Kommunale insentivordninger for å rekruttere arbeidskraft, tiltrekke seg innflyttere og beholde unge i kommunen

Til innholdsfortegnelse

8 Evaluering og planer om å endre ordningene

Evaluering av egne ordninger kan være en viktig kilde for vurderinger av effekt og planer for å endre ordningene. Det er imidlertid store variasjoner mellom kommunene når det gjelder evaluering av egne ordninger. Undersøkelsen viser at 73 av 185 kommuner med ordninger evaluerer ordningene sine årlig, 53 kommuner hvert fjerde år og 50 kommuner evaluerer sine ordninger enda sjeldnere. Det er ni kommuner som ikke har oppgitt hvor ofte de evaluerer ordningene sine. Kommunene på sentralitet 6 skiller seg ut ved at kun 27 prosent (25 av 91 kommuner) evaluerer ordningene hvert år, mens andelen er 51 prosent i øvrige kommuner.

Hvor ofte kommunene evaluerer ordningene

Figur 8.1 Hvor ofte kommunene evaluerer ordningene (antallet kommuner)

De kommunene som har ordninger ble spurt om de vurderer å gjøre endringer. Kun 87 av 185 aktuelle kommuner har besvart dette spørsmålet.

Flere kommuner oppgir at de skal ta sine ordninger opp til vurdering, gjerne i sammenheng med strategiske planer eller i kommuneplanens samfunnsdel. Det er mange ulike temaer som blir nevnt av respondentene, men mesteparten av tiltakene og utfordringene som er under vurdering kan knyttes til boliger og rekruttering.

Under boligtiltak nevner kommunene både boliger til nye arbeidstakere og boliger for yngre (med exit-løsninger). Gjennomgangsboliger, leie til eie og mikrohus er blant tiltakene som er til vurdering.

Rekrutteringstiltak handler også om tiltak knyttet til fagmiljø, trainee- og mentorløsninger, samt sterkere tilknytning til og samarbeid med utdanningssted- og institusjon. Kommunene nevner også mer direkte personrettede virkemidler, som høyere lønn, bonuser, lønn og annsienitet.

Kun tre av kommunene oppgir at de har, eller skal, avslutte sine ordninger.