Korona fra A–Å
Her er en alfabetisk oversikt over stikkord om koronasituasjonen. Du kan også søke på stikkord og finne lenker til mer informasjon om det du leter etter.
A
-
Hva gjelder for deg som er arbeidsgiver under koronapandemien?
-
På grunn av situasjonen med koronaviruset er det kommet en rekke endringer for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Endringene gjelder blant annet permitteringer, dagpenger, sykt-barn-dager, sykefravær og egenmeldinger. Her finner du en oversikt over endringene:
-
Hva gjelder for deg som er arbeidstaker under koronasituasjonen?
-
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om arrangementer, konfirmasjon og andre sosiale tilstelninger:
Spørsmål og svar om arrangementer og andre private sammenkomster
B
-
Barn og unge skal ha så liten byrde som mulig under pandemien. De må likevel forholde seg til forskjellige tiltak.
-
Regjeringens mål er at barnehager og skoler skal holdes åpne.
Utbrudd i barnehager og skoler vil forekomme, men det er ikke holdepunkter for at de er arenaer med større fare for smittesprening enn i samfunnet ellers.
-
Begravelse og bisettelse er seremonier som regnes som arrangement.
Her finner du mer informasjon: Spørsmål og svar om arrangementer, konfirmasjon og andre sosiale tilstelninger
-
Det er per i dag ingen etablert spesifikk behandling for covid-19-infeksjon. For de som blir alvorlig syke og trenger behandling består denne i febernedsettende legemidler, oksygentilførsel og intravenøs væskebehandling, og i noen tilfeller bruk av respirator. Det pågår utprøving av en rekke legemidler til behandling av covid-19.
Se mer informasjon hos Oslo Universitetssykehus og Statens legemiddelverk.
-
I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Les mer på regjeringen.no.
I helseinstitusjoner i spesialisthelsetjensten må det så langt som mulig legges til rette for besøk under covid-19-pandemien, se mer informasjon fra Helsedirektoratet.
Flere kommuner har innført strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen, se din kommunes nettside for informasjon.
-
Oversikt over bransjestandarder som kan være til hjelp for blant annet idretten, frivilligheten, musikkbransjen, filmbransjen, museum og biblioteksektoren.
Bransjestandarder på kultur-, idrett- og frivillighetsfeltet
C
-
Covid-19 er sykdommen som blir forårsaket av koronaviruset (SARS-Cov-2). Du finner mer informasjon hos Folkehelseinstituttet:
Fakta om koronaviruset SARS-CoV-2 og sykdommen covid-19 (fhi.no)
-
Lurer du på hvilket regelverk som gjelder, for eksempel når det gjelder karantene, arrangementer eller hvilke smittevernfaglige krav som stilles til skoler, barnehager og din virksomhet? I covid-19-forskriften står det til enhver tid gjeldende regelverk.
D
-
Dagpenger er økonomisk støtte på veien tilbake i arbeid. Du må derfor søke jobber og delta på arbeidsmarkedstiltak når du mottar dagpenger. Reglene for dagpenger har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
-
Oversikt over dokumenter fra regjeringen i forbindelse med koronasituasjonen:
Dokumenter om koronasituasjonen (forskrifter, rundskriv, proposisjoner mm.)
E
-
Egenmelding betyr at du melder fra til arbeidsgiveren om at du ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade uten å legge frem legeerklæring. Hva gjelder for egenmelding under koronapandemien?
F
-
En stol som sitter fast i et underlag og ikke kan flyttes, vil regnes som et fastmontert sete.
Her finner du mer informasjon: Spørsmål og svar om arrangementer, konfirmasjon og andre sosiale tilstelninger.
-
Her finner du informasjon og vanlige spørsmål om ferieavvikling og feriepenger, og hva du har krav på i ferien:
-
Film- og mediebransjen er sterkt påvirket av Covid-19-pandemien, se www.regjeringen.no/koronakultur
-
De fire hovedsammenslutningene og staten ble 26. november 2020 enige om at bestemmelsen om kjernetid fortsatt skal oppheves midlertidig frem til og med 31. august 2021.
-
Folkehelseinstituttet er et statlig forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, og bidrar med kunnskap til hele helsesektoren, blant annet innen smittevern. Instituttet har også som oppgave å sikre nødvendig vaksineforsyning og vaksineberedskap.
Nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset (fhi.no)
-
Foreldre kan ha mange spørsmål om hvilke tiltak som gjelder for barn og unge. Vi har samlet informasjon du som forelder trenger å vite for barn i barnehage, grunnskole og videregående opplæring.
