Handlingsregelen
Artikkel | Sist oppdatert: 06.10.2022 | Finansdepartementet
I likhet med de fleste andre land har Norge et finanspolitisk rammeverk som stiller krav til budsjettets balanse. Rammeverket i Norge er i tillegg tilpasset den spesielle situasjonen vi har med store, midlertidige petroleumsinntekter og store fondsinntekter.
Statens pensjonsfond utland og handlingsregelen har siden 2001 gitt en plan for å bruke petroleumsinntekter over statsbudsjettet og samtidig håndtere petroleumsformuen på en måte som bidrar til en stabil økonomisk utvikling, er opprettholdbar over tid, vekstfremmende og kommer fremtidige generasjoner til gode. Som følge av petroleumsinntektene kan vi nyte godt av et høyere utgiftsnivå og/eller lavere skattenivå enn vi ellers ville hatt.
I loven om Statens pensjonsfond fremgår det at statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten i sin helhet skal tilføres Statens pensjonsfond utland og at midlene i fondet bare kan overføres til statsbudsjettet etter vedtak i Stortinget. Fondets avkastning inntektsføres direkte i fondet. Siden 2001 er følgende retningslinjer (kalt handlingsregelen) lagt til grunn for uttak fra fondet:
- Bruken av oljeinntekter skal over tid følge den forventede realavkastningen av Statens pensjonsfond utland.
- Det må legges stor vekt på å jevne ut svingninger i økonomien for å sikre god kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet.
Realavkastningen i Statens pensjonsfond utland er anslått til 3 prosent. Det finanspolitiske rammeverket legger til rette for at realverdien av fondet opprettholdes, til nytte for fremtidige generasjoner. Samtidig bidrar fondet og handlingsregelen til å skjerme statsbudsjettet fra kortsiktige svingninger i oljeinntektene og gir handlefrihet i budsjettpolitikken til å motvirke økonomiske tilbakeslag.
I takt med at petroleumsressurser er hentet opp av bakken og omplassert i finansiell formue, har svingninger i petroleumspriser fått mindre å si for norsk økonomi, mens svingninger i aksjekurser og usikkerheten om markedsverdien av Statens pensjonsfond utland gradvis har fått større betydning for statsbudsjettet.
Midlene som overføres fra fondet til statsbudsjettet, skal dekke det oljekorrigerte underskuddet. Midlene inngår i en samlet budsjettprosess og øremerkes ikke til spesielle formål. Så lenge det er midler i fondet, skal et underskudd i statsbudsjettet dekkes ved overføringer derfra – og ikke ved låneopptak, jf. lov om Statens pensjonsfond.
Midlene i fondet plasseres i utlandet som en finansiell investering med sikte på høyest mulig avkastning over tid, innenfor en moderat risiko. At inntektene plasseres i utlandet, legger til rette for forutsigbarhet i markedet for norske kroner. Det hindrer at fondsoppbyggingen i seg selv blir en kilde til ustabilitet i norsk økonomi. Selv om bruken av fondsmidler utgjør en betydelig del av finanseringen i de årlige statsbudsjettene, er skatter og avgifter fra Fastlands-Norge statens viktigste finansieringskilde.
Mer informasjon om retningslinjene for budsjettpolitikken finner du her:
- Nasjonalbudsjettet 2023, kapittel 3 Den økonomiske politikken
- Meld. St. 14 (2020-2021) Perspektivmeldingen 2021
- NOU 2015: 9 Finanspolitikk i en oljeøkonomi – Praktisering av handlingsregelen (Thøgersen-utvalget)
- St.meld. nr. 29 (2000-2001) Retningslinjer for den økonomiske politikken. Lysark brukt ved presentasjoner av handlingsregelen.
- Handlingsregelen for bruken av oljeinntekter av Øystein Olsen og Arent Skjæveland. Kapittel i boken Hva gjør oljeinntektene med oss? som kom ut våren 2002, redigert av Arne Jon Isachsen.