlig å flytte dagene til nærmeste virkedag hvis helligdagen faller på en lørdag/søndag.

Nødtelefon: 911 

Ansvarlig ambassade: Ambassaden i Bogota, Colombia
E-post: emb.bogota@mfa.no
Adresse: Carrera 11ª #94-45, Oficina 904, Edificio Oporto
Telefon: +57 651 5500,
Åpningstider: Mandag-torsdag 8.00-12.00 og 13.00-16.00, fredag: 08.00-13.30
Nettside

For henvendelser om pass, nødlidende, innreiseregler og annen bistand til nordmenn ber vi om at e-post sendes: consular.bogota@mfa.no

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på tlf: +47 23 95 00 00 eller e-post: UDops@mfa.no

Norske konsulater i Venezuela:

Caracas, Venezuela
E-post: consulado.noruegaccs@gmail.com
Adresse: Torre Banco Lara, Piso 11, Of. 11D, La Castellana, Caracas
Telefon: +58 (212) 2632055, +58 (212) 2632134, +58 (212) 263 2254
Åpningstider: mandag-fredag 7.00 – 12.00, 13.30 – 16.00

Isla de Margarita, Venezuela
E-post: josemendoza@scatca.com
Adresse: Ed. Scat, Av. Juan Bautista Arismendi, Porlamar, Margarita
Telefon: +58 (0) 295 274 0027, +58 (0) 295 274 1935
Åpningstider: mandag-fredag 9.00 – 12.00

Puerto Cabello, Venezuela
E-post: josemanuelrodriguez59@hotmail.comjomrod59@gmail.com
Adresse: Venecia Ship Vesca, Calle Comercio #2, Puerto Cabello
Telefon: +58 (0) 242-360 0600, +58 (0) 242 360 0603
Åpningstider: mandag-fredag 9.00 – 15.00

Puerto Ordaz, Venezuela
E-post: pedro_ferrer2@hotmail.compedroferrer59@gmail.com
Adresse: Lloyd Sudamericano C.A., Ed. Residencias Cachamay, Calle el Callao, Local 1, Puerto Ordaz
Telefon: +58 (0) 286-922 8288, +58 (0) 922 8278, +58 (0) 922 5619, +58 (0) 922 0263
Åpningstider: mandag-fredag 8.00 – 12.00, 13.00 – 17.00

Venezuela. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Venezuela