-
Ut skoleåret 2020/2021 trenger ikke elever i videregående skole å dokumentere fravær av helsegrunner med attest fra lege eller annen sakkyndig.
Elevene må likevel legge frem en bekreftelse fra foreldrene sine. Elever over 18 år kan bruke egenmelding.
-
Hva gjelder for deg som er frilansere og mister inntekt som følge av koronautbruddet?
-
Frivillig sektor er sterkt påvirket av Covid-19-pandemien. Les om kompensasjonsordning for frivilligheten og om hvordan du som frivillig skal forholde deg til smittevernregler for frivillige arrangement, frivillighetsaktiviteter etc.
G
-
Grensekontrollen, som ble gjeninnført 16. mars som tiltak for å begrense spredningen av covid-19, er forlenget. Innreiserestriksjonene, som bestemmer hvem som tillates å reise inn i Norge vurderes fortløpende, og kan bli endret uavhengig av at grensekontrollen på indre grense er forlenget.
-
Folkehelseinstitutttet (FHI) lager kart over røde og gule land basert på smittevernkriterier. Land som tidligere var grønne på kartet, er nå gule. Det er ikke karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås.
-
Folkehelseinstitutttet (FHI) lager kart over røde og gule land basert på smittevernkriterier. I «gule» land og områder er smittespredningen vurdert å være så lav at du slipper karantene, selv om disse områdene også har økt risiko. Norge er ikke delt inn i gule og røde områder. Du kan reise i Norge så lenge du følger rådene for å unngå å spre smitte.
Alle land utenfor Europa er vurdert som «røde».
H
-
Helsedirektoratet er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, og skal være en faglig rådgiver, iverksette vedtatt politikk og forvalte lov og regelverk innenfor helsesektoren. I tillegg har Helsedirektoratet et helhetlig ansvar for den nasjonale helseberedskapen.
Råd og regler om koronaviruset for befolkningen (helsenorge.no)
Koronainformasjon for helsepersonell og andre offentlige aktører (helsedirektoratet.no)
-
Arbeid i arbeidstakers eget hjem omtales ofte som hjemme- eller fjernarbeid. Mange utfører hjemmearbeid i kombinasjon med arbeid på det faste arbeidsstedet.
-
Hurtigtester forsterker arbeidet med å bekjempe koronaviruset, først og fremst ved å gi svar etter bare 15 minutter.
-
For en definisjon av begrepet «husstand» eller «husholdning» se Spørsmål og svar om bransjestandarder og smittevernveiledere på kultur-, idrett- og frivillighetsfeltet
-
Reiser til hytter i Norge er beskrevet i rådene for reiser innenlands: Reiser innenlands (helsenorge.no)
Har du hytte i utlandet? Se hytte/fritidseiendom i utlandet under spørsmål og svar om karantene.
I
-
Idretten er sterkt påvirket av Covid-19-pandemien, se informasjon om kompensasjonsordning for idretten og om hvordan du skal forholde deg til smittevernregler for idrett:
-
Brochures, videos and information material about coronavirus and preventing infection are available in many languages:
Information about coronavirus in other languages (helsenorge.no)
Information from the Government in other languages
-
Den midlertidig loven om innreiserestriksjoner innebærer at det er restriksjoner på innreise for utlendinger som ellers ville hatt lovlig adgang til å reise inn i Norge. Det er også innført krav om negativ covid-19-test for utlendinger (som ikke bor i Norge) for å kunne komme inn i landet. I tillegg, må reisende til Norge tilbringe innreisekarantenen på koronahotell dersom man ikke har egen bolig privat eller gjennom arbeidsgiver (gjelder også norske statsborgere).
-
Regjeringen innførte 15. mars 2020 restriksjoner på innreise til Norge for å begrense smitten av covid-19. Det er strenge begrensinger i hvem som får adgang til å reise inn i Norge ut over dem som allerede er bosatt eller arbeidet her.
K
-
Det finnes forskjellige typer karantene: «innreisekarantene», «smittekarantene» og «fritidskarantene».
Innreisekarantene er aktuelt når du krysser grensen til Norge etter å ha vært i utlandet. Det gjelder likevel flere unntak fra innreisekarantene. Det vises til omtale av disse nedenfor.
Smittekarantene er aktuelt når du har vært i nærkontakt med en smittet person, eller som senere får påvist smitte.
Fritidskarantene er et unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende.
