NOU 1994: 17

Til informasjonens pris

Til innholdsfortegnelse

10 Administrative og økonomiske konsekvenser

Utvalget skal ifølge mandatet komme med en egen redegjørelse om de administrative og økonomiske konsekvensene av forslagene.

Prisingsutvalget fremmer forslag på to nivåer. Det første nivået er forslag til hovedprinsipper som prisingspolitikken bygges på. Utvalgets flertall foreslår her 5 hovedprinsipper for prising/ikke prising av offentlig informasjon. Det fremmes også forslag til konkrete retningslinjer for den enkelte etat som skal drive informasjonsformidling. Retningslinjene er knyttet nært opp mot forslaget til prisingspolitikk.

10.1 Administrative konsekvenser

Generelt kan det sies at hovedprinsippene forutsetter en høy grad av bevissthet i forhold til når forvaltningens informasjonsplikt og -ansvar kan anses å være oppfylt, og når gratis informasjonsvirksomhet går over fra å være nyttig og nødvendig informasjon til å bli ufornuftig ressursbruk. Dette ansvaret bør ligge i linjeorganisasjonen og bør fortrinnsvis delegeres til den informasjonsansvarlige etat.

Likeens vil linjeorganisasjonen få ansvar for å vurdere hvilken informasjon det evt. kan være relevant å videreforedle og formidle gjennom kommersielle distributører, eventuelt om etaten selv bør påta seg denne rollen.

Der hvor prising kan finne sted, må etaten være i stand til å foreta dokumenterbare marginalkostnadsberegninger for informasjonsavgivelsen.

Utvalget vil spesielt peke på følgende konsekvenser ved gjennomføringen av hovedprinsippene for prising/ikke prising:

For etater eller forvaltningsbedrifter som samtidig har en rolle som kommersiell distributør av offentlig informasjon, vil prinsippene innebære at det må etableres klare skillelinjer mellom hva som er forvaltningsoppgave og hva som er forretningsdrift, i den grad man idag ikke har gjennomført et slikt skille. Utvalget vil ikke her gå særlig langt i å foreslå endringer i eksisterende organisasjoner, men istedet påpeke at ved organisasjonsendringer og nyetableringer i framtida bør det tas hensyn til dette prinsippet.

Såvidt utvalget kan vurdere vil det ikke bli behov for et økt administrativt apparat eller nye stillinger i forvaltningen for å gjennomføre hovedprinsippene. Det vil bli et økt opplæringsbehov og behov for kompetanseheving i forbindelse med tilrettelegging av informasjonstiltak, vedtak om prising/ikke prising, og evt. etablering av nye rutiner for informasjonsavgivelse til kommersielle distributører. Det kan også bli behov for visse organisasjonsmessige endringer i forbindelse med en eventuell utbygging av offentlige kontorer med nødvendig teknologi for å kunne benytte de nye informasjonskanalene. En eventuell avskalling av forretningsvirksomhet i forvaltningen kan føre til overføring av arbeidsoppgaver fra offentlig til privat sektor.

På sikt vil det bli behov for en gjennomgang av lovverket, spesielt med henblikk på en revisjon av gjeldende særlovgivning på prising i forbindelse med elektroniske registre.

10.2 Økonomiske konsekvenser

Offentlig informasjonsformidling er svært omfattende, og utvalget har ikke gjort forsøk på å foreta økonomiske kalkyler i forbindelse med forslaget til ny prisingspolitikk.

Det er imidlertid klart at gjennomføring av forslagene vil føre til et svekket inntektsgrunnlag fra den eksisterende informasjonsvirksomheten, ved at mer informasjon forutsettes formidlet gratis.

Investeringer på utstyrs- og opplæringssiden vil medføre initielle kostnader, men en antar at tilleggsinvesteringer som direkte følger av utvalgets forslag, vil dreie seg om ubetydelige beløp.

Forslagene vil på sikt kunne føre til økt utnyttelse av offentlig informasjon i kommersielle informasjonstjenester. Ifølge forslagene vil dette gi økte inntekter til offentlige informasjonsleverandører, foruten at det vil stimulere til økt aktivitet på informasjonsmarkedet generelt.

Overgang til mer kostnadseffektive informasjonskanaler vil over tid gi en stor rasjonaliseringsgevinst. Her vil prisingspolitikken kunne bidra positivt, ved å stimulere til å ta i bruk de nye teknikkene.

Til forsiden