Elfenbenskysten - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Ghana

Den 6. januar 2017 skal soldater ha tatt kontroll over offentlige bygninger i byen Bouaké, og situasjonen skal være spent nord i landet. Det er en uoversiktlig situasjon som hurtig kan spre seg til andre deler av landet. UDs reiseråd oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Abidjan og fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til øvrige deler av Elfenbenskysten.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 24. OKTOBER - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland. I Finland: Alle sykehusdistrikter bortsett fra Centrala Tavastland, Egentliga Finland, Helsingfors og Nyland, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten, Norra Karelen, Syd-Österbotten, Södra Savolax og Vasa.  

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder og informasjon om smittevernkriterier finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. januar.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.06.2019 - FORTSATT GYLDIG

Elfenbenskysten - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Elfenbenskysten utenfor Abidjan som ikke er strengt nødvendige.

Sikkerhet

Situasjonen er spent nord i Elfenbenskysten etter at militære natt til fredag 6. januar 2017 skal ha tatt kontroll over offentlige bygninger i byen Bouaké. Situasjonen anses som uforutsigbar og det rapporteres om at urolighetene er i ferd med å spre seg til andre byer nord i landet.

Reisende oppfordres til å forholde seg til Utenriksdepartementets gjeldende reiseråd for Elfenbenskysten. Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Abidjan.

Selv om situasjonen i landet har blitt stadig bedre siden borgerkrigen i 2011, rapporteres det jevnlig om kriminalitet knyttet til lokale gjenger og uro innenfor forsvaret. I november 2014 tok flere soldater i Elfenbenskysten til gatene i protest mot manglende utbetaling av bonus og andre goder. Særlig forsiktighet bør utvises rundt militære installasjoner og man bør unngå å ta bilder av folk uten tillatelse og å fotografere militære anlegg. Det er også uro i grenseområdene knyttet til militant aktivitet i Mali og Burkina Faso (Sahel).

Det kan forekomme uroligheter i grenseområdene mellom Liberia og Elfenbenskysten. Dette er et utsatt område, som kan true stabiliteten i begge landene.

Utenlandske borgere skal ikke være spesielt utsatt for voldelig kriminalitet. Igjen vil Abidjan være tryggere enn resten av landet. Hendelser kan skje både på dag- og kveldstid. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og spesielt vise aktsomhet i valg av bosted og hvor man ferdes. Bagasje bør holdes under nøye oppsyn på flyplasser, busstasjoner og andre offentlige steder.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Elfenbenskysten oppfordres til å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no

 


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er visumplikt for norske borgere, og visum må innhentes på forhånd. Visum må søkes og utstedes fra det ivorianske konsulatet i Oslo (Konsulat for Elfenbenskysten, Prinsens gate 22, 6. etasje, 0157 Oslo, tlf. 22 31 31 90) eller ambassaden i København.

Sammen med passet, som må ha gyldighet minst seks måneder utover reiseoppholdet, skal helse-/vaksinasjonskort medbringes. Vaksine mot gulfeber er obligatorisk. Lege eller vaksinasjonskontor kontaktes i god tid før reisen for å få tatt nødvendige vaksiner. Ta alltid med en fotokopi av pass og flybillett.

På grunn av ebola i naboland vil alle reisende til landet få en helseundersøkelse som inkluderer temperaturkontroll, utfylling av en helseerklæring og desinfisering av hendene.


Helse

Elfenbenskysen er på Verdens Helseorganisasjons liste over land der Zika kan forekomme og Folkehelseinstituttet har oppdatert helsefaglig råd til gravide og andre reisende som skal reise til disse områdene. Les mer på Folkehelseinstituttets hjemmesider: www.fhi.no.

Elfenbenskysten krever vaksine mot gulfeber og helse-vaksinasjonskort medbringes ved innreise.

Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagt for enklere behandlinger. Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Apotekene har et bredt medisinutvalg. Malariaprofylakse anbefales. Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.


Praktisk informasjon

Det danske honorære konsulatet i Abidjan følger opp saker som gjelder norske statsborgere. Ansvarlig norsk ambassade for Elfenbenskysten er ambassaden i Accra (Ghana). Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Det offisielt navnet er «Republic of Côte d’Ivoire» og hovedstaden er Yamoussoukro. Den største byen er Abidjan.

Flateinnholdet er 322.463 km2 og folketallet er 22,85 millioner (estimat 2014).

President er Alassane Ouattara. Han ble gjenvalgt med stort flertall i oktober 2015. Observatører vurdert valget som fritt og rettferdig.

Fransk er offisielt språk. De viktigste afrikanske språkene er dioula, baoulé, dan, anyin, cebaara og senufo. På de fleste større hoteller og restauranter behersker man også engelsk.

Lokale myntenhet er CFA. Minibanker finnes i Abidjan, rundt turiststedene og på flyplassen. Enkelte hoteller aksepterer betaling med kredittkort. Landkode/retningsnummer +225. Det finnes flere lokale mobilnettverk. Strømstyrken er på 220 volt.

Det er generelt sett ikke behov for å ta særskilte hensyn til lokale skikker og bekledning. Dette gjelder også for besøkende kvinner i muslimske områder i nord. Imidlertid bør det tas hensyn under religiøse helligdager.

Elfenbenskysten er verdens største kakaoprodusent. Andre inntekter kommer fra olje og gass. Havna i Abidjan er den største i Vest-Afrika og er et viktig transittpunkt for varer til nabolanda i nord: Mali, Burkina Faso og Niger. Landet har de siste årene hadde en sterk økonomisk vekst.

Det har vært protester og konflikter i det siste årene, men disse har i stor grad hatt utgangspunkt i borgerkrigen.