-
For å begrense importsmitte har regjeringen innført en ordning med karantenehotell. Personer som er i innreisekarantene skal som hovedregel oppholde seg på karantenehotell, dette gjelder også for norske statsborgere. Det er noen viktige unntak.
Spørsmål og svar om innreise til Norge
Informasjon om karantenehotell -
Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaterer kart over røde og gule land Europa som viser hvilke områder som er omfattet av innreisekarantene til Norge. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er unntak for land og regioner i Norden og EØS-/Schengen-området som tilfredsstiller FHIs smittekrav. FHIs kart viser derfor kun land og områder i Europa.
Kart over røde og gule land og områder (fhi.no)
-
Regjeringen har oppdatert sine råd om smitteverntiltak for kommuner som har lokale smitteutbrudd:
-
Ei arbeidsgruppe beståande av medlemmar frå KS og staten anslår at virusutbrotet har kosta kommunesektoren om lag 14 milliardar kroner i 2020 (utgitt oktober 2020).
Samlet oversikt over de viktigste bevilgningene til kommunesektoren under koronapandemien:
Kommuneøkonomien under koronakrisen
-
Utbruddet av koronapandemien og myndighetenes smitteverntiltak skaper fortsatt utfordringer for store deler av norsk næringsliv. Regjeringen har derfor etablert en bred, midlertidig kompensasjonsordning for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av krisen.
Foretak kan søke på ordningen fra 18. januar 2021 på kompensasjonsordning.no -
Regjeringen har nedsatt en uavhengig kommisjon for å få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av Covid 19-pandemien. Kommisjonen skal både se på beredskapen myndighetene hadde i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.
-
Det er viktig å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner. Liste over hvilke ansatte innenfor de 14 samfunnskritiske funksjonene som ved behov bør ha tilbud om skole- eller barnehageplass for sine barn er utarbeidet.
Se listen over kritiske samfunnsfunksjoner
-
Kulturlivet er sterkt påvirket av Covid-19-pandemien, se informasjon om kompensasjonsordning og stimuleringsordning for kultursektoren og om hvordan du skal forholde deg til smittevernregler for kulturelle arrangement.
L
-
Se din kommunes nettsider for oversikt over lokale tiltak.
-
Regjeringen har innført en lønnstøtteordning til bedrifter for å ta egne permitterte tilbake i jobb. Bedriften får et kontanttilskudd per ansatt som tas tilbake fra permittering, slik at folk kommer raskere tilbake i jobb.
Søknad om lønnsstøtte gjøres på Skatteetatens nettsider. Der finnes også oversikt over hvilke krav som stilles og informasjon om hvor mye støtte du kan få.
-
Lånegarantiordningen innebærer at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetskrise som følge av koronapandemien. Ordningen har en ramme på 50 milliarder kroner.
GIEK har også en oversikt over hvor mye som er utbetalt og til hvem
M
-
I situasjoner med høyt smittepress og hvor det er vanskelig å holde avstand, kan munnbind anbefales som et av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning. Bruk av munnbind kan komme i tillegg til, men ikke erstatte, andre tiltak.
Les mer om munnbind på helsenorge.no
For spørsmål om munnbind på arrangement, se regjeringens informasjonsside om arrangementer
N
-
Oversikt over regjeringens nasjonale tiltak for å håndtere koronasituasjonen:
-
NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen) er ansvarlig for ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.
-
Mange bedrifter har spørsmål i forbindelse med koronautbruddet. Se spørsmål og svar for norske bedrifter om koronautbruddet
-
Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Les mer på helsenorge.no.
O
-
For en definisjon av begrepet «offentlig sted» se Spørsmål og svar om bransjestandarder og smittevernveiledere på kultur-, idrett- og frivillighetsfeltet
-
Spørsmål og svar om koronasituasjonen fra departementer og øvrige myndigheter:
-
Omsorgspenger kalles også for «sykt-barn-dager». Du kan bruke omsorgsdager når du må være borte fra jobb fordi barnet ditt for eksempel er blitt forkjølet. Reglene for omsorgspenger har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
P
-
Er du permittert, kan du ha rett til økomisk støtte og hjelp til å komme i arbeid. Reglene for permitteringer har endret seg flere ganger på grunn av koronasituasjonen. Du finner de oppdaterte reglene her:
-
Regjeringens pressekonferanser overføres i nett-tv på regjeringen.no.
R
-
Her finner du reiseinformasjon til land Norge har diplomatiske forbindelser med:
-
-
Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Rådet gjelder fram til 1. mars 2021. Områder i EØS-/Schengen-området som tilfredsstiller Folkehelseinstituttets smittevernkriterier er unntatt dette rådet.
Informasjon om utenlandsreiser og koronavirus – spørsmål og svar
-
Rundskriv er orienteringer fra departementet til berørte parter om tolkninger av lover og forskrifter.
-
Folkehelseinstitutttet (FHI) lager kart over røde og gule land basert på smittevernkriterier. I «røde» land og områder er smittespredningen så høy at du må i karantene dersom du reiser fra et slikt land/område og inn til Norge.
S
-
Koronaviruset SARS-CoV-2 fører til sykdommen covid-19. Du finner mer informasjon hos Folkehelseinstituttet:
Fakta om koronaviruset SARS-CoV-2 og sjukdommen covid-19 (fhi.no)
-
Hva gjelder for deg som er selvstendig næringsdrivene og mister inntekt som følge av koronautbruddet?
Les mer om midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende (nav.no)
-
Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet, og er helt frivillig å bruke.
Les mer om Smittestopp (fhi.no)
-
Å verne befolkningen mot smittsomme sykdommer og hindre at sykdommer overføres i befolkningen står sentralt i smittevernarbeidet.
De sentrale smittevernrådene er å holde minst en meter avstand, vaske hender, være hjemme når man er syk og begrense sosial kontakt.
-
Hva gjelder for deg som er sykemeldt under koronapandemien?
T
-
Alle som har symptomer på covid-19 bør testes. Se helsenorge.no for mer informasjon.
-
Myndighetene har innført testing ved grenseoverganger som et tiltak mot koronaviruset. Helsedirektoratet har en oversikt over hvilke teststasjoner som er omfattet av ordningen: Teststasjoner som omfattes av nasjonal ordning (PDF)
-
Siden Verdens helseorganisasjon (WHO) 30. januar 2020 erklærte at utbruddet av koronaviruset er en global folkehelsekrise, har regjeringen og myndighetene fortløpende satt i verk tiltak for å begrense spredningen av viruset.
-
Regjeringen har innført en rekke nasjonale tiltak for å håndtere koronasituasjonen.
I tillegg til de nasjonale tiltakene er det innført en rekke lokale tiltak i mange kommuner. Sjekk din kommunes nettsider for oppdatert informasjon.
-
Trafikklysmodellen med grønt, gult og rødt nivå beskriver hvilke smitteverntiltak barnehagene og skolene skal følge.
U
-
Smittevern setter noen begrensninger for studentene. Det kommer til å bli noe mer nettbasert undervisning enn vanlig.
Ansatte og studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter skal følge de samme smittevernrådene som ellers i arbeidslivet.
-
Situasjonen i de ulike landene er svært ulik og den enkelte student må derfor vurdere blant annet lokal smittesituasjon, belastningen på helsevesenet i det aktuelle landet, egen situasjon og hjemreise- og utreisemuligheter.
V
-
Vaksinasjon mot covid-19 er frivillig og gratis. Regjeringen har besluttet at vaksinasjon mot korona skal tilbys som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet (fhi.no).
-
Norge har ikke innført vaksinepass. Det pågår arbeid med tekniske krav og hvilke opplysninger et «vaksinepass» bør inneholde i regi av EU og WHO. Det arbeides også med dette i Norge. Det er opp til medlemslandene å bestemme bruken av et slikt pass.
Her finner du mer informasjon: Ofte stilte spørsmål om karantene: vaksinepass
-
Regjeringen vil legge til rette for at alle får mulighet til å stemme ved valget neste høst, også hvis vi fortsatt er i en pandemi. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe for å få innspill til tiltak som kan bidra til en trygg og god valggjennomføring innenfor smittevernreglene.
Det åpnes også for å samle inn elektroniske underskrifter til sametingsvalget i 2021
-
Norske myndigheter har kommet med en rekke veiledere og råd i forbindelse med koronasituasjonen.
Veiledere og råd om koronasituasjonen
Y
-
Personer som blir rammet av en yrkesskade kan etter dagens regelverk ha rett til ytelser og erstatninger fra ulike ordninger.
Å
-
Fristen for generalforsamlinger og årsmøter i borettslag og sameier ble i 2020 utsatt til 31. august. Det ble samtidig åpnet for å gjennomføre digitalt. Det gjennomføres nå en høring av et forslag om å åpne for å ta i bruk elektroniske løsninger på permanent basis.
Høring – Digitale årsmøter, elektronisk kommunikasjon m.v. i boliglovene