Europapolitikk
Informasjon om Norges samarbeid med EU
Det er i Norges nasjonale interesse å samarbeide tett med EU og delta aktivt i de politiske prosessene som pågår i Europa. For å lykkes med å påvirke viktige beslutninger må Norge være tydeligere, tyngre og tidligere ute i europapolitiske spørsmål.

Norge og EU
Regjeringen legger EØS-avtalen og de øvrige avtalene med EU til grunn som ramme for europapolitikken.

EØS-samarbeidet
EØS-avtalen er hovedfundamentet i Norges samarbeid med EU. Den sikrer fri bevegelse for personer, varer, tjenester og kapital, og gir norske bedrifter adgang til et marked av 500 millioner mennesker.

Dette er EØS-midlene
Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Støtten styrker også samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.
Relaterte tema og innsikt
Aktuelt nå
EU styrker forskning for grønn vekst
02.10.2020: I en ny melding legger EU-kommisjonen fram en forsterket satsing på forskning. Dette skal bidra til å nå de høye målene EU har satt seg for «den grønne given» og digitalisering, for gjenoppbygging og vekst etter covid-19.
Norske forberedelser til brexit
11.01.2021: Storbritannia forlot EU 31. januar 2020. Norges forhold til EU og EØS endres ikke av brexit. Derimot har det vært behov for en rekke tiltak fra norsk side for å ivareta det tette forholdet mellom Norge og Storbritannia, også etter brexit. Her følger en oversikt over tiltak som er truffet på norsk side for å sikre norske interesser som følge av at Storbritannia har forlatt EU.
Siste nytt om temaet
- EØS-komiteens beslutninger i 2021 Nyhet 04.03.2021
- Kjennelse om tredje energimarkedspakke Nyhet 01.03.2021
- I sluttfasen av frihandelsforhandlingene med Storbritannia Pressemelding 26.02.2021
- Ønsker innspill til kommisjonens forslag til regelverk for digitale tjenester Nyhet 25.02.2021
- Svar på spørsmål om EØS-midlene Svar til Stortinget 24.02.2021
Dokumenter
Regjeringens program for samarbeidet med EU 2020
Dette arbeidsprogrammet følger opp regjeringens strategi for samarbeidet med EU for perioden 2018-2021. Mens strategien beskriver regjeringens overordnede visjoner for samarbeidet med EU, inneholder arbeidsprogrammet regjeringens planer for oppfølging av de viktigste EU-sakene det kommende året.
Regjeringens strategi for EU-samarbeidet 2018-2021
EU er vår viktigste handelspartner. Den gjensidige økonomiske avhengigheten mellom Norge og EU er stor, inkludert innenfor sentrale sektorer som energi og sjømat. Vårt europeiske interesse- og verdifellesskap danner grunnlaget for samarbeid med EUs institusjoner og medlemsland på den internasjonale arenaen, ikke minst i vårt felles nærområde.
Siste dokumenter
Hurtigvalg
Kontakt
Avdeling for Europa og handel
E-post: europaavd@mfa.no
Telefon: 23 95 01 38
Adresse: Postboks 8114 Dep., 0032 Oslo
Besøksadresse: 7. juniplassen 1 / Victoria Terrasse 7,