Kommunale insentivordninger for å rekruttere arbeidskraft, tiltrekke seg innflyttere og beholde unge i kommunen

Til innholdsfortegnelse

7 Kommunenes egne vurderinger av ordningene

Kommunene ble bedt om å vurdere effekten av de ulike personrettede tiltakene og ordningene. Følgende svaralternativer ble oppgitt i spørreundersøkelsen:

  • stor effekt
  • middels effekt
  • liten effekt
  • ingen effekt
  • vet ikke

Totalt har 106 kommuner vurdert effekten av de ulike ordningene7. 72 av disse kommunene er i sentralitetsklasse 6.

Kommunenes vurderinger av ordningene er fremstilt i figur 7.1. For samtlige ordninger er det mest vanlige svaret at effekten er liten eller middels. For enkelte ordninger er det imidlertid noen forskjeller i hvordan kommunene vurderer effekten, og selv nabokommuner kan vurdere effekten av samme ordning helt forskjellig.

Gjeldsslette er en lite brukt ordning i kommunal regi, men det er likevel den ordningen som relativt flest kommuner oppgir at har stor effekt (19 prosent), etterfulgt av egne arbeidstidsordninger (16 prosent). Gjeldsslette er også den ordningen som flest vurderer å ha god eller middels effekt samlet sett (61 prosent), etterfulgt av utleieboliger (56 prosent).

Flyttetilskudd er den ordningen som relativt flest mener ikke gir noen effekt (17 prosent). Boligtilskudd og flyttetilskudd er de ordningene som relativt flest mener gir liten eller ingen effekt (henholdsvis 56 og 55 prosent). Boligtilskudd er også den nest mest brukte ordningen blant kommunene i undersøkelsen, jf. figur 6.1. Dette er et paradoks siden mange kommuner vurderer flere nye typer boligtiltak (se kap. 8). Det kan imidlertid illustrere at det er krevende å finne gode ordninger som løser boligmangelen mange steder.

Flere kommuner oppgir at de har en «pakke» med ordninger. Kommunene er imidlertid ikke bedt om å vurdere den samlede effekten av pakker, kun effekten av den enkelte ordning.

Hvordan kommunene vurderer effekten av ordningene

Figur 7.1 Hvordan kommunene vurderer effekten av ordningene

Figur 7.2 viser kommunenes vurderinger av effekt etter formålet med ordningene. Det er en litt større andel kommuner som mener at effekten er stor når formålet er å beholde unge, sammenlignet med formål om tilflytting eller rekruttering. En større andel av kommunene vurderer at ordningene har liten eller ingen effekt på rekruttering, henholdsvis 36 prosent og 12 prosent.

Kommunenes vurdering av effekt etter formålet med ordningen

Figur 7.2 Kommunenes vurdering av effekt etter formålet med ordningen

Fotnoter

7.

Det er noen få avvik i svarene fra de 21 kommunene som har svart to ganger, men de har ikke vært store. Det vil si at om den ene vurderer effekten til å være liten, så har den andre aldri vurdert den til å være stor. Vi har ikke hatt grunnlag for å vurdere om det ene svaret er mer riktig enn det andre, slik at de to svarene er satt til å telle 50 prosent hver av kommunens vurdering.