Venezuela - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Colombia.

President Maduro har innført unntakstilstand og strenge smitteverntiltak. Negativ covid-19-test er påkrevet ved innreise. Det settes opp svært få internasjonale flyvninger, og det er derfor begrensede muligheter for innreise og utreise. Det anbefales å sette seg godt inn i tiltak og lokalt regelverk. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 01.06.2017 - FORTSATT GYLDIG

Venezuela - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til og opphold i Venezuela.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land. For innreisebestemmelser knyttet til covid-19 se avsnittet om Helse.  

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Venezuela. Som turist kan man få opphold i inntil 90 dager. For forlengelse av oppholdet må man kontakte immigrasjonsmyndighetene.

Innreise forutsetter gyldig pass med minimum tre måneders gyldighet utover reisens varighet.

Ved utreise betales flyplassavgift dersom denne ikke er inkludert i billetten.

Venezuela er et av landene i verden med høyest kriminalitet, og reisende må utvise den største forsiktighet.

Demonstrasjoner: Det kan forekomme demonstrasjoner og voldelige konfrontasjoner i gatene i hovedstaden Caracas og andre byer. Man kan møte veisperringer og tåregass kan bli brukt. Reisende bes være spesielt forsiktige og holde seg på avstand fra demonstrasjoner. Det anbefales at man holder seg løpende orientert om situasjonen.

Terror: Risikoen for terrorhendelser er lav. Reisende bør unngå å dra inn i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela da det finnes ulike væpnede grupperinger samt et betydelig innslag av ulovlige aktiviteter av ulike slag.

Trafikk og reiser innenlands: Man bør ikke ta taxi på gata men reservere taxi pr. telefon gjennom hotell og restauranter o.l. fra et pålitelig selskap, eller organisere seg med egen transporttjeneste. Tilfeller av sjøkapring har også forekommet i venezuelansk farvann.

Ved bruk av innenlandsk fly bør man vurdere flyselskapet. Det finnes useriøse aktører, og det har vært en rekke ulykker med småfly.

Det venezuelanske helsevesenet holder en gjennomgående dårligere standard enn i Norge. Husk som alltid å tegne reiseforsikring før avreise.

Mangel på mange vitale husholdningsprodukter, medisiner og annet utstyr på sykehusene kan gjøre det vanskelig å få en ideell legebehandling når det måtte være nødvendig. Man bør derfor selv medbringe nødvendige medisiner.

Venezuelanske myndigheter anbefaler alle reisende å være vaksinert mot gulfeber. Det anbefales å sjekke med den venezuelanske ambassaden i Oslo om det er påkrevet å vise vaksinasjonskort ved innreise.

Gjennomgående er de sanitære forholdene på hoteller og restauranter tilfredsstillende. Vann på flaske anbefales. Tilreisende kan få noe lettere magebesvær pga. den uvante bakteriefloraen. Kolera, dengue, hepatitt, malaria, gulfeber og zika forekommer. Spesielt malaria og gulfeber er et problem i rurale områder inne i landet. Ta kontakt med norske helsemyndigheter før utreise.

Koronavirus (covid-19): Situasjonen med koronaviruset er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes på kort varsel. Norske borgere oppfordres til å følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

For innreise til Venezuela er det krav for alle reisende å fremvise en negativ PCR-test utført maksimalt 48 timer før ankomst til landet. I tillegg vil det bli tatt en PCR-prøve på flyplassen i Venezuela som du selv må dekke kostnadene for. Om prøven får et positiv resultat, vil du få instrukser om karantene fra venezuelanske myndigheter.

Alle reisende må også fylle ut en helseerklæring (Health Pass) før ankomst (Pase de Salud (Health Pass) (casalab.com.ve).

Lenk til side med utfyllende informasjon:
Páginas - Recomendación de viaje (exteriores.gob.es).

Den generelle kriminaliteten i Venezuela er høy. Caracas ligger nær toppen av kriminalitetsstatistikken på verdensbasis. Spesielt er mordtallene urovekkende høye, og særlig i Caracas-området. Ved den internasjonale flyplassen Maiquetia rapporteres det om kidnappinger og ran som begås av fiktive taxisjåfører. Ran, drap og overfall er dagligdags i de største byene i Venezuela. Kidnappinger mot løsepenger er også svært utbredt.

Hvis man reiser i Venezuela, bør man ha kontakt med en pårørende som vet reisedetaljene og som man kan kontakte hvis man blir overfalt eller kidnappet.

De fleste drap foregår i de fattige bydelene som dekker åsene rundt Caracas. Disse områdene bør unngås. Kriminalitet som rammer turister er vanligvis pengemotivert i form av tyveri og bevæpnede ran. Hendelser skjer både på dag- og kveldstid. Det anbefales derfor å være spesielt forsiktig ved valg av bosted og generelt med hvor man ferdes. Man bør unngå å ferdes alene. Bagasje og personlige eiendeler bør holdes under nøye oppsikt på flyplasser, busstasjoner etc.

Oversvømmelser forekommer i regntiden over hele landet. I regntiden kan større jordskred forekomme.

Venezuela rammes jevnlig av små og større jordskjelv.

I Venezuela er du underlagt lokale lover og regler. Venezuela er spansktalende og man kan oppleve at engelskkunnskapene er noe begrenset, spesielt utenfor turistområdene.

Narkotikasmugling straffes med lange fengselsopphold under svært kummerlige forhold. Utlendinger gis ingen særbehandling i fengslene.

For utenlandske besøkende i Venezuela er valutasystemet en særlig utfordring. Vekslingskontoret på flyplassen veksler dollar til bolivares. Det samme gjør større hoteller. Et parallelt svart marked med mye høyere kurs eksisterer, men det frarådes å veksle med lokale personer på flyplassen eller på gata. Det er ikke mulig å veksle fra bolivares til utenlandsk valuta.

Nødtelefon: 911 

Ansvarlig ambassade: Ambassaden i Bogota, Colombia

E-post: emb.bogota@mfa.no
Adresse: Carrera 11ª #94-45, Oficina 904, Edificio Oporto
Telefon: +57 651 5500,
Åpningstider: Mandag-torsdag 8.00-12.00 og 13.00-16.00, Fredag: 08.00-13.30
Nettside

 Norske konsulater i Venezuela:

Caracas, Venezuela
E-post: consulado.noruegaccs@gmail.com
Adresse: Torre Banco Lara, Piso 11, Of. 11D, La Castellana, Caracas
Telefon: +58 (212) 2632055, +58 (212) 2632134, +58 (212) 263 2254
Åpningstider: mandag-fredag 7.00 – 12.00, 13.30 – 16.00

Isla de Margarita, Venezuela
E-post: josemendoza@scatca.com
Adresse: Ed. Scat, Av. Juan Bautista Arismendi, Porlamar, Margarita
Telefon: +58 (0) 295 274 0027, +58 (0) 295 274 1935
Åpningstider: mandag-fredag 9.00 – 12.00

Puerto Cabello, Venezuela
E-post: josemanuelrodriguez59@hotmail.comjomrod59@gmail.com
Adresse: Venecia Ship Vesca, Calle Comercio #2, Puerto Cabello
Telefon: +58 (0) 242-360 0600, +58 (0) 242 360 0603
Åpningstider: mandag-fredag 9.00 – 15.00

Puerto Ordaz, Venezuela
E-post: pedro_ferrer2@hotmail.compedroferrer59@gmail.com
Adresse: Lloyd Sudamericano C.A., Ed. Residencias Cachamay, Calle el Callao, Local 1, Puerto Ordaz
Telefon: +58 (0) 286-922 8288, +58 (0) 922 8278, +58 (0) 922 5619, +58 (0) 922 0263
Åpningstider: mandag-fredag 8.00 – 12.00, 13.00 – 17.00

Venezuela. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Venezuela