Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsrådsavdelingen i Stockholm (1814–1905)

Den norske statsrådsavdelingen i Stockholm ble opprettet 30. november 1814, som følge av personalunionen med Sverige som Stortinget godkjente 4. november 1814. Avdelingen var operativ fra fra sent i desember 1814. Sekretariat det norske Statssekretariatets kanselli i Stockholm.

Statsrådsavdelingen i Stockholm ble ledet av Norges statsminister. Med seg hadde han to statsråder fra Christiania (Oslo) som normalt tjenestegjorde i Stockholm et år om gangen.

21. juli 1873 ble ansvaret som Norges statsminister overført fra Stockholm til et nytt statsministerembete i Christiania.. Det norske statsministerembetet i Stockholm fikk nå rang etter statsministerembetet i Christiania. Også nå var de andre medlemmene av Statsrådsavdelingen to statsråder fra Kristiania som normalt tjenestegjorde i Stockholm et år om gangen.

Antallet norske regjeringsmedlemmer i Stockholm økte fra tre til ti i de korte periodene mellom 1857 og 1881 da en svensk-norsk interimsregjering styrte mens kongen var syk eller på utenlandsreise.

7. juni 1905 ble statsrådsavdelingen i Stockholm trukket hjem til Kristiania, da Norge erklærte personalunionen med Sverige for oppløst.

Regjeringspolitikere

Til toppen