Kommunale insentivordninger for å rekruttere arbeidskraft, tiltrekke seg innflyttere og beholde unge i kommunen

Til innholdsfortegnelse

3 Deltakelse

Departementet har mottatt svar fra 248 av totalt 356 kommuner. Det gir en svarprosent på 70 prosent. Svarprosenten var høyest i distriktskommunene, henholdsvis sentralitet 5 og 61. Her var svarprosenten på 87 prosent. Dette kan ha sammenheng med at vi prioriterte å purre på kommuner på sentralitet 5 og 6 per telefon like etter svarfristen.2

En mulig svakhet ved undersøkelsen er at kun én respondent har svart for den enkelte kommune. Det kan dermed være en risiko for at respondenten har ufullstendig informasjon om ordningene i kommunen og effekten av dem. Denne svakheten motvirkes ved at flesteparten av respondentene har sentrale stillinger i kommunen de svarer på vegne av. Eksempelvis er 128 av respondentene kommunedirektører, fungerende kommunedirektør eller de har svart i samarbeid med kommunedirektøren. Vi mener dermed at de utvalgte respondentene hadde tilstrekkelig informasjon til at undersøkelsen har verdi.

21 kommuner har svart to ganger, men kommunene er likevel kun registrert én gang ved kodingen av undersøkelsen. Det er noen få ulikheter i svarene fra kommunene som har svart to ganger. Der dette er tilfellet har vi tatt med alle alternativene som en eller begge respondenter har oppgitt, men ikke telt dobbelt der de har gitt likelydende svar. Denne fremgangsmåten er valgt fordi ikke alle kommuner har en entydig begrunnelse for ordningene, og at det i mange tilfeller er et tolkningsspørsmål om en ordning har en eller flere begrunnelser. Vi opplyser under hvert spørsmål i hvilken grad kommuner har hatt ulike svar på samme spørsmål.

Tabell 3.1 Antall kommuner som har besvart undersøkelsen etter sentralitet

Sentralitet

Kommuner totalt

Antall kommuner som har svart

Svarprosent

1

6

3

50 %

2

19

7

37 %

3

51

24

47 %

4

71

32

45 %

5

96

85

89 %

6

113

97

86 %

Totalt

356

248

70 %

Fotnoter

1.

Begrepet «distriktskommuner» brukes om kommuner med lav sentralitet (5 og 6), med utgangspunkt i sentralitetsindeksen til Statistisk sentralbyrå: Sentralitetsindeksen – SSB

2.

Skjevheten mellom sentralitetene er ikke vurdert å være et stort problem, gitt at undersøkelsen skal gi mer kunnskap om personrettede tiltak i distriktene. Høy svarprosent blant distriktskommuner gir små feilmarginer.