Nasjonal planbestemmelseskatalog

Kommunal og distriktsdepartementet har publisert en ny versjon av “Nasjonal planbestemmelseskatalog” på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet. Samlingen i katalogen er en videreføring av første versjon, publisert i januar 2024. Eksemplene er faglig vurdert – men innspill til innhold, juridisk holdbarhet og klart språk tas imot med takk. Departementet vil fortløpende utvide samlingen med flere eksempler, basert på innspill og forslag.

Den nasjonale planbestemmelseskatalogen viser anbefalt struktur og skrivemåte på reguleringsplanbestemmelser for å få disse til å fungere i digitale arealplanprosesser.

Planbestemmelseskatalogen er videreutviklet med utgangspunkt i ulike eksempelsamlinger for reguleringsplanbestemmelser og fra en rekke vedtatte planbestemmelser. Disse er samlet og analysert via "Planslurpen" - en KI-algoritme (utviklet til "Drømmeplan" prosjektene). De er deretter vurdert og bearbeidet av en arbeidsgruppe bestående av fagpersoner på planområdet.

Det anbefales at katalogen brukes når nye reguleringsplaner skal lages.

Den nasjonale planbestemmelseskatalogen viser anbefalt struktur og skrivemåte på reguleringsplanbestemmelser for å få disse til å fungere i digitale arealplanprosesser. Katalogen inneholder forslag til lovlige, enkle og tydelige planbestemmelser som anbefales brukt av Kommunal- og distriktsdepartementet så langt som mulig.

Det anbefales at katalogen brukes når nye reguleringsplaner skal lages. Departementet har ikke noe ansvar for hvordan katalogen brukes i digitale program.

Departementet har ikke noe ansvar for hvordan katalogen eller de konkrete eksemplene brukes og har i denne versjonen ennå ikke gjennomført en vurdering av eksemplenes juridiske holdbarhet i forhold til plan- og bygningsloven.  Å høste erfaring og få gode innspill / forslag er prioritert. Spesielt eksempler du mener ikke er i tråd med lov og forskrift er viktig å identifisere og gi tilbakemelding på.

De enkelte forslagene må sees på som eksempler og utgangspunkt for å lage gode planbestemmelser og bidra til at like forutsetninger defineres likt. De konkrete bestemmelsene i en reguleringsplan vil ofte variere og kan være sammensatt av flere av de gitte eksemplene.

Nasjonal planbestemmelseskatalog (dibk.